Mantar nasıl temizlenir? Mantar yıkamanın püf noktaları nelerdir? Mantar yıkanır mı

Mantar sebze türleri arasında yer alan Türk mutfağının tartışılan sebze türlerinden biridir. Doğada ve özel yetiştirme yöntemiyle de bulunan mantar tüketilmeden önce yıkanması ya da yıkanmaması büyük tartışma konusudur. Peki, mantar yıkanır mı, mantar nasıl temizlenir? İşte, protein bakımından zengin olan mantar hakkında merak edilenler:

Mantar protein bakımından çok zengin bir yiyecek olduğu gibi içeriğinde yer alan demir, lif ve vitamin bakımından oldukça zengindir. Yediğimiz bütün sebze ve meyveleri her zaman tüketmeden önce yıkarken mantarı tüketmeden önce yıkanıp yıkanmaması hep tartışma konusu olmuştur. Türk mutfağında en çok tartışılan yiyeceklerden biri olan mantar yıkanır mı yıkanmaz mı, zehirli mi değil mi gibi birçok soruyla karşımıza çıkıyor.  Bazı sebzelerin yıkandıktan sonra besin değerleri kaybolduğu için yıkanmaması içerdiği vitaminlerin vücudumuza vitaminleri almamız anlamında çok önemlidir. Mantarlar suya değdiği zaman çok hızlı bir şekilde karabilmektedir. Bundan dolayı mantarı temizlerken suyla az temas ettirmek daha doğru olur. O halde mantar temizliği nasıl yapılır? Mantar temizlerken dikkat edilmesi gereken püf noktaları nelerdir? İşte yanıtlar:

Mantar nasıl soyulur? Mantarın kararması nasıl önlenir, püf noktaları nelerdirİLİŞKİLİ HABERMantar nasıl soyulur? Mantarın kararması nasıl önlenir, püf noktaları nelerdir

Mantar nasıl temizlenir

Mantar nasıl temizlenir

Kalp dostu olan mantarı sote de omlet içinde, pizza da, çorba da ve birçok yemekte görmek mümkün. Mantar, yağ ve şeker oranı düşük olduğundan dolayı diyet listelerinde de çokça yer alır. Mantar görüntüsünden dolayı ayıklanıp temizlenmesi zor gibi görünse de çok basit. İşte mantar temizliği hakkında bilmeniz gerekenler...

MANTAR NASIL AYIKLANIR? MANTAR SOYULUR MU?

Mantar nasıl ayıklanır

Mantar nasıl ayıklanır

Mantar, doğa da yetiştiği yapısı gereği rahatlıkla soyulabilen ve soyulmadan da yenilebilen bir sebzedir.

Mantarı soymak için saplarını birbirinden ayırmanız gerekir.

Şapka kısmında bulunan siyah olan bölgeleri elinizle tek tek ayırabilirsiniz.

Bıçak yardımıyla rahatlıkla soyulduğunu göreceksiniz.

PEKİ MANTAR NASIL TEMİZLENİR?

Mantar yapısı itibariyle içinde çok fazla su barındırdığı için ayıkladıktan sonra yıkamak mantarın daha fazla su çekmesini sebep oluyor. Çok su çeken mantar pişirdikten sonra tamamen tadı bozuluyor. Mantarı temizlemek için birkaç farklı yöntem kullanabilirsiniz.

Bunlardan ilki; ıslak bez yardımıyla mantarları tek tek silebilirsiniz.

 İkinci yöntemse; sebze temizle fırçasıyla şapka kısmında olan zarların üstüne sürerek temizleyebilirsiniz.

► Son olarak; mantar eğer çok kirli ve topraklı ise bir kabın içine limon sıkın ve su ekleyin ardından mantarları içine koyun. Yaklaşık 10 dakika beklettikten sonra çıkarın. Kolayca temizlendiğini göreceksiniz.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0