Kurban eti nasıl kesilir? Dana eti nasıl kesilir? Kurban eti kesmenin yöntemleri...

Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte kurban pazarında hareketlilik başladı. Kurban bayramında gerçekleştirilecek olan ibadetin doğru bir şekilde yapılması ve kurbanlık hayvanın İslami usullere göre kesilmesi çok önemlidir. Sıkça merak edilen kurban eti nasıl kesilir, dana eti nasıl pay edilir? Kurban kesimi hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. İşte detaylar:

Kurban Bayramına sayılı günler kala kurbanlıklar pazarlarda yerini aldı. Kurban pazarlarında yavaş yavaş hareketlilik olmaya başlarken en çok merak edilenler arasında kurban eti nasıl kesilir sorusu yerini aldı. Kurban Bayramında kesilen hayvanın kurallarına göre ve hayvana acı çektirmeden kesmek çok önemlidir. Hayvanı kestikten sonra da güzelce temizleyip gerekli ayırımları yapıp dağıtımı olmalıdır. Kurban kesimi sırasından insanlar hem kendilerine hem de hayvanlara zarar verebiliyor. Kurbanlık hayvanın kabul olması için dikkat etmemiz gereken şeyler vardır. Kesilecek olan hayvanın herhangi bir uzvunun eksik olmaması gerekir. Hayvan kesilirken gözlerinin bağlı olması ve hayvanın kesileceği anlamaması ve tek seferde boğazını kesmek çok önemlidir. Kurban etinin uygun koşullarda kesilip saklanırsa bütün yıl tazeliğini koruyabilir. İşte kurban eti kesiminin yöntemleri:

Kurbandan kalan kemikler nasıl değerlendirilir? Kemik suyu nasıl saklanır?İLİŞKİLİ HABERKurbandan kalan kemikler nasıl değerlendirilir? Kemik suyu nasıl saklanır?

UZMAN DOKTOR UYARIYOR: KURBAN KESERKEN ÇOK DİKKATLİ OLUNMALI

Genel Cerrah Doç. Dr. Akın Önder, kurban kesimi sırasında meydana gelebilecek yaralanmalara dikkat çekerek kurban kesimi sırasında ellerde oluşabilecek kesilmelere karşı hastaneye başvurmaları gerektiğini, aksi takdirde kesilen yerin mikrop ve bakteri kaparak daha büyük sorunlara neden olabileceğini söyledi.
Kurban Bayramına sayılı günler kala kurban kesecek olan vatandaşları uyaran Doç. Dr. Akın Önder, yaralanmalarda yapılacak olan ilk işin hastanelere başvurmaları gerektiğini söyledi.
Kurban Bayramı'nda ehil olmayan kişilerin kurban keserken oluşan yaralanmaların ciddi komplikasyonlara ve ölüme kadar gidebileceği konusunda uyaran Önder, "Kurban Bayramına sayılı günler kala Tüm İslam aleminin bayramını kutluyorum. İnşallah huzurlu ve mutlu bir şekilde bayramımızı geçirmeyi diliyorum. Kurban Bayramı'nda özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın imkanları var ise kurbanlarını şehir merkezindeki belediyenin mezbahanesine getirmesini istiyoruz. Eğer imkan bulamazsa kendi köylerinde kurbanını kesen vatandaşlarımızın ise herhangi bir el yaralanmalarında acil hastaneye başvurmalılar. Eğer hastaneye başvurulmadığı takdirde kesilen yerlerde mikrop kapacağı, bakterilerin oluşacağı ve daha büyük komplikasyonlara yol açacağını belirtmek istiyorum" dedi.

kurban nasıl kesilir

kurban nasıl kesilir

KURBAN ETİ NASIL KESİLİR?

  • Kurban etlerini doğru yerlerinden ayırmak çok önemlidir. Kestiğiniz büyükbaş ya da küçükbaş hayvanların  kas ve bağ dokuları, epitel doku, yağ, kemik ve sinir dokusu bir arada olduğu için etin en lezzetli bölümlerini bilmek ve ona göre ayırmak gereklidir. 
  • Kurban kesilmeden önce dinlendirilmesi protein kaynağı olan kırmızı etin kalitesinin ve lezzetinin artmasına yardımcı olur.
  • Kesilen hayvanın genç olması ve nasıl beslendiği de çok önemlidir. 

Dana etinin bölümleri nelerdir? Hangi et, hangi bölgeden kesiliyor?İLİŞKİLİ HABERDana etinin bölümleri nelerdir? Hangi et, hangi bölgeden kesiliyor?

kurban eti kesmenin püf noktaları

kurban eti kesmenin püf noktaları

  • Kurban etini parçalama işini gelince hayvanın karın içinde omurgaya bitişik, böbrek yatağında, belin iki yanına uzanan iç yağlardan ve kemikten arınmış eti bonfilelik kısmıdır. Bu eti kızartmak için ayırabilirsiniz.
  • Hayvanın göğüs, omuzlarının üstüne denk gelen sırttan boyuna doğru uzanan kemiksiz et ise haşlamaya en uygun antrikottur.
  • Haşlamalık et olarak saklayabilirsiniz. Kesilen kurbanın sırt ve bel omurları bölgesinden elde edilen kemikli dövülmüş etler ise çok güzel pirzola olur.

kurban eti nasıl pay edilir

kurban eti nasıl pay edilir

  • Kuşbaşından iri olarak kesilen but ve sırt bölgelerindeki yağ, damar ve sinirlerden ayrılmış kemiksiz et parçaları şişlik etlerin bölgesidir. Ön ve arka bacakların üst kemikli kısmından incik, but bölgesinden etleri ayırabilirsiniz.
  • Büyükbaş hayvanlardan belin üst kısmından boydan boya kaslı yağsız et kontrfiledir ve mühürlenerek pişirebileceğiniz muhteşem lezzete sahip bölümüdür. Kalan etleri küçük parçalara ayırarak kuşbaşı ve kıyma olarak değerlendirebilirsiniz.

et nasıl parçalanır

et nasıl parçalanır

  • - Kurbanlık hayvanın beyin, dalak, böbrek, karaciğer gibi organ etleri; baş, vücudun bazı bölgelerindeki kemikler, göz ve deri tüketilmesi sağlık açısından riskli olan kısımlar olduğu için tüketmemek gerekir.
  • Ayrıca etleri sıyırdığını kemikleri yemeklere tat vermesi için kullanabilirsiniz. Çorbalarınızı kemik suyuna pişirip lezzetli çorbalar elde edebilirsiniz.
Kurban bayramında nasıl beslenmeli! Kurban bayramında beslenme önerileri!

İLİŞKİLİ HABER

Kurban bayramında nasıl beslenmeli! Kurban bayramında beslenme önerileri!
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0