Cennet hurması en kolay nasıl kurutulur? Cennet hurması kaç günde kurur

Her derde deva olan ve faydaları saymakla bitmeyen Cennet hurmasını kış mevsiminde tüketmek için kurutmak isterseniz bu haber tam size göre. En sağlıklı yiyeceklerinden biri olan Cennet hurması nasıl kurutulur sorusu birçok kadın tarafından merak ediliyor. Peki, Cennet hurması nasıl kurutulur, Cennet hurmasını kurutmanın püf noktaları nelerdir? Detaylar haberimizde:

Ana vatanı birçok meyve gibi Çin olan Trabzon (cennet) hurması abanozgiller familyasının en nadide meyvelerinden biridir. Latincesi Diospyros kaki olan bu şifalı meyve turuncu renkte ve yaklaşık elma büyüklüğündedir. Temmuz, ağustos aylarında çiçek açar ve tohumları kasım ayında olgunlaşan bir meyvedir. Japon elması, Çin eriği olarak da bilinen Cennet hurması, vücudun vitamin ihtiyacını karşılayarak bütün hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlıyor. Ayrıca Cennet hurması önemli bir C vitamini kaynağı olup vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Bu yüzden Cennet hurması oldukça yararlı bir besinlerden biridir. Cennet hurması kurusu, Cennet hurmasının tadı taze olarak tüketilen halinden daha lezzetlidir. Hurma güneşte kurutulduğunda sağlık açısından da oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. İşte evde hurma kuruturken adım adım uygulamanız gerekenler...

Trabzon hurması nasıl çimlendirilir? Trabzon hurması olarak bilinen cennet hurması nasıl ekilirİLİŞKİLİ HABERTrabzon hurması nasıl çimlendirilir? Trabzon hurması olarak bilinen cennet hurması nasıl ekilir

Trabzon hurması nasıl kurutulur

Trabzon hurması nasıl kurutulur

CENNET HURMASININ FAYDALARI

  • Kansızlıkta çok etkili olan Cennet hurması kan hücrelerini yenileyici etkisi bulunuyor. Aynı zamanda, zayıflık, iştahsızlık ve halsizlik durumlarında çok etkili olduğu biliniyor.
  • Cennet hurması yüksek miktarda Likopen, lutein, zea-ksantin, kripto-ksantin, beta-karoten ve A vitamini sayesinde vücudu savunma sistemini bozan metaboliklere karşı koruyarak kanserle savaşta çok yararlıdır.
  • Antioksidan bakımından zengin olması bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olur. 
  • Yüksek antioksidan içeriği aynı zamanda yaşlanmayı geciktirici etkidedir.
  • Betakaroten içeriği ile göz sağlığını korumaya da yardımcıdır.
  • İçerdiği kriptoksin maddesi yorgunluk, stres, depresyon gibi durumlara karşı etkilidir.
  • Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak sindirimini hızlandırarak kabızlığı yok eder. 

PRATİK BİLGİ: Sabır ve zaman isteyen bir iş olan cennet hurmasını kurutmak için tam olgunlaşmamış, yarı yarıya ham meyveler tercih etmeniz gerekir. Tam olgunlaşmış hurmalar kurutma esnasında bozulmaya meyillidir, sinek çeker ve kolay çekerek çok çabuk bozulur. Yemeye henüz hazır olmayan yarı ham hurmalar kurutmak için en idealleridir.

CENNET HURMASI NASIL KURUTULUR

Cennet meyvesini kurutmak biraz zahmetli olsa da çok lezzetli olduğundan dolayı ev hanımları tarafından evde yapılmaktadır.

- İlk olarak meyvelerin kabukları soyun. Kabuklarını soyduğunuz hurmaların saplarından birbirleri ile temas etmeyecek bir şekilde iplere asın.

hurma nasıl kurutulur

hurma nasıl kurutulur

- Astıktan sonra hurma ipini mümkün olduğunca germeniz gerekiyor. İpi ayarladıktan sonra güneş olan bir yere asıp yaklaşık 1 ay boyunca kurumaları için bırakmanız gerekiyor.  

- Ayrıca asılı olan hurmaları yağmurlu havalarda karşı korumanız gerekiyor. Yağmur yağdığında hurmalara temas etmemesi gerekir, yoksa hurmalar küflenir ve sineklenir. 

kuru hurma nasıl saklanır

kuru hurma nasıl saklanır

- Güneşte kuruttuğunuz hurmaların kontrol ederek kuruduklarından emin olduktan sonra havayla birlikte oluşan toz ve yabancı maddelerden arındırmak için yıkamanız gerekiyor.

- Kurutulmuş hurmaları yıkadıktan sonra temiz bir kağıt havlunun üzerinde bekletin.

- Daha sonra kuruyan Trabzon hurma kuruları cam bir kavanoza koyup serin ve kapalı bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Dilerseniz buzdolabında ağzı kapalı hava almayacak bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. 

Trabzon hurma kurutmanın püf noktaları

Trabzon hurma kurutmanın püf noktaları

CENNET HURMASI KURUTMANIN PÜF NOKTALARI

  • Cennet hurmasını kurutmak için henüz olgunlaşma işlemini tamamlamamış sert yapılı olan hurmaları seçmeniz daha doğru olur.
  • Hurmanın saplı olmasına dikkat edin. Saplı şekilde kuruttuğunuz takdirde daha uzun ömürlü olmasını sağlamış olursunuz. Ayrıca ipe dizmek için saplardan yardım alabilirsiniz.
  • Evinizin aldığı güneşe ve bulunduğunuz ortamdaki nem oranına göre kurutma süresi değişebilir.

cennet  hurması kurusu

cennet hurması kurusu

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 10

Hendekli 1 yıl önce

Karadenizliler özellikle Tırabzon herşeyi kendilerine maletmesini severler de ondan...

Toplam 2 beğeni

Rizeli 1 yıl önce

Bişeyin önüne Trabzon katmayı severler Az daha Rize çayını Trabzon çayı yapacaklar

Toplam 2 beğeni

Amca 2 yıl önce

Bu kadar egoistlik olmaz ya cennet hurmasının trabzon ile ne işi var. Ülkemizin yarısında yetişiyor cennet hurması...

Toplam 5 beğeni

ahmeyhan 2 yıl önce

la bu Trabzon'un adamı, meyvesi bu kadar faydalimi olur her derde deva maşaAllah

Toplam 4 beğeni

kara 2 yıl önce

her şeyi bitti adında trabzon olmasına takıldınız nedir bu çekememezlik haset, sevinin memleketimizin güzide bir ili ile anılıyor diye neden bu kıskançlık neden neden...

Toplam 5 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun