Taze fasulye nasıl yetiştirilir? Toprakta ve pamukta fasulye yetişmenin yolları

Mevsimin en güzel besinlerinden biri olan ve faydasıyla adeta vücudu dimdik ayakta tutan taze fasulye yetiştirmenin yollarının sizler için derledik. Peki faydaları saymakla bitmeyen taze fasulye nasıl ekilir? Evde kendi ellerinizle isterseniz saksıda isterseniz evinizin bahçesinde ekip toplayabileceğiniz taze fasulyeye dair her şey bugünkü yazımızda.

Taze fasulye, olgunlaşmamış, genç meyve ve ortak fasulyenin çeşitli çeşitlerinin koruyucu baklalarıdır. Tarih öncesi zamanlardan bu yana Baklagiller arasında en çok bilinen ve kullanılan fasulye, besleyici bir sebzegiller arasında yer alıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren kalsiyum ve vitamin bakımından zengin olan fasulyenin içinde en fazla B1 ve B2 vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca demir, potasyum bakımından da oldukça besleyici olduğu bilinmektedir. Hemen her toprak türünde kolayca yetişebilen fasulye, dikimi sırasında dikkat isteyen bir bitkidir. Kışın 3 ya da 4 derecenin altında olmayan yerlerde ekim yapılması daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Yazın hasadı yapılan ve tazelerinden binbir türlü yemek hazırlanabilen taze fasulye ülkemizde her yörede mutfağın vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alıyor. Fasulye ekilirken dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası bulunuyor. 

Evde saksıda havuç nasıl yetiştirilir? Saksıda havuç yetiştirme yöntemleriİLİŞKİLİ HABEREvde saksıda havuç nasıl yetiştirilir? Saksıda havuç yetiştirme yöntemleri

Taze fasulye nasıl ekilir

Taze fasulye nasıl ekilir

FASULYE NASIL EKİLİR?

Öncelikle birer metre arayla çukurlar açılır. İçine en az 5 en fazla 7 adet tohum koyulur ve toprak kapatılır.

Fasulye ekme yöntemleri

Fasulye ekme yöntemleri

Saksıda çilek nasıl yetişir? En pratik çilek yetiştirme yöntemiİLİŞKİLİ HABERSaksıda çilek nasıl yetişir? En pratik çilek yetiştirme yöntemi

Yavaş yavaş kendini göstermeye başladığında dalların diplerine çubuklar dikilir. Tırmanıcı bir bitki olan fasulye, bu çubuklara sarılarak daha da uzun hale gelecektir. İlkbahar ya da yazın sebzelerini veren fasulyeyi bir sonraki yıl ekmek için birkaç dal fasulye kurutup tohum olarak saklayabilirsiniz.

Pamukta fasulye nasıl ekilir

Pamukta fasulye nasıl ekilir

BİR DİĞER YÖNTEM PAMUKTA FASULYE YETİŞTİRMEK

Malzemeler

  • - 6-7 adet kuru fasulye
  • - 1 avuç pamuk
  • - Ufak cam kase

PAMUKTA FASULYE EN HIZLI NASIL YETİŞTİRİLİR?

Pamukta fasulye yetiştirmek için bir avuç pamuğu ikiye ayırın ve cam kasenin içine bir yarısını koyup güzelce yayın.

Daha sonra kuru fasulyeleri pamuğa yan yan olacak şekilde kasenin içinde yerleştirin. Çok dip dibe gelmeyecek şekilde yerleştirin ki fasulyeler şişip filizlenince sorun olmasın.

Aralıklı bir şekilde yerleştirdikten sonra kalan yarım pamuğu fasulyelerin üzerine bastırmadan yerleştirin ve bastırmamaya özen gösterin.

Ardından fasulye kabını ışık alan aydınlık bir ortama koyun ve pamuğu ıslatacak kadar su ekleyin. Arada kontrol edin pamuk kuru olmaması gerekir.

Pamuk kurudukça az miktarda su ekleyerek nemlendirin. Böylece fasulyelerin filizlendiğini çok kısa sürede görebilirsiniz.

Pamukta fasulye en hızlı nasıl yetiştirilir

Pamukta fasulye en hızlı nasıl yetiştirilir

FASULYE PAMUKTAN TOPRAĞA NASIL EKİLİR?

  • Pamukta yetiştirdiğiniz fasulyeleri toprağa ekmek istiyorsanız işlenmiş toprak ve saksı hazırlayın.
  • Saksının içine biraz toprak koyun ve filizlenen fasulyeleri dikkatli bir şekilde toprağa içine koyun.

fasulye

fasulye

  • Fasulyeleri saksıya koyduktan sonra üzerine 3-4 cm olacak şekilde toprak ekleyin.
  • Toprağı yaydıktan sonra yüzeyini şeffaf naylon ile kapatın ve arada nemlendirmeyi unutmayın.
  • - Tahmini olarak 6-10 gün içerisinde fasulyelerin çimlendiğini göreceksiniz. 
Günde 1 kilo verdiren ceviz suyu diyeti nedir? Ceviz diyeti nasıl yapılır? Ceviz ile zayıflama

İLİŞKİLİ HABER

Günde 1 kilo verdiren ceviz suyu diyeti nedir? Ceviz diyeti nasıl yapılır? Ceviz ile zayıflama
Yatak odası ne renk olmalı? Yatak odasında kullanılmaması gereken renkler nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Yatak odası ne renk olmalı? Yatak odasında kullanılmaması gereken renkler nelerdir?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0