Krediyle hacca gidilir mi? Borçlanarak hacca gitmek doğru mu?

İslam'ın beş şartından biri olan hac ibadeti, Mekke'de bulunan Kabe'yi ziyaret, tavaf, şeytan taşlama ve say gibi birkaç uygulamayı kapsayan geniş bir ibadettir. Haccın kişiye farz olması için temel şart maddi durumun elverişli olması ve sağlıklı olmaktır. Peki, kredi ile hacca gidilir mi? Borçlanarak hacca gitmek doğru mudur?

Bir Müslüman'ın hac ibadetiyle yükümlü olabilmesi için 2 temel şartı sağlaması gerekir: Sağlığının elverişli olması ve maddi durumunun yeterli olması. Zenginlik ve sağlık yoksa bir kişi hac ibadetiyle mesul değildir. Ancak maddi durumu yeterli olmasa da hac yapmak isteyen Müslümanlar, kredi çekerek ya da borç alarak hac yapılıp yapılmayacağını merak etmektedir. Peki, kredi ile hacca gidilir mi? Borçlanarak hacca gitmek doğru mudur?

krediyle hacca gidilir mi

krediyle hacca gidilir mi

KREDİYLE HACCA GİDİLİR Mİ?

Sağlık ve servet şartlarından ötürü, kişilerin borç alarak hacca gitmesi gerekmez. Maddi durumu yeterli olmayan, hac yolculuğunu karşılayamayacak kişiler hacla mükellef değildir. Prof. Dr. Mustafa Karataş, kredi çekerek hacca gidilip gidilmeyeceğini şu şekilde açıkladı: "Bir yanda hac, anasından doğmuş günkü gibi kişiyi tertemiz eder. Diğer taraftan faiz, Allah ve peygamber ile savaşmış gibi olur. Bulursan gidersin, bulamazsan gitmezsin."

Dolayısıyla Allah ve peygamberle savaşarak hacca gidilmez. Kredi ve faizle hac ibadeti yapmak uygun değildir.

BORÇLANARAK HACCA GİDİLİR Mİ?

Faize ve haram paraya bulaşmadan borç alarak hacca giden kişinin hac ibadeti geçerli olur. Ancak kişinin yaşam şartlarını zorlayacak ölçüde yüklü bir borcun altına girmesi tavsiye edilmez. Hac ibadeti, sadece parası olana farzdır. İbadetler helal para ile yapılır. Haram parayla, örneğin faizden elde edilen parayla yapılan ibadetler sahih değildir.

Baharın esintileriyle evlere yeni bir soluk getirin: Mayıs ayı çiçekleri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Baharın esintileriyle evlere yeni bir soluk getirin: Mayıs ayı çiçekleri nelerdir?
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0