Mango çekirdeği nasıl çimlendirilir? Mango çekirdeği nasıl ekilir

Sağlığımıza faydaları saymakla bitmeyen mango meyvesi ağaçta yetişen tropikal bir meyvedir. Son dönemlerde ülkemizde yetiştirilmeye başlanan mangoya bir hayli ilgi artmıştır. Hem taze tüketilebilen hem de turşu, pekmez ve reçel yapımında kullanılabilen mangonun çekirdeği nasıl çimlendirilir, mango çekirdeği nasıl ekilir? İşte adım adım mango çekirdeği dikim aşamaları...

Sakız ağacıgiller familyasına ait olan mango, köken olarak Hindistan’da yetişen bir meyvedir. Mango köken olarak Doğu Hindistan, Burma ve Andaman Adaları, Güney Asya’dan gelen tropikal bir meyvedir. Mango ağacının kenarları dalgalıdır ve sarı yapraklara bulunuyor. 3 asırlık bir ömrü olan mango ağaçları son dönemlerde ülkemizde sera veya açık alanda Datça yarımadasından Hatay’a kadar uzanan bölgede  yetiştirilmektedir. Mango yetiştiriciliği özellikle son dönemlerde büyük kazanç sağlamaktadır. Bunun nedeni, konum olarak Akdeniz bölgesinin mango üretimine uygun olmasıdır. Hem dış yapısı hem de kesildiğinde ortaya çıkan kokusu ile sevilen bir meyvedir. Bu nedenle ülkemizde de sıklıkla tüketilmektedir. Bol miktarda C vitamini, B9 vitamini (folik asit), K vitamini, E vitamini (alfa tokoferol), B3 vitamini (niyasin), B6 vitamini ve A vitamini içeren mango ayrıca potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, sodyum ve selenyum minerallerini de içinde bulunduruyor. Faydaları saymakla bitmeyen mango nasıl çimlendirilir, mango nasıl ekilir. İşte cevaplar:

Trabzon hurması nasıl çimlendirilir? Trabzon hurması olarak bilinen cennet hurması nasıl ekilirİLİŞKİLİ HABERTrabzon hurması nasıl çimlendirilir? Trabzon hurması olarak bilinen cennet hurması nasıl ekilir

Mango nasıl çimlendirilir

Mango nasıl çimlendirilir

MANGO NASIL ÇİMLENDİRİLİR?

Mango meyvesi içinden bir tane tohum(çekirdek) çıkar. Mango meyvesini kestiğiniz zaman çekirdeği meyve etine sıkı bir şekilde yapışıktır. Çekirdeği meyve etinden ayırdıktan sonra, dışındaki sert katmanı yarıp içinden iri bir fasulye tanesine benzeyen tohumu çıkarmanız gerekmektedir. 

Mango çekirdeği çıkarma

Mango çekirdeği çıkarma

Tohum çıkarma işlemini birkaç gün içerisinde, çekirdek özelliğini yitirmeden yapmanız gerekmektedir. Mango çekirdeği 1-2 gün kuruduktan sonra çıkarmak daha kolay oluyor.

Mango çekirdeği nasıl çıkarılır

Mango çekirdeği nasıl çıkarılır

Mango çekirdeği tohumunu çıkardıktan sonra ıslak bir peçeteye, pamuğa ya da beze sarıp, bir poşetin içine koyun. Poşetin de ağzını bağlayın. Çekirdeğiniz 1-2 hafta içinde çimlendiğini göreceksiniz. Ayrıca bu süre zarfında mango çekirdeğinin yaprak verdiğine şahit olacaksınız. Çimlendiğini gördükten sonra saksıya ekebilirsiniz.

Mango nasıl ekilir

Mango nasıl ekilir

MANGO ÇEKİRDEĞİ NASIL EKİLİR?

Mango yetiştiriciliği sırasında en önemli kural, aşılama ve gübrelemenin düzenli yapılmasıdır. Aynı zamanda doğru iklim bölgesinin seçilmesi de önemlidir. Mango nemli, derin ve tabakalı toprakta yetişir. Bu nedenle toprağın geçirgen olması gerekir. Mango yetiştirmek için tohum veya fide kullanılabilir.  Mango fidanları kış aylarında ekilen bölgenin sıcaklığı 0 derecenin altına düşmüyorsa bölgede düşüyorsa serada yetiştirilmelidir. Dikimi oldukça kolaydır ve fazladan hiçbir prosedür gerektirmez.

Kulak kireçlenmesi (Otoskleroz) nedir? Kulak kireçlenmesi (Otoskleroz) belirtileri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Kulak kireçlenmesi (Otoskleroz) nedir? Kulak kireçlenmesi (Otoskleroz) belirtileri nelerdir?
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 2

Furkan Berkay 1 yıl önce

Teşekkürler şuan kuruma aşamasında :)

Semra Eva Angelina 2 yıl önce

Teşekkürler canım benim