Masterchef Mizanplas nedir? "Mise en place" hazırlığı nasıl yapılır Mutfakta ön hazırlık!

Mutfak terimleri arasında olan Mizanplas ve asıl adı Mise en place, mutfakta her şeyi yerli yerine koymak olarak adlandırılıyor. En çok kullanılan terimler arasında yer alan Mizanplas mutfakta hataların en aza indirgenmesine ve yapılacak işlem süresinin kısaltmaya yarıyor. Peki mizanplas hazırlığı nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

"Mise en place" Fransızca olan bu terim dilimize mizanplas şeklinde çevrilmiştir. Mizanplas gastronomi de en çok kullanılan mutfak terimlerinden biridir. Son dönemlerde TV8' de yayınlanan Masterchef yarışmasında çok kullanılmasıyla da birçok kişi tarafından merak edilmeye başlandı. Mizanplas, aşçılıkta mutfakta bir işe başlamadan önce bütün yapılacak olanların süreçlerinin planlanmasını yapmak ve aynı zamanda gerekli olan tüm hazırlıkları yapmak anlamını taşıyor. Mizanplas yöntemi hem zamandan kazandırıp hem de zamanı iyi kullanmayı öğrenmeye ve yeteneklerin zamanla gelişmesini sağlar. Diğer bir deyişle bir yemeği hazırlamaya başlamadan önce o yemek için kullanacağınız tuzdan tavaya dek tüm malzemeleri, araç ve gereçleri kullanılacak hale getirip, bırakmanız mizanplasınızı tamamladığınız anlamına taşıyor. Bu teknik özellik mutfaklarda yüksek konsantrasyon gerektiren yemekleri yapmadan önce yapılmasına dikkat edilen hazırlıklardandır. Peki mizanplas hazırlığı nasıl yapılır? İşte yanıtlar:

Agar Agar tozu nedir? Agar tozu nerelerde kullanılır? İşte Agar tozunun kullanıldığı besinlerİLİŞKİLİ HABERAgar Agar tozu nedir? Agar tozu nerelerde kullanılır? İşte Agar tozunun kullanıldığı besinler

mizanplas nedir nasıl yapılır

mizanplas nedir nasıl yapılır

MİZANPLAS (MİSE EN PLACE) HAZIRLIĞI NASIL YAPILIR?

 İlk olarak mutfakta yapılacak yemeğe karar verip yemeğin içine konulacak malzemeleri gözden geçirmeniz gerekiyor. Yapacağınız yemek tarifine göre uygun olarak gerekli olan mutfak araç gereçlerini ve malzemeleri hazırlamaya başlayın. 

 Malzemeleri hazırladıktan sonra tarife göre doğramanız gereken malzemeleri doğrayın, soyulacak olan malzemeleri soyup hazırlayın.

 Yapacağınız yemeğin tarifinde ölçülü olan malzemeleri ölçülere uygun olarak hazırlayıp hazır hale getirin.

mise en place nedir

mise en place nedir

 Malzemeleri yemeğe koyuş sırasına göre dizin ve araç gereçleri gruplayın.

 Yemekte kullanılan malzemelerden ön hazırlık yapılması gereken varsa onları hazırlayın. Böylelikle yemek yapımına başlarken zamandan kazanmış olursunuz. 

 Pişirme işlemleri sırasında arada boş zamanınız varsa  toplama ve temizleme işlerini yapabilirsiniz.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0