Hangi yağ hangi yemekte kullanılmalı? Hangi yağlar tercih edilmeli

Türk mutfağında çok önemli olan yağlar, yemeklerin lezzetli olmasını sağlayan en önemli malzemelerin başında yer alır. Pişirilen yemeğin daha çok lezzetli olması için mevsim sebzelerini en güzel şekliyle doğru yağ seçerek pişirmek gerekir. Yağ çeşitlerini ve hangi yemekte hangi yağ kullanılması gerektiğini bilmiyorsanız bu haber tam size göre. Hangi yağ hangi yemekte kullanılmalı? İşte detaylar:

Hayvansal ve bitkisel olarak ayrılmış olan yağların sağlık anlamında vücudumuza birçok faydası bulunmaktadır. Pamuk çekirdeği, zeytinyağı, fındık, soya fasulyesi, badem, susam, kabak çekirdeği, ceviz bitkisel yağlara örnektir. Doymuş yağ asidi içeren ve çok sağlıklı olan zeytinyağı yemeklerde tüketildiği zaman kalp ve damar hastalıklarına karşı çok etkilidir. Yağlar vücudumuz için almamız gereken enerjinin en önemli kaynaklarını içermektedir. Her bir gram yağda yaklaşık 9 kalori bulunmaktadır. Uzmanlara göre günlük tüketmemiz gereken yağ miktarı kalorinin yüzde 35'ini karşılayacak düzeyde olması gerekir. Hayvansal yağların başında gelen tereyağı Omega 3 açısından çok zengin bir yağ çeşididir. Tamamen doymuş yağ asitlerinden oluşan tereyağı kalori değeri en yüksek yağlar arasında yer almaktadır. O halde mutfakta bu kadar önemli olan yağlar hangi yemekte nasıl tüketmek gerekir sizler için araştırdık. İşte detaylar:

1 yemek kaşığı tereyağı kaç gram? 125 gr tereyağı, 250 gr tereyağı kaç kaşık eder?İLİŞKİLİ HABER1 yemek kaşığı tereyağı kaç gram? 125 gr tereyağı, 250 gr tereyağı kaç kaşık eder?

Hangi yağ hangi yemekte kullanılır

Hangi yağ hangi yemekte kullanılır

►ZEYTİNYAĞI NEREDE KULLANILMALI?

Zeytinyağı hangi yemeklerde kullanmalı

Zeytinyağı hangi yemeklerde kullanmalı

- Mutfakta en önemli yağlardan olan zeytinyağı tüm yemeklere kullanabilirsiniz. Özellikle soğuk tüketmek istediğiniz sebze yemeklerinde kullanabilirsiniz.

Zeytinyağı, pişirdiğiniz sebzeleri daha uzun süre dayanmalarını sağlamakta ve lezzetlerini artırmaktadır.

- Et yemeklerinde etin komasının istemiyorsanız zeytinyağı kullanmayın. Belirli bir şeyden sonra etin üstünde donduğundan etin kokusunun değişmesine sebep olmaktadır.

Zeytinyağının kahvaltılık ürünlerin bozulmaması ve dayanması için bir kavanozda zeytinyağı içerisinde günlerce bekletebilirsiniz. Böylece hem daha uzun süre dayanacak hem de daha çok lezzetli olacaktır. 

Tereyağı odada mı buzdolabında mı saklanmalı? Tereyağ nasıl saklanırİLİŞKİLİ HABERTereyağı odada mı buzdolabında mı saklanmalı? Tereyağ nasıl saklanır

►AYÇİÇEK YAĞI NEREDE KULLANILMALI?

Ayçiçek yağı hangi yemeklerde kullanılır

Ayçiçek yağı hangi yemeklerde kullanılır

Ayçiçek yağını bütün bakliyat yemeklerini yaparken kullanabilirsiniz.

Ayçiçek yağı daha hafif olduğundan dolayı soteleme ve kavurma tariflerinin hepsinde daha çok tercih edilmektedir.

Ayrıca yapacağınız bazı tatlı tariflerinde  hamur ve tatlıların güzel kabarması ve tadının hafif olması için ayçiçek yağını kullanmanız daha doğru olur.

TERAYAĞ NERELERDE KULLANILMALI

tereyağ nerelerde kullanılır

tereyağ nerelerde kullanılır

Tereyağı mutfakta en çok tercih edilen yağlar arasında yerini alıyor. Özellikle hamur işlerinde kullanıldığında yapılan hamur işlerinin lezzetine lezzet katmaktadır.

Poğaça, kurabiye hamur işleri yaparken tereyağı gluten oluşumunu yavaşlatarak hamurun içinde nemin kalmasını sağlamaktadır. Bu yüzden tereyağıyla yapılan tarifler kıyır kıyır ve çok lezzetli olmaktadır.

Aynı zamanda soslarda da kullanılan  kıvam arttırıcı özelliği bulunmaktadır. Katkısız doğal olan tereyağının konulduğu her yemeğin lezzetine lezzet katar. Ayrıca sütlü tatlılarda hem tat hem de kıvam yoğunlaştırıcı olarak kullanılır.

Et yemeklerinin vazgeçilmez yağı tereyağıdır. Çünkü tereyağ etle buluştuğunda ortaya şahane bir lezzet çıkmaktadır. 

►MARGARİN NERELERDE KULLANILMALI

margarin nerelerde kullanılır

margarin nerelerde kullanılır

Bitkisel bazlı yağlar arasında yer alan margarin, çok kolay yandığı için et yemeklerinde kullanılması doğru olmaz.

Diğer yemeklerde ve hamur işlerinde tereyağı gibi kullanılabilir. Yaptığınız hamurların içerisinde margarin kullandığınız zaman hamurları kolaylıkla şekil verme işlemini gerçekleştirmenizi sağlar.

Ayrıca tereyağı gibi açtığınız hamur işlerinin piştiğinde kıyır kıyır olmasını da sağlar.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 3

saçma 3 yıl önce

margarini tavsiye etmeyin yazık yahu evinizden uzak tutun

Toplam 1 beğeni

Sağlık 3 yıl önce

Sağlıklı bir yaşam diye başlık atıp margarini tavsiye ediyorsunuz. Pes doğrusu!

Toplam 5 beğeni

Merve 2 yıl önce

Katılıyorum bravo

Toplam 0 Beğeni