Mirepoix nedir, nasıl yapılır? Mirepoix yapmanın incelikleri

Yemek yaparken en önemli şey yemeklerin lezzetli yapmaktır. Mutfaklarda en önemli şeylerden biri yemeğin lezzetini sağlaya ana unsurları kullanmaktır. En basit haliyle, mirepoix tereyağında sotelenmiş soğan, havuç ve kereviz karışımıdır. Masterchef'te duymaya başladığımız ve sıkça kullanılan mirepoix nedir ve nasıl yapılır İşte yanıtlar:

Mirepoix, Çorba ve soslardan kızarmış etlere ve turşulara kadar çeşitli yiyeceklere aromatik, lezzetli bir katkı olarak kullanılır. Dünyanın dört bir yanındaki şefler ona "Kutsal Üçlü" olarak da atıfta bulunur ve birçok farklı şekilde kullanılır. Mirepoix'i pişirmenin yaygın ve hızlı bir yolu, soğanları ve havuçları orta-yüksek ısıda (sote) birlikte kızartmak ve ardından kerevizi yumuşayana kadar pişirmektir. Bu, daha derin bir lezzet profili geliştirir ve özellikle çorbalarda lezzetlidir. Yine, ne pişirdiğinize bağlı olarak başka bir yöntem seçebilirsiniz. Mirepoix varyasyonu kullanan herhangi bir tarif size özel talimatlar vermelidir. Yemek yaparken temel atmak çok önemlidir. Bu yüzden aromatikler ve karamelizasyon işlemi tüm mutfaklarda büyük önem taşır. Peki mirepoix nedir, nasıl yapılır? Detaylar haberimizde:

Mirepoix nedir nasıl yapılır

Mirepoix nedir nasıl yapılır

MİREPOİX NEDİR, NASIL YAPILIR?

Her şeyden önce havuç, soğan, kereviz/pırasa ve taze baharat ve otlardan oluşan bu malzemelere İtalyanca sözlükte 'mütevazi bir başlangıç' olarak adlandırılıyor.

Mirepoix nasıl yapılır

Mirepoix nasıl yapılır

Fransa’da kullanılan Mirepoix içeriğinde havuç, kereviz sapı ve soğan kullanılırken, İtalyanlar ise soğan, havuç ve kereviz sapı kullandıktan sonra maydanoz sapı, sarımsak ve rezene koyuyor. Bazen rezenenin yerini kuru etler de kullanıyorlar. İspanyollarda coğrafyadan kaynaklı daha farklı yapılıyor. Daha çok soğan, sarımsak ve domatesin üzerine yoğunlaşarak hazırlıyorlar. Amerikalıların mutfağındaysa "Kutsal Üçlü" adı verilen soğan, kereviz sapı ve yeşil dolmalık biber olarak kullanılıyor. Türkiye’de Mirepoix’ya bir örnek yok ancak bizim mutfağımızda da hemen hemen tüm tencere yemeklerine soğanla başlanıyor ve gerekirse aroma eklemesi için havuç katılıyor. Özellikle Masterchef sayesinde öğrendiğimiz mutfak terimleri arasına giren mirepoix  Masterchef mutfağında güzelce nasıl karamelize edildiği gibi birçok teknikler sunuyor.

Evde Mirepoix hazırlamak için tüm bu malzemelerden bir grup seçtikten sonra herhangi bir yemeğe başlamadan önce bunları eşit büyüklüklerde kesip, yağda kavurarak tarife başlamanız. Sonrasında dilediğiniz malzemeleri ekleyerek aromaları yoğunlaştırma işlemine devam edebilirsiniz.

Ceviz aşısı ne zaman yapılır? Ceviz aşısı çeşitleri

İLİŞKİLİ HABER

Ceviz aşısı ne zaman yapılır? Ceviz aşısı çeşitleri
Şile Ağva'da günübirlik gezilecek yerler

İLİŞKİLİ HABER

Şile Ağva'da günübirlik gezilecek yerler
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0