Teraryum nedir ve nasıl yapılır? Teraryum yapım aşamaları...

Son dönemlerde oldukça moda olan teraryum, salonları ve ofis masalarını süslemeye devam ediyor. Latince kökenli adıyla teraryum, toprak manasına gelen terra ve akvaryum anlamına gelen arium kelimelerinden türemiş bir kelimedir. Peki, teraryum nasıl yapılır? Teraryum yapım aşamaları nelerdir? İşte detaylar...

Teraryumlar en genel tanımı ile minyatür ekosistemlerdir. Bir fanus içerisinde seçtiğiniz bitkilerle oluşturduğunuz minik bir bahçedir. Bu teraryum içinde her bitkiyi yetişmiyor. Teraryum yapımında sukulent, kaktüs gibi bitkileri yetiştirebilirsiniz. Evde çok kolay bir şekilde birçok farklı şekilde Terraryumlar yapabilirsiniz. Terraryumlar aynı zamanda buharlaşma, yoğuşma ve çökeltme gösterdikleri için su döngüsü hakkında çocuklara öğretmenin çok güzel bir yoludur. Piyasada fiyatları binlerce lirayı bulan bu küçük ekosistemlerin yapımı aslında oldukça kolaydır. Evinizin en sevdiğiniz köşesine koyacağınız bir teraryum ile keyifli vakit geçirebilirsiniz. Peki, teraryum nedir, nasıl yapılır? Teraryum yapım aşamaları nelerdir?

Teraryum nedir

Teraryum nedir

TERARYUM NEDİR?

Teraryum, kapalı bir cam kap içinde bulunan küçük bir bahçe olup genellikle küçük bitkileri veya süs hayvanları saklamak ve gözlemlemek için kullanılan camdan yapılmış bir akvaryumdur. Terraryumlar yapmak çok çok keyifli ve eğlencelidir. Teraryumdaki su kabın içine hapsedildiğinden, teraryumlar günlerce hiç sulanmadan yaşayabilir.

TERARYUM MALZEMELERİ NELERDİR?

Teraryum nasıl yapılır?

Teraryum nasıl yapılır?

Çok kolay bulabileceğiniz malzemelerle kendi minyatür bahçenizi oluşturabilirsiniz.

- Teraryuma uygun olan sukulent ve kaktüs,

- Cam bir kap, fanus,

- Küçük taşlar, çakıl taşları, kayalar

- Torf toprak, kum

- Mangal kömürü ya da aktif kömür

- İstediğiniz gibi süsleyebileceğiniz malzemeler (deniz kabukları, figürler, kristalle...)

TERARYUM YAPIM AŞAMALARI NELERDİR?

Teraryum yapım aşamaları

Teraryum yapım aşamaları

Kabın altına çakıl taşlarını, küçük taşları ya da kaya taşlarını yerleştirin. Altta olan taşlar cam fanusun tabanında birikecek suları neme çevirme işlemini gerçekleştiriyor. Böylelikle yerleştireceğiniz bitkilerin çürümesini engellemiş olur.

Aktif kömürleri küçük parçalar haline getirip taşların üzerine serpiştirin. Toprağın daha taze kalmasını sağlıyor. Ayrıca oluşabilecek küf ve bakteri engelleme özelliğine sahiptir. Serpiştirdiğiniz kömürün üzerine Torf toprağını döküp bastırın.

Daha sonra kabın içerisinde küçük çukurlar açarak bitkileri ekebilirsiniz. Ardından yapacağınız her işlem sizin hayal dünyanıza kalmış. İstediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. İçerisine isterseniz küçük figürler süs bitkiler ya da oyuncak hayvanlar koyup süsleyebilirsiniz.

Teraryum yoğun ve nemli toprakları sever ve direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Teraryum'u sulamak için boş sprey şişesi varsa onu su doldurup sulayabilirsiniz.

Teraryum bakımı nasıl yapılır

Teraryum bakımı nasıl yapılır

Görülmesi gereken dünyanın en ilginç yerleri

İLİŞKİLİ HABER

Görülmesi gereken dünyanın en ilginç yerleri
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0