Oruç kefareti 2024! Oruç tutmayanlar ne kadar para ödeyecek? Fidye ile fitre arasındaki farklar

Oruç kefareti olarak da bilinene fidye miktarı belirlendi. Diyanet 2024 fidye miktarının kaç TL olduğunu açıkladı. Peki, oruç tutmayanlar ne kadar para ödeyecek? 2024 fidye miktarı ne kadar? Fidye nedir? Fitre ile arasındaki farklar nelerdir? Oruç kefaretini kimler verebilir?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Bedenin ve ruhun arınmasını amaçlayan ve bu bağlamda Müslümanlar için oldukça önemli olan Ramazan ayı 11 Mart 2024 günü başladı. Sağlık problemleri, hamilelik, vs. gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kişilerin, şayet maddi durumları elverişliyse, tutamadıkları gün kadar fidye ya da oruç kefareti vermesi gerekir. Peki, oruç tutmayanlar ne kadar para ödeyecek? 2024 fidye miktarı ne kadar? Fidye nedir? Fitre ile arasındaki farklar nelerdir? Oruç kefaretini kimler verebilir?

2024 fidye miktarı

2024 fidye miktarı

2024 FİDYE MİKTARI YA DA ORUÇ KEFARETİ NE KADAR

Bir fidye miktarı, bir sadaka-i fıtır (fıtır sadakası) miktarıdır. Yani, bir fakiri bir tam gün doyurmaktır. Fidye veren kişi, fidyenin karşılığını para olarak da verebilir. Oruç fidyeleri Ramazan ayı içerisinde düzenli verilebileceği gibi, Ramazan sonunda toplu bir şekilde de verilebilir. Bir gün ise 2 öğün şeklinde hesaplanmaktadır. Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 asgari fidye miktarını belirledi.

2024 oruç kefareti

2024 oruç kefareti

Konu ile ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde 2024 yılı fitre miktarının 130 TL olarak belirlendi. 2024 fidye miktarı da asgari 130 TL olmaktadır.

FİDYE NEDİR? KİMLER FİDYE VERİR?

Fidye, Bakara suresi 183-187. ayetler arasında açıklanan oruç ibadetini hasta ya da seferde olduğu için tutamayan ve sonrasında oruçlarını kaza edemeyecek kadar bu mazeretleri devam edenlerin ödemeleri gereken bir borçtur.

Fidye usul ve furu denilen alt soy ve üst soya verilemez. Yani, kişi annesine, babasına, dedesine, ninesine, çocuğuna, torununa, torununun çocuklarına veremez. Fidye, bir sonraki Ramazan gelmeden verilmelidir. Bu borç mümkün olduğunca erken ödenmelidir.

İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy fidye / oruç kefaretini anlatıyor...

FİDYE İLE FİTRE ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Fidye, oruç asla tutamayacak olanın ödediği bir kefarettir. Fidye verebilmenin en önemli vasfı hastalık ve yaşlılıktır. Tutamadığı orucunu yıl içinde kaza edebilecek olanlar fidye veremez. Fitre ise, Ramazan Bayramına ulaştığı için bir şükür olarak verilmesi gereken, vacip bir şükür sadakasıdır.

Madecassoside krem ne işe yarar? Madecassoside fiyatı ne kadar 2024?

İLİŞKİLİ HABER

Madecassoside krem ne işe yarar? Madecassoside fiyatı ne kadar 2024?
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0