Hac yaparken kadınlar nasıl giyinmeli? Hacda tercih edilen renkler ve elbiseler

Hac mevsiminin yaklaşmasıyla Hac yolcularının hazırlıkları da hızlandı. İhram zorunluluğu olmadığı için özellikle kadın hacı adayları, hac ibadeti sırasında ne renkte ve hangi tür kıyafetlerin giyilmesi gerektiğini araştırıyor. Peki, hac yaparken kadınlar nasıl giyinmeli? Hacda hangi renk elbiseler tercih edilmeli?

Haccın dinimizde ayrı bir yeri ve önemi vardır. Zengin ve sağlıklı olan kişilere farz kılınan bu ibadet, aynı zamanda zorlu bir yolculuktur. Dinimizde insana verilen değer ve ehemmiyet bağlamında kadınlar da erkekler de eşittir. İbadetler konusunda da aynı eşitlik söz konusudur. Hac, kadına da erkeğe de farzdır. Ancak buradaki önemli konu güç yetirebilirliktir. Hz. Aişe bir gün Hz. Peygambere "Ey Allah’ın Elçisi! Biz biliyoruz ki cihat, ibadetlerin en faziletlisidir. Biz de erkekler gibi cihat edemez miyiz?" diye sordu. Allah Rasulü ise şöyle cevap verdi: "Hayır cihat hususunda siz erkekler gibi değilsiniz. Siz kadınlar için cihat; haccı mebrurdur." (Tecrid-i Sarih, c. 6, s. 59). Peki, bu kutsal yolculukta kadınlar nasıl giyinmelidir? Hacda hangi renk elbiseler tercih edilmelidir?

HACDA KADINLAR NASIL GİYİNMELİDİR?

Hacda erkekler ihrama girerler. İhram, Müslümanların eşit ve kardeş olduklarını gösteren, süslü elbiseler yerine takva elbisesini giymek anlamında bir bez parçasıdır. Erkeklerin ihramı başları açık olacak şekilde izar ve rida denilen iki parça beze bürünmektir. Kadınların ihramı ise günlük kıyafetleridir. Kadınlar, erkekler gibi beze bürünmezler; normal kıyafetler giyerler. Burada önemli olan İslami tesettüre uygun olacak şekilde giyinmeleri ve abartılı süslerden uzak durmalarıdır. Kadınların ihramında yüzlerinin açık olması zorunludur. Hz. Peygamber, kadınlara ihrama girdikleri zaman eldiven takmalarını ve yüzlerini örtmelerini yasaklamıştır.

KADINLAR HACDA HANGİ RENK GİYER?

Kadınlar hacda elbise, başörtüsü, çorap, ayakkabı gibi günlük hayatta ne giyiyorlarsa hacda da aynı şekil giyer. Renk konusunda da herhangi bir kısıtlama yoktur. Her milletten gelen kadınlar kendi kültürlerini yansıtacak şekilde ve renklerde giyinir. Bölgenin hava durumu ve yolculuğun zorlu olabileceği düşünülerek kadınların rahat edebileceği kıyafetler giymesi önerilir.

HACDA KAPANMAK ZORUNLU MU?

Kadınların saçlarını, boyunlarını ve gerdanlarını örtecek şekilde başörtüsü takması dini bir vecibedir. İbadetler de örtünme ve tesettür kuralları içinde ifa edilir. Dolayısıyla hacda kadınların başını örtmesi farzdır. Kadının normal hayatında başının açık olması hacca engel değildir. Elbette hacca gidebilir. Hac esnasında başını örtmesi gerekir. Hac dönüşünde başını yeniden açması da ibadetini iptal etmez. Başını örtmenin sevabı ya da örtmemenin günahı, hac ibadetinden bağımsız olarak ayrı değerlendirilir ve bu, Allah ile kul arasındadır.

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0