Mikat sınırları nerelerdir? Türkler için mikat yerleri

Hac ya da umre ibadetinin belli bir alanda başlar, sürer ve belli noktalarda sonlandırılır. Hacı adaylarının ihrama girerken ve ihramdayken bu sınırları gözetmesi gerekir. Peki, mikat mahalleri nerelerdir? Mikat sınırları ne demek? Türkler için mikat yeri neresidir?

Sözlükte "bir iş yapmak için belirlenen zaman ya da yer" anlamına gelen mikat kelimesi, terim olarak hac ve umre ibadeti esnasında ihram giyilecek günleri ve yerleri ifade eder. Hac mevsiminde ihrama girip hac yapacak kişilerin belli noktalarda ihrama girmesi gerekmektedir. Bu noktalara mikat mahalli denir. Bu sınırların içinde Hac ibadeti gerçekleştirilir ve ihram yasakları bu sınırlarda geçerlidir. Peki, mikat mahalleri nerelerdir? Mikat sınırları ne demek? Türkler için mikat yeri neresidir?

Türk hacılar nerede ihrama girer

Türk hacılar nerede ihrama girer

MİKAT MAHALLERİ NERELERDİR?

Hac ibadeti, Mekke'de belli bir alan içinde gerçekleşir ve hac maksadıyla gelen kişinin ihramsız bu alana girmesi caiz değildir. Mikat sınırları şunlardır:

  • Zülhuleyfe: Medine yönünden Mekke'ye gelenler için mikat sınırı Zülhuleyfe'dir.

  • Cuhfe: Şam istikametinden Mekke'ye gelenler için mikat sınırı Cuhfe'dir.

  • Zatı Irak: Irak tarafından gelenler için mikat sınırı Zatı Irak'tır.

  • Karn: Necid yönünden Mekke'ye gelenler için mikat sınırı Karn'dır.

  • Yelemlem: Yemen cihetinden Mekke'ye gelenler için mikat sınırı Yelemlem'dir.

Kutsal yolculuğa manevi hazırlık! Hacca manevi hazırlık nasıl yapılmalıdır?İLİŞKİLİ HABERKutsal yolculuğa manevi hazırlık! Hacca manevi hazırlık nasıl yapılmalıdır?

TÜRK HACILAR NEREDE İHRAMA GİRER? TÜRKLER İÇİN MİKAT YERİ

Türkiye'den deniz yoluyla ya da karayoluyla gelen kişiler güzergahı dolayısıyla Cuhfe'de ihrama girmektedir. Havayoluyla gidenler için önemli bir detay vardır:

  • Direkt Mekke'ye uçan kişiler Türkiye'deki havaalanında ihrama girmeli ve ihramlı olarak Mekke'ye gitmelidir.

  • Önce Medine'ye uçan kişilerin ise havaalanında ihram giymesine gerek yoktur. Medine'den Mekke'ye doğru yol alırken güzergahta bulunan Zülhuleyfe sınırında ihramlarını giyerler.

Mikat yerleri

Mikat yerleri

İbn Abbas'tan nakledilen bir hadisi şerifte şöyle buyrulmuştur: "Hz. Peygamber (s.a.s), Medîneliler için Zülhuleyfe`yi, Şamlılar için Cuhfe`yi, Necidliler için Karnül-Menâzil`i ve Yemenliler için Yelemlem`i mikat olarak belirledi. Bunlar, belirtilen bölge veya ülke tarafından gelen diğer belde yolcuları için de mikat yeridir." (Buhari, Müslim).

Ne kadar gündem kurdusun? Kendinize güveniyorsanız Yasemintrend10 testini çözmeye hazır olun!

İLİŞKİLİ HABER

Ne kadar gündem kurdusun? Kendinize güveniyorsanız Yasemintrend10 testini çözmeye hazır olun!
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0