Salgın sürecinde klimalar nasıl kullanılır? Koronavirüste klima kullanma rehberi

Koronavirüsünün hayatımıza girmesi ve virüsün hava yoluyla bulaştığı ortaya çıkmasıyla birlikte klimaların önemi de arttı. İçinde bulunduğumuz süreçte ev tipi klima veya %100 taze hava ile çalışan iklimlendirme cihazı kullanımı ile virüsün yayılımı arasında doğrudan bir bağlantı tespit edildi. Salgın sürecinde klimalar nasıl kullanılır? Koronavirüste klima kullanma rehberi bugünkü haberimizde kolayca bulabilirsiniz.

Koronavirüs salgını henüz ülkemizde etkisini kaybetmiş görünmüyor. Uzmanların yaptığı açıklamalara göre salgın tekrar ortaya çıkabilir. Bilim Kurulu üyeli yeni normal hayata geçiş sürecinde bir çok uyarılarda bulundu. Bunlardan biri de klima kullanımı. Yaz aylarının gelmesiyle, koronavirüs, diğer solunum yolu virüsleri ve bakteri gibi mikroorganizmalarla mücadele için ev ve çalışma ortamlarının havalandırılmasının önemine mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Klimalı ortamlarda özelikle yaşlı, bebek, çocuk ve bağışıklık sistemi zayıf olanların daha da hassasiyet göstermeleri gerektiğini vurguluyor.  Doç. Dr. Velat Şen klimaların iç hava ortamını serinleterek bir konfor sağladığını fakat hava yoluyla bulaşan bazı mikroorganizmalar için aynı zamanda bir kaynak görevini de üstlendiğini dile getirerek, şu uyarıları yaptı:

"Klima yoluyla bulaşan ve klima hastalığı olarak bilinen 'lejyoner hastalığı' bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde uygun önlem alınmasa üst solunum yoluyla başlayıp sonrasında zatürre hastalığına ilerleyebilmekte ve ağır sağlık sonuçlarına neden olabilmektedir. Koronavirüs için aynı şeyi söylemek doğru değil. Klimalar çok rahat bir şekilde söyleyebiliriz ki koronavirüs için bir kaynak oluşturmamakta. Ancak evdeki klimaların çok düzenli aralıklarla filtrelerinin değiştirilmesi, hijyen yapılması, bakımlarının belirli periyotlarla yapılması gerekiyor."

Klimada filtrasyon mekanizmalarının sağlıklı olması gerektiğini belirten Şen, sosyal mesafeye dikkat edilerek, bakımı yapılmış, filtreleri değiştirilmiş, temizliği yapılmış klimaların bulunduğu ortamda olmanın sakınca oluşturmayacağını aktardı.

PEKİ SALGIN SÜRECİNDE KLİMA NASIL KULLANILIR?

Konut, işyeri gibi küçük alanlarda kullanılan iç ve dış üniteden oluşan ev tipi split klima sitemlerinde oluşan ısıtma ve soğutma ihtiyacı iç üniteye dolayısıyla iç ortama dış üniteden bir soğutucu akışkan yardımıyla sağlanır.  Bu nedenle mekanın hava kalitesine dikkat edilmeli, hava sirkülasyonu sağlanmalı, pencereler düzenli olarak açılarak doğal havalandırma yapılmalı veya hava temizleme cihazlarıyla iç ortam hava kalitesi uygun hale getirilmeli.

Temiz hava sirkülasyonunun yanı sıra klimaların temizliğinin ve bakımlarının düzenli olarak ve yetkili servisler tarafından yapılması sadece Covid 19 sürecinde değil her zaman çok önemlidir. 

Merkezi iklimlendirme kategorisinde olan tiyatro, sinema, havalimanı, okul, hastane, restoran, alışveriş merkezi ve büyük ofis gibi toplu alanlarda kullanılan cihazlar; havalandırma kanallarıyla tüm binanın iklimlendirmesini gerçekleştirir. 

Salgın (Contagion) filmi gerçek mi? Salgın filminin konusu nedir?

İLİŞKİLİ HABER

Salgın (Contagion) filmi gerçek mi? Salgın filminin konusu nedir?
2020 kabartma tavan modelleri

İLİŞKİLİ HABER

2020 kabartma tavan modelleri
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0