Tohum nedir ve tohum çimlenmesi nasıl gerçekleşir? Tohum yetiştirmenin püf noktaları

Tohum, bitkilerde içinde yedek besin barındıran ve embriyonun uygun şartlarda gelişerek koruyucu kılıfla örtülü yapıdır. Bitkilerin üremesinde çok önemli rol alan tohum elverişli koşullar karşılandığı takdirde birçok yeni bitkiler oluştururlar. Peki tohum nedir, Tohumun çimlenmesi nasıl olur? Sizler için araştırdık. işte detaylar:

Tohumda bulunan embriyonun uygun koşullar oluşturularak ana bitkiye benzer bitki vermek için tohumdan çıkıp serbest hale geçmesiyle tohumda çimlenme meydana gelir.  Tohumun çimlenebilmesi için gerekli ortamın oluşturulması gerekir. Su, nem, sıcaklık ve oksijenin yeterli değilse tohum uyku halinde kalmaya devam eder. Bu koşullar sağlanırsa tohumun koruyucu kabuğu çatlamaya başlar. Böylelikle embriyo hızlı bir şekilde büyür ve gelişir. Çimlenme sırasında tohumda bir şişme meydana gelir ve embriyo hücrelerinin peş peşe bölünmesiyle testa denen kısım çatlatılır. Bu çatlayan kısımdan ilk radikula daha sonra embriyonun geri kalan kısımları yavaş yavaş çıkmaya başlar. Tohumda bulunan besin maddeleriyle beslenen embriyo, Işığa doğru çıktığında yeşil yapraklarıyla kendi besin maddesini oluşturur. Böylece tohumdan küçük bir bitki meydana çıkmış olur. Bitkinin kök, gövde ve yaprakları oluşmaya başladıktan sonra bitki fotosentez yapmaya başlar.  Peki tohum çimlenmesi nasıl gerçekleşir? Tohum yetiştirmenin püf noktaları nelerdir? İşte cevaplar:

Saksıda tohumsuz sebze nasıl yetişir? Saksıda kırmızı biber yetiştirmeİLİŞKİLİ HABERSaksıda tohumsuz sebze nasıl yetişir? Saksıda kırmızı biber yetiştirme

Tohum nedir

Tohum nedir

TOHUM ÇİMLENMESİ NASIL GERÇEKLEŞİR?

Tohumlar 3 bölümden oluşur: Tohumun kabuğu, embriyon ve Besidoku'dur. Tohumlu bitkiler açık ya da kapalı ortamda bulunmasına göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlar açıktohumlular ve kapalıtohumlular.

tohum çimlenmesi nasıl gerçekleşir

tohum çimlenmesi nasıl gerçekleşir

Açıktohumlular: Tohumları açıkta gelişen yani yumurtalık içinde gelişmeyen açıktohumluların en önemli özelliği döllenme sırasında çok uzun süre olması ve tohum tasalaklarının döllenme den çok daha önce gelişim göstermesidir.

Taze fasulye nasıl yetiştirilir? Toprakta ve pamukta fasulye yetişmenin yollarıİLİŞKİLİ HABERTaze fasulye nasıl yetiştirilir? Toprakta ve pamukta fasulye yetişmenin yolları

Kapalıtohumlular: Kapalıtohumlularda tohum döllenme ve tozlaşmadan sonra meydana gelir. Genelde hemen her bitkide tohum ile meyve kaynaşarak, bazı bitkilerde ayrı ya da tamamen bağımsız haldedirler.

tohum çeşitleri

tohum çeşitleri

Tohumların özelliklerinden bazıları: Tohumlar genelde 1 gramdan daha azdırlar. Ayrıca tohumlar birçok hayvanın besin kaynağıdır. Tohumların boyut ve biçimleri dağılmanın nasıl belirleneceği açısından çok önemlidir. Tohumlar çevreye su, rüzgar ve hayvanlar yoluyla yayılırlar.

tohum nasıl yetiştirilir

tohum nasıl yetiştirilir

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0