Ampül neden patlar ve neden yanar? Lambalar değiştirilirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir

Elektriğin icat edilmesiyle birlikte ampüller hayatımıza girdi. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte her yeri aydınlatabildiğimiz evlerimizde bazen durduk yere birden ampüller patlar. Karanlıktan aydınlığa çıkmamızı sağlayan ampül neden patlar, Ampül neden birdenbire yanar? İşte ampüllerle ilgili tüm merak edilenler:

Günümüzde de kullanılan modern aydınlatmalara geçiş, teknolojinin gelişmesiyle birlikte elektrik alanında gelişmeler çok fazla ilerledi. Ampul insanlık tarihi açısından en önemli buluşlardan biri olarak kabul edilir. Ampullerin icadıyla birlikte insan hayatında çok önemli bir yer edindi. Akşam olduğunda insanlar kolaylıkla ışığa erişebilir oldu. Ampulün bulunması ile birlikte insanoğlu yeni bir döneme girmiş oldu. İnsanlığa en yararlı icatlardan biri olan ampüllerin sonsuza kadar ışık vermesi imkansızdır. Her ampul gibi akkor ampullerinde ortalama 900 saat ömrü bulunuyor. Günde sekiz saatlik bir kullanıma dayanarak, bir ampul yaklaşık dört aylık bir ömrünün olduğunu hesaplarız. Ampuller için ise bu durum geçerlidir.  Floresan ampullerin, çok daha uzun ömürlü olması beklenir, ancak aksi durumlar olabilir.  Ampulleri yakın zamanda yenilediğiniz takdirde çok kısa zaman içerisinde bozulduysa burada bir problem var demektir. Peki ampül neden yanar veya neden patlar? Ampül değiştirirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ampül neden patlar

Ampül neden patlar

AMPÜL NEDEN PATLAR VEYA NEDEN YANAR?

Ampüllerin ve lambaların patlamasının en büyük nedenlerinden biri  ampule gelen akımın gerekenden düşük veya yüksek olmasıyla alakalı gerçekleşen patlamadır. Ampulün ikinci patlama nedeniyse içerisinde ki duyun mandallarla gevşek bir bağlantısının olmasıdır. Aynı zamanda ampulün takıldığı duyun bağlantılarının gevşek olması ampul patlamasına neden olabilecek en önemli şeylerden biridir.

Gazlı tip ampuller daha az patlar. Bunun nedeniyse düşük ve yüksek voltajlara daha dayanıklı olmalarıdır. Eğer evde kullandığınız ampüller yeni olduğu halde sürekli olarak patlıyor veya yanıyorsa bir sorun var demektir. Bu yüzden evinize bir elektrikçi çağırarak evinizin elektrik aksamını kontrol ettirmeniz gerekir.

Ayrıca ampülü çok sık açıp kapatmak ampullerin ömrünü kısaltmaktadır.

Ampül değiştirirken dikkat edilmesi gerekenler

Ampül değiştirirken dikkat edilmesi gerekenler

LAMBA DEĞİŞTİRİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Öncelikle elektrikli bir aksamla evinizde değişiklik yapmaya karar verdiyseniz kesinlikle sigortaları kapatmayı unutmayın. Bu çok önemli bir noktadır. Değiştirmek istediğiniz ampulü bir bez yardımı ile tutarak hem sıcaklığına hem de kaçak akıma karşı önlem olması açısından çok önemlidir. Ampulü çıkarttıktan sonra yeni takacağınız ampulü duya saat yönünde iyice sıktığınıza emin olun. Ayrıca ev tipi yerlere 100 woltta kadar ampul takılması daha doğru olur.

N95, FFP2 ve FFP3 maske nedir? Eczanelerde maske satışı yasak mı?

İLİŞKİLİ HABER

N95, FFP2 ve FFP3 maske nedir? Eczanelerde maske satışı yasak mı?
Amerikan yapımı Karanlık Sular filminde gündem oldu: Teflon tava zararlı mıdır?

İLİŞKİLİ HABER

Amerikan yapımı Karanlık Sular filminde gündem oldu: Teflon tava zararlı mıdır?
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 2

yok 1 yıl önce

iyidi teşekürederim

Aleyna 3 yıl önce

Güzel bir yazı beğendim

Toplam 1 beğeni