Toy ne demek, ne anlama gelir? TDK'ya göre toy kelimesinin anlamı nedir?

Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan kelimelerden biri olan toy kelimesinin anlamı merak ediliyor. Osmanlı'da geçen toy kelimesi bazen yanlış anlamlarda da kullanılabiliyor. Peki internette araştırılan kelimelerden biri olan toy kelimesi ne anlama gelir. TDK'ya göre toy kelimesinin anlamı nedir? İşte toy kelimesi hakkında tüm merak edilenler:

Toy kelimesi uzun zamandan beri dilimizde yer alan kelimelerden biridir.  Toy kelimesi geçmiş dönemlerde, İslamiyet öncesinde Türk devletlerinde devlet işlerinin görüşülüp ve tartışıldığı aynı zamanda yasama, yürütme ve yargı yetkisini kullanan meclis olarak geçiyor.  Toy, yalnızca Türklerin kullandığı bir kelime olmayıp kurultay gibi Moğolca ile ortak kelimeler arasında yer alıyor.  Bugün Türkçe de sıklıkla kullandığımız toy kelimesinin birkaç farklı anlamı bulunuyor. Özellikle son dönemlerde sıklıkla kullanılan toy kelimesi gençliği dolayısıyla yeterli bilgisi olmayan, birikimi olmayan, tecrübe kazanmamış, görmüş geçirmişliği olmayan, deneyimsiz, beceriksiz olan kişileri tanımlamak için kullanılan kelimelerden biridir. İşte TDK'ya göre toy kelimesinin anlamları ve cümle içinde kullanımı...

toy ne demek

toy ne demek

TDK'YA GÖRE TOY NE DEMEK?

 Türkçe de toy genellikle henüz büyümemiş, yetişmemiş ve olgunlaşmamış kişiler için sıklıkla kullanılır. TDK'ye göre, toy kelimesi anlamı şu şekildedir:

- Gençliği sebebiyle görgüsüz ve beceriksiz olan

- Deneyimsiz, acemi, çaylak

- Ziyafet

- Toygillerden, böcek ve tane ile beslenen, eti için avlanan, kızıl tüylü bir kuş

TDK

TDK

Toy aynı zamanda, bazı yemekli eğlenceler ya da ziyafet adına da toy kelimesini kullanılıyor. Bu durum daha çok 'toy düğünü' olarak adlandırılır.

Osmanlı

Osmanlı

Ancak aynı zamanda imalı anlatım ile beraber de farklı yaşlardaki insanlar adına, yapılmaması gereken hatalar için de kullanılıyor.

Evlerinizin dekorasyon havasını değiştirecek renk önerileri

İLİŞKİLİ HABER

Evlerinizin dekorasyon havasını değiştirecek renk önerileri
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0