N95, FFP2 ve FFP3 maske nedir? Eczanelerde maske satışı yasak mı?

Tüm dünyaya etkisi altına alan koronavirüsün hayatımıza girmesiyle birlikte insanlar tarafından önlemler alınmaya başladı. Önlemler kapsamında en çok maske kullanımının önemi vurgulanırken maske kullanımları da bir hayli artmış durumda. Birkaç çeşidi olan ve en çok merak edilen en çok hayatımızda ye alan maskeler birçok N95, FFP2 ve FFP3 maske nedir? Eczanelerde maske satışı yasak mı? İşte yanıtlar:

Yaklaşık 9 aydır hayatımızı tehdit eden koronavirüs karşı alınmaya çalışılan birtakım önlemler bulunuyor. Türkiye pandemi sürecinde koronavirüsün bulaşmasını en aza indirgemek için maske kullanımını hayata geçirdi. Çin’den başlayıp dünyaya yayılan koronavirüs sonrası hakkında en çok konuşulan, en çok merak edilen maskeler arasında n95 maskeler de vardı. Koronavirüsün yayılmasını durdurmak için gereken en önemli şey hasta insanların maske kullanmasıdır. Virüse yakalanmamış insanlar için ise sadece maske kullanımı yüzde 100 başarı sağlamaz. Bunu yanında el yıkama gibi diğer önlemlerin de uygulanması çok önemlidir gereklidir. Sağlık Bakanlığı, yeni koronavirüsü  hastalığına karşı tıbbi maske kullanımına ilişkin bir takım bilgilendirmeler yaptı. Koronavirüs nedeniyle de N95, FFP2 ve FFP3 tipi maskelerin satışı bir hayli artmış durumda. Birçok vatandaş tarafından merak edilen N95, FFP2 ve FFP3 maske nedir? Eczanelerde maske satışı yasak mı? Detaylar haberimizde:

N95, FFP2 ve FFP3 maske nedir

N95, FFP2 ve FFP3 maske nedir

N95 MASKE NEDİR

Sağlık çalışanlarının kullandığı ve N95 maddesi içeren üç katmanlı solunum izolasyonlu maskeler N95 olarak adlandırılıyor. Virüse karşı koruma sağlayan N95 maske türü adını, havadaki küçük parçacıkların en az yüzde 95’ini filtrelemesinden alıyor. N95 maskesi, ameliyat maskelerinden daha kalın ve kullanımı kolay olmayan bir maske olarak biliniyor.

N95 maske nedir

N95 maske nedir

N95 MASKE ÖZELLİKLERİ NELER OLMALIDIR?

- İyi bir N95 maskenin üzerinde nefes verme sübabı olması gerekir.

- Maskeler yüz şekline uygun, ayarlanabilir metalik burun mandalı ve burunla temas eden iç kısmında yastığının bulunması gerekir.

- N95 maske ince partikül filtrasyon materyali ile üretilmiş olması gerekir.

- İki adet, kafa ve boyundan askılı çekmeye dayanıklı elastik bantları bulunmalı ve maske kayışı her kafa yapısına uyumlu olması gerekiyor.

- Maskenin kafa bantları kullanıcıya zarar vermemek için; maske üzerine zımba ile tutturulmuş olmaması gerekiyor.

- Maskeler nefes almayı kolaylaştırıcı ve çökmeden kaynaklanan form bozukluklarına sebep vermeyecek tasarımda yapılmış olması gerekiyor.

- Maskeler kafa ergonomisine uyumlu, ağız ve burnu içine alacak şekilde dizayn edilmiş olmalı.

- Maskelerin, kirlenmesini önleyici her biri ayrı ayrı ambalajla paketlenmiş şeklide olması gerekir.

- N95 maskelerin ortam havasında bulunan katı zerrecik ya da su bazlı aerosollere karşı koruma etkin korum sağlaması gerekir.

FFP2 TİPİ MASKE NEDİR?

FFP2 tipi maske

FFP2 tipi maske

FFP2 koruma sınıfı solunum maskeleri, havada tehlikeli ve mutajenik parçacıkların bulunabileceği çalışma ortamları için oluşturulan maske türüdür. Bu sınıftaki solunum maskeleri parçacıkların 0,6 μm'ye kadar en az %94'ünü tutmalıdır ve OEL ihlalinin maksimum on katı yoğunluğa çıktığı ortamlarda kullanılabilir. FFP2 koruma sınıfı solunum maskeleri çoğunlukla demir ve maden endüstrilerinde kullanılan maskelerdir. Endüstrilerde çalışanlar sıklıkla aerosol, is ve dumana maruz kaldığı için akciğer kanseri gibi solunum sistemi hastalıklarına neden olabilir. Ayrıca çok büyük ikincil hastalık ve akciğer tüberkülozu riski taşırlar. FFP2 tipi maske karbon katmanlı uvex filtre sistemi, gereken solunum korumasını sağlamanın yanı sıra kullanıcıları hoş olmayan kokulardan korumaktadır.

FFP3 TİPİ MASKE NEDİR?

FFP3 koruma sınıfı solunum maskeleri hava kirliliğini soluma alanında maksimum koruma sunan maske türüdür. sunar. FFP3 tipi maskesinde toplam sızıntı maksimum %5 olabilir ve bu maskeler 0,6 μm'ye kadar tüm parçacıkların %99'u filtrelemeye sahiptir. FFP3 maske aynı zamanda zehirli, onkojen ve radyoaktif parçacıkları da filtreleme görevi görürler. FFP3 koruma sınıfı maskeler endüstriye özel OEL değerlerini otuz kat ihlal eden çalışma ortamlarında kullanılmaktadır. FFP3 maske tipi genellikle kimya endüstrisinde kullanılıyor.

FFP3 tipi maske

FFP3 tipi maske

FF: Face Filter (Yüz maskesi)
P1: Mekanik çalışmalar sonucu ortaya çıkan toksik (zararlı) olmayan tozlar.
P2: Toksik tozlar, MAK değerleri 0,1 mg/m3 ‘den büyük olan tozlar.
P3: Toksik, kanserojen, radyoaktif tozlar ve MAK değerleri 0,1 mg/m3’den
küçük olan tozlar.
S : Katı ve su bazlı sıvı zerrecikler.
L : Katı ve yağ bazlı sıvı zerrecikler.
Bu Standart 2001 yılında EN 149:2001 Toz maskeleri yeni Avrupa Standardı olarak yenilendi ve maskelerde koruma kademeleri yükseltildi.

Alya ne demek ve Alya isminin anlamı nedir? Alya ismi Kur'an'da geçiyor mu?

İLİŞKİLİ HABER

Alya ne demek ve Alya isminin anlamı nedir? Alya ismi Kur'an'da geçiyor mu?
Ampül neden patlar ve neden yanar? Lambalar değiştirilirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir

İLİŞKİLİ HABER

Ampül neden patlar ve neden yanar? Lambalar değiştirilirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir
SMA hastası Bedia Ferhan yardımlarınızı bekliyor!

İLİŞKİLİ HABER

SMA hastası Bedia Ferhan yardımlarınızı bekliyor!
Banyo ve aksesuarlarda bambu dekorasyonu önerileri

İLİŞKİLİ HABER

Banyo ve aksesuarlarda bambu dekorasyonu önerileri
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0