Çam fıstığının sahte olduğu nasıl anlaşılır? Çam fıstığı alırken dikkat edilmesi gerekenler

Çam fıstığı son yıllarda fiyatı giderek artan ürünlerden biri oldu. Kilosu yaklaşık 900 TL olunca çam fıstığı yerine şekil itibariyle ona benzeyen yer fıstığı piyasaya sürülmeye başlandı. Hem lezzetli hem de sağlıklı olan çam fıstığının sahtesi nasıl anlaşılır, çam fıstığı alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Detaylar haberimizde:

Çam fıstığı, İzmir'in Bergama ilçesinde Kozak Yaylası'nda üretiliyor. Faydaları saymakla bitmeyen çam fıstığı sahte işletmeciler tarafından piyasaya benzerliğiyle tanınan yer fıstığı şeklinde sürüyorlar. Çam fıstığının fiyatı 900 TL iken yer fıstığının fiyatı 50TL'dir. İkisinin arasındaki fahiş fark fiyatından dolayı hilesi çok fazla yapılmaya başlandı. Piyasada yer alan en pahalı tarım ürünü haline gelen çam fıstığının ayırt edebileceğiniz birkaç detay bulunuyor. Çam fıstığını satın alırken sahte olup olmadığı paketinden anlamak çok zor. Çeşitli işlemden geçirilerek şekil olarak benzetilen pahalı çam fıstıkları çok daha ucuz olan yer fıstığı ile karıştırılıyor. Fıstık ağacının kozalaklarının içerisinde bulunan sert kabukların kırılmasıyla ortaya çıkan çam fıstığının bazı gıda sahtekarları tarafından taklidinin yapılması üreticiyi zor durumda bırakıyor. Protein ve mineral bakımından zengin olan çam fıstığını ayırt etmenin yolları:

Sahte isot nasıl anlaşılır? Sahte isotu anlamanın püf noktaları İsottaki hileye dikkat!İLİŞKİLİ HABERSahte isot nasıl anlaşılır? Sahte isotu anlamanın püf noktaları İsottaki hileye dikkat!

Çam fıstığının sahtesi nasıl anlaşılır

Çam fıstığının sahtesi nasıl anlaşılır

ÇAM FISTIĞININ SAHTESİ NASIL ANLAŞILIR?

- Her ne kadar iki ürün birbirine benzese de çam fıstıklarının içindeki yer fıstığını anlamanızın çok kolay bir yolu var.

Çam fıstıkları tek parçayken, yer fıstıklarıysa dikine bir şekilde ortadan ikiye kolayca bölünebiliyor.

Eğer aldığınız çam fıstıklarının içinde ortadan bölünen çıkarsa bilin ki aldığınız satıcı çam fıstığına yer fıstığı karıştırarak hileli olduğunu anlayabilirsiniz.

Patatesin çürüdüğü nasıl anlaşılır? Patatesin çürümesi nasıl engellenirİLİŞKİLİ HABERPatatesin çürüdüğü nasıl anlaşılır? Patatesin çürümesi nasıl engellenir

çam fıstığında hile

çam fıstığında hile

Ayrıca çam kozalakları kavurmadan çiğ olarak tadına bakarsanız yer fıstığı mı yoksa gerçek çam kozalağı mı anlayabilirsiniz.

dolmalık yer fıstığı

dolmalık yer fıstığı

Çam fıstığının tadı farklıdır. Daha yumuşaktır, yağı çıkar. Yer fıstığını, elinize aldığınızda ikiye bölünür.

Balığın sahte olduğu nasıl anlaşılır? Balığı ağır ve parlak göstermek için yapılan hilelerİLİŞKİLİ HABERBalığın sahte olduğu nasıl anlaşılır? Balığı ağır ve parlak göstermek için yapılan hileler

dolmalık yer fıstığı

dolmalık yer fıstığı

Uzmanlar çam fıstığının içine yapılacak karışım bile büyük tehlike yarattığını belirtiyor.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0