Gelin çeyizinde olması gerekenler nelerdir? Gelin çeyiz listesi...

Ülkemizin yıllardır süren geleneklerinden biri olan ve annelerimizin yıllar öncesindeki çeyiz geleneği biraz değişse de hala devam ettirilmektedir. Her genç kızın çeyiz sandığında el emeği göz nuru yazmalar, patikler gibi birçok çeyizlik ürün hazırlanıyor. Evlilik hayallerine bir adım kala bütün genç kızların hazırlaması gereken en önemli parçaları sizler için listeledik.

Çeyiz kültürü Asya’da Selçuklu zamanlarından Osmanlı döneminden bizlere günümüze gelmektedir.  Çeyiz çok eski dönemlerde at arabası ya da develer ile taşınıyordu. Günümüzde ise çeyizler artık arabalar ile taşınmaktadır. Yüzyıllardan beri devam eden çeyiz kültürü günümüzde biraz değişse de hala geleneksel aileler tarafından devam ettirilmektedir. Çeyiz, bütün evde ihtiyaç olan bütün parçaları içerisinde barındırıyor. Evlilik hazırlıkları yaparken çeyiz konusunda çoğu insanın  kafası karışmaktadır. Çeyiz sandığı ya da bohçasının içinde yer alan parçalar zamanla değişiklik göstermektedir. Çeyizde mutfak eşyalarından, yatak odasına, salonda yer alacak her türlü eşyaları kapsıyor. Bütün anneler kızları evlenirken eksiksiz her şeyini hazırlamak ister. Peki çeyiz hazırlarken çeyizin olmazsa olmaz parçaları nelerdir.Annelerin genç kızlara çocukluktan beri hazırlıklarına başlanılan çeyizde neler bulunmalı? İşte yanıtlar: 

KIZLARIN ÇEYİZİNDE BULUNMASI GEREKEN EN ÖNEMLİ PARÇALAR

Başörtüsü: çeyizlerin olmazsa olmazı ve en az 4- 5 tane el emeği göz nuru birbirinden güzel ve değişik başörtüleri

Havlu takımları: İşlemeli ve işlemesiz havlu,bornoz takımları ve mutfak için el havluları 

Lif ve kese: Ülkemizde bazı yörelerde yeni gelinler lifler hazırlayıp yakınlarına dağıtır.

Dantel örtüler: Günümüzde her ne kadar modern şeyler tercih edilse de çok kullanışlı olan dantelli örtüler çeyizin vazgeçilmez parçaları arasında yerini alıyor.

​ Masa örtüsü takımı: Yeni gelin olarak misafirlere görkemli sofralar hazırlamak için birbirinden güzel masa örtüsü takımı gelin çeyizinin olmazsa olmazlarından.

​ Seccade: Birbirinden güzel motiflerle hazırlanmış seccadeler 

 Tabak takımları: Mutfakta en çok kullanılan günlük, misafirlik ve kahvaltılık takımlar

⇒ Nevresim takımları: Birbirinden güzel ve çiçekli nevresim takımları her çeyizde bulunması gereken tekstil ürünleri arasında yer alır.

HER ÇEYİZDE BULUNMASI GEREKEN EN GÜZEL TIĞ İŞİ MODELLERİ İÇİN TIKLAYIN

Sıvı kolajen nedir ve ne işe yarar? Sıvı kolajen kürü yapımı

İLİŞKİLİ HABER

Sıvı kolajen nedir ve ne işe yarar? Sıvı kolajen kürü yapımı
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0