Ortanca çiçeğine evde nasıl bakılır? Ortanca çiçeği çoğaltma yöntemleri

Büyük yaprakları ve her rengi bulunan ortanca yaz aylarında balkonları süslemeye devam ediyor. Ortanca bakımını yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası bulunuyor. Bahçe ve balkon çiçeği olan ortanca çiçeğine evde nasıl bakılır? Ortanca çiçeğinin bakımı ve yetiştirme tekniklerini sizler için araştırdık. İşte cevaplar:

Latince adı Hydrangea macrophylla olarak bilinen ortanca kışın yaprak döken bir süs bitkisidir. Ortanca "Hortensia" kelimesinden adını alıyor. Ortancanın anavatanı Japonya'dır. Bir sürü rengi olan ortanca çiçeği kokusuz bitki türleri arasında yer almaktadır. Hemen her rengi bulunduğundan tüm dünyada yetiştirilmektedir. 30 farklı türü olan ortancanın Türkiye'de en çok yetiştirilen çeşidi büyük yapraklı olanlardır. Gölge yerleri seven ortancalar daha çok bahçelerin ağaca yakın yerlerinde ya da balkonun gölge olan kısımlarında yetiştirilir. Direk güneş alan yerlerde koymayın. Daha çok yarı gölge olan yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Ortanca çiçeğini en uygun olan bahar aylarında; nisan mayıs gibi ekebilirsiniz.

ortanca çiçeği nasıl bakılır

ortanca çiçeği nasıl bakılır

ORTANCA ÇİÇEĞİ BAKIMI VE SULANMASI

Ortancayı bütün toprak çeşitlerinde ekebilirsiniz. Kolaylıkla her toprağa uyum sağlayabilir. Poşet toprak yerine bahçe toprağı tercih etmeniz daha iyi olur. Geniş alanlar da daha çok gelişir ve büyür. Ama saksıda balkonda yetiştirmek isterseniz büyük saksı tercih edebilirsiniz. Suyu seven ortancayı devamlı sulamanız toprağını nemli bırakmanız gerekiyor. Toprak kıvamında yapacak kadar da sulamayın.

Sabah saatlerinde suladığınızda daha çok sağlıklı bir bitki olur. Yazın haftada en az 2 defa sulamanız gerekmektedir.  Yapraklarını sonbaharda döktükten sonra uç kısımlarını makas yardımıyla kesmeniz gerekiyor. Budama işlemini ise kış mevsimine geçtiğiniz zaman yapmalısınız. Şubat ayına kadar budamayı yapabilir ama çok fazla kesmemeye dikkat etmelisiniz. Ortancaların yakalandığı mantar hastalığına dikkat etmek gerekir. Kış aylarında ortanca çiçeğinin en soğuk 15 derece olması gerekir. Yoksa soğuktan donarak ölür.

Küpe çiçeğinin nedir, bakımı nasıl yapılır?  Küpe çiçeğinin özellikleri ve faydaları nelerdirİLİŞKİLİ HABERKüpe çiçeğinin nedir, bakımı nasıl yapılır? Küpe çiçeğinin özellikleri ve faydaları nelerdir

ortanca çiçeği nasıl çoğaltılır

ortanca çiçeği nasıl çoğaltılır

ORTANCA ÇİÇEĞİNİ ÇOĞALTMA

Nisan ayından ağustos ayına kadar çiçeklenmemiş 2-3 yapraklı dalların kesilerek köklerinden ayırıp çimlendirme yöntemiyle çoğaltılır. Çiçek olmayan dallar alıp, yaklaşık 15 cm kadar çelik kesip, çelik olarak kesilen parça üstte iki yaprak kalacak şekilde yapraklardan temizleyin. Bahçe toprağı ve perlit karıştırılarak toprak hazırlayın. Daha sonra köklendirme için büyük saksılar seçin ve çakıl taşı varsa saksı tabanına bir sıra olacak şekilde dökün ve geri kalan kısmı toprakla doldurun. Doldurduktan sonra hazırladığınız çeliği daldırarak toprağın içine dikin. Hafifçe toprağı bastırıp biraz sulayın. Doğrudan güneşe maruz kalmayan bir yerde köklendirme işlemini gerçekleştirin. Köklenen ortancayı daha sonra isterseniz bahçenize dikebilirsiniz.

ORTANCA ÇİÇEĞİ RENKLENDİRMEK İSTERSENİZ...

Bahçeleri ve balkonları süsleyen ortanca çeşitli renkleri olan gösterişli bir süs bitkisidir. Ortanca'nın doğal renkleri beyaz, pembe ya da kırmızı olmaktadır. Başka renklerde olmasını isterseniz bazı yöntemlerle çiçeğinin rengini mavi, mor ya da lila rengine dönüştürmek mümkün.  "Alüminyum sülfat" kullanarak ortancayı mavi tona,  suni yoldan dönüştürebilirsiniz. Toprağın içine kattığınız bu maddeyle mavi renk alır. Toprak alkaliyse pembe renklerini alabilir. Sulama yapacağınız zaman suyun içine çivit eritip ya da çam iğnesi karıştırıp renk değişimini sağlayabilirsiniz. Mor rengini elde etmek isterseniz doğal killi toprak ya da yeşil killi toprak bulup onun içine ortancayı ekebilirsiniz.

Monokrom dekorasyon nedir? Monokrom dekorasyon önerileri

İLİŞKİLİ HABER

Monokrom dekorasyon nedir? Monokrom dekorasyon önerileri
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0