Prof. Dr. Mustafa Karataş'tan Kurban Bayramına ilişkin anlamlı açıklamalar!

Hz. Peygamber (a.s) Medine'ye geldiğinde Müslümanlara 2 bayram hediye etmiştir. Bunlardan biri Ramazan (Fıtır) Bayramı, diğeri Kurban Bayramıdır. Bayramlar insanların sevindiği günlerdir. Kurban Bayramı günlerinde de pek çok fazilet bulunur. Prof. Dr. Mustafa Karataş kurban ve Kurban Bayramıyla ilgili merak edilenleri Yasemin.com'a özel olarak anlattı.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Müslümanların da bayram telaşı başladı. Cenabı Allah'ın Müslümanlara hediye ettiği iki bayramdan biri olan Kurban Bayramı hakkında merak edilen birçok soru da bayrama az bir süre kala merak edilmeye başlandı. Peki Kurban Bayramı'nın faziletleri nelerdir? Kimler kurban kesmekle yükümlüdür? Vekaletle kurban kesmek doğru mudur? Nelere dikkat edilmelidir?

  • Kurban bayramının faziletleri nelerdir?

Kurban Bayramı zilhicce ayının 10-11-12-13. günleridir. Zilhicce, hac ayıdır. Zaten zilhicce'nin kelimesi de "hac sahibi" anlamına gelir. Bu ayda terviye günü, mina, müzdelife vakfesi, arafat, arife günü, şeytan taşlama, tavaf ve kurban kesme vardır. Resulullah (a.s) veda hutbesini kurban günlerinde Mina ve Mekke'de okumuştur.

Bu ay zilhicce ayıdır. Veda hutbesinde aynen şöyle sorulur: "Ey insanlar! Bu ay hangi aydır? Bugün hangi gündür? Bu belde neresidir?"

İnsanlar dediler ki "Allah ve rasulü daha iyi bilir".

Allah rasulü: "Bugün mübarek bir gündür. Bugün Kurban Bayramı günü değil midir? Bugün teşrik günü değil midir?"

kurban bayramının faziletleri

kurban bayramının faziletleri

Teşrik günü, arife günü başlayıp Kurban Bayramının 4. günü ikindi vaktiyle biten ve teşrik tekbirlerinin getirildiği gündür. Teşrik tekbiri, bu günlerin yüceliğinden ve kutsallığından kaynaklanır.

Teşrik tekbiri okunuşu: "Allahuekber allahuekber. La ilahe illallah huvallahu ekber. Allhuekber velillahil hamd".

Kurban Bayramının diğer bir özelliği kurban kesmektir. Bayram günleri, insanların Allah yolunda maddeyi manaya fena ettiği, zenginlerin fakirlere takvasını ve samimiyetini göstermek üzere kurban hediye ettiği günlerdir. Bu anlamda kişiler arasındaki insan hakları; can, mal ve her türlü kötülükten uzak durulmalıdır. Bu günler Müslümanlar arasındaki kardeşliğin zirve yaptığı günlerdir ve bu günlerde bayram sevincini yaşamak gerekir. Paylaşmanın, ziyafetin ve sevincin yoğun olarak yaşandığı bu günlerde oruç tutmak bile yasaklanmıştır.

Zilhicce ayının ilk 9 günü de Fecir suresinde müjdelenmiştir. Arafatta dualar reddolunmaz ve zilhiccede yapılan ibadetler daha sevaptır.

  • Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?

Kurban kesmek zenginler için bir vazifedir. Hanefi mezhebinde vacip, diğer mezheplerde sünnet sayılmıştır. Kuranı Kerim'de Hac suresinde buyurulduğu gibi her ümmete kurban kesmek emredilmiştir. Kurban kesmek de tıpkı namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek gibi İslam'ın alametlerindendir. Zenginlik nisap miktarına ulaşmışsa, beklemeye gerek olmadan o anda kurban kesmesi gerekir. Zekatta olduğu gibi 1 yıl beklemesi gerekmez.

  • Kurban hissesi nasıl paylaştırılır?

Kurban hissesi 3'e ayrılır. 1 parça ailenin yemesi için eve ayrılır. 1 parça komşular içindir. Zenginler de yiyebilir. 1 parçası da fakir fukara içindir. Fakirler muhtaç iken kurban etlerini depolamak doğru değildir.

Marketten kurban alınır mı? Kredi kartıyla kurban alınır mı?

Marketten kurban alınır mı? Kredi kartıyla kurban alınır mı?

Borç ile kurban alınabilir. Bir yakınınızdan kurban kesmek için borç alabilirsiniz. Ancak kredi kartını ile kurban almak, marketlerden kurban hissesi almak doğru usuller değildir. Karataş, bu yanlış usuller için "Kurbanınızı kurban etmeyin" uyarısını yapıyor.

  • Vekalet yoluyla kurban kesilir mi? Vekaletle kurban keserken nelere dikkat edilmelidir?

Vekaletle kurban kesmenin çok güzel ve tehlikeli olmak üzere 2 tarafı vardır. Güzel tarafı; gidemediğiniz, ulaşamadığınız yerlere kurban gönderebilmektir. Bu, büyük bir nimet. Tehlikeli taraf ise kurbanın gerçekten kesilip kesilmediğinden şüphe duymaktır. Kurbanın gerçekten kesildiğine emin değilseniz o zaman da kurbanınız boşa gitmiş olur. Vekaletle kurban keserken mutlaka güvendiğiniz ve kesildiğinden emin olduğunuz kurumlara vermelisiniz. Vekaletle kurban caizdir.

gazze

gazze

MUSTAFA KARATAŞ'TAN KURBAN BAYRAMINA ÖZEL GAZZE AÇIKLAMASI

Gazze'yi, Filistin'i, çocukları, orada hakkı yenen, gasp edilen insanları unutmayacağız. Çünkü her insanın kanı, malı, canı kutsaldır. Müminler olarak onlar bizim kardeşimizdir. Dolayısıyla onlara sahip çıkmak bizim vazifemizdir.

Arife günü duası nedir? Arefe günü yapılması en faziletli ibadetler...

İLİŞKİLİ HABER

Arife günü duası nedir? Arefe günü yapılması en faziletli ibadetler...

ETİKETLER

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

yusufCUK 1 ay önce

Asıl kurban keseceğiz diye kurban olmayın demelisiniz. Normal zaman da mezbahaneye canlı hayvanın kilosunu 350₺ verenler Kurban bayramı gelin ce Sen madem müslümansın madem kurban keseceğim diyorsun Ha! Al öyle ise sana der gibi olmasaydı da "Müslümanlar Allah için kurban kesecekler benim bu ibadette payı da olsun da mezbahanelere verdiğim paradan vereyim" desler di