İskorpit balığı nasıl temizlenir, İskorpit balığı en kolay nasıl temizlenir

İskorpit balığının içerisinde yüksek miktarda protein, vitamin ve mineral içermektedir. İskorpit balığı vitaminler saçlarınızın kuvvetlenmesini sağlamakla birlikte düzenli tüketen kişilerin kan değerlerinin daha düzgün olduğu ifade edilmiştir. Peki iskorpit balığı tüketmeden önce temizliği nasıl yapılmalıdır?İskorpit balığı ayıklanırken nelere dikkat edilmelidir? Yanıtlar için haberimize göz atınız...

İskorpit balığı A vitamini ve Omega-3 kaynağıdır. Düzenli tüketildiğinde A vitamini ve Omega-3 tüketiminin faydalarının görülebileceği bildirilmiştir. Yunancadan gelen “skorpidi” kelimesi dilimize “iskorpit” olarak geçmiştir. Genelde halk dilinde adına kavuşan balık türü olarak biliniyor. Özellikle Çanakkale çevresinde tüketilen iskorpit balığı zehirli olmasıyla dikkat çekiyor. Dikenlerinde bulunan zehir, vücuda değdiğinde etkisini gösteren balıklar arasında yer alıyor. Bu yüzden iskorpit balığının özelliklerine, avlama koşullarına, temizleme ve pişirme püf noktalarına dikkat etmek çok önemlidir. Çok lezzetli balıklardan biri olan ve Çanakkale yöresinde çorbası yapılan iskorpit balığı nasıl temizlenir? En kolay iskorpit balığı temizlemenin püf noktaları:

İskorpit nasıl temizlenir

İskorpit nasıl temizlenir

İSKORPİT BALIĞI NASIL TEMİZLENİR?

İskorpit balığı, antioksidan içerdiği için koronavirüsle savaştığımız şu sıralarda yenilmesi önerilen bir balıklardan birdir. İskorpit balığı temizlerken ilk olarak dikkat etmeniz gereken en önemli püf noktası dikenlerin elimize batmamasına özen göstermek olacaktır. İskorpit balığı ölmüş olsa da üzerinde bulunan dikenleri vücudunuzu zehirleyebilir. Bir diğer önemli olan şey de temizlemek için kullanacağınız bıçağın çok keskin olması gerekiyor. Ardından iskorpit balığının üst tarafındaki dikenlerini balığın büyüklüğüne göre 1-2 cm sırtın içine girecek derinlikte kuyruktan başa doğru kesme işlemini yapın. Kestikten sonra karın kısmındaki dikeni de aynı şekilde çıkarmanız gerekiyor.

İskorpit balığını temizlemenin püf noktaları

İskorpit balığını temizlemenin püf noktaları

Dikeni çıkarma işlemi bittikten sonra karın kısmından birkaç santimlik boylamasına bir kesik ile birlikte iskorpit balığının iç organların temizlenmek için kesik açabilirsiniz.

Kesik açtıktan sonra balığın solungaç altından girecek şekilde kafa kısmını kesin. Kestikten sonra iç organlarını da temizleme işlemini yapabilirsiniz. 

Balığın kafa kısmını keserken son aşamada derisini çıkartmak için kafayı tam olarak kopartırsanız çok daha kolay derisini çıkarabilirsiniz. Deriyi balığın kuyruğuna doğru tulum şeklinde çıkarma işlemini rahatlıkla yapabilirsiniz.

Son olarak iskorpit balığının diğer tarafındaki deriyi de yüzdüğünüzde iskorpit balığını güzelce bol suyla yıkayabilirsiniz. Balığı yıkadıktan sonra istediğiniz pişirme yöntemiyle yemeye hazır hale getirebilirsiniz. 

1 su bardağı kaç litre su yapar? Günde kaç su bardağı içilmesi gerekir

İLİŞKİLİ HABER

1 su bardağı kaç litre su yapar? Günde kaç su bardağı içilmesi gerekir
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0