Un bozulur mu? Unun bozuk veya bayat olduğunu anlamanın yolları

Mutfakta kullanılan ana malzemelerin başında ün geliyor. Paketi açıldığında zaman içerisinde bozulabilen unu doğru koşullarda muhafaza etmek gerekir. Özellikle hamur işlerinin vazgeçilmezi olan un bozulur mu, unun bozuk olduğu nasıl anlaşılır. Sizler için un ile ilgili tüm merak edilenleri araştırdık. Detaylar haberimizde:

Sıcak havalar ve nem olan ortamlar unun bozulmasına sebep olan nedenlerdir. Un satın aldığınız zaman paketi ne kadar sürede bitirdiğiniz de çok önemlidir. Unu kullanım sıklığına göre büyük paket ya da küçük paket satın almak her zaman daha mantıklıdır. Unu saklarken karşılaşılabilecek sorunlar yalnızca nem ve böcek değildir. Un çok hassas bir tarım ürünü olduğu için çevredeki kokuları emebilir. Bu yüzden un paketini aldıktan sonra kahve, deterjanlar, ev kimyasalları gibi keskin bir kokuya sahip ürünlerin yakınında muhafaza edilmesi tavsiye edilmez. Özellikle yaz mevsiminde sıcak havalarla birlikte kolayca bozulabilen unu ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz. Böceklenmenin önüne geçmek için kullanacağınız bu yöntemde un paketinin ağzını sıkıca kapatmayı unutmayın. 

Un bozulur mu?

Un bozulur mu?

UN BOZUK OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Ununuzun güvenli olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu onu koklamaktır. Taze un nötr bir kokuya sahip olsa da bozulmak üzere olan un kötü kokar. Hatta bayat, küf veya  ekşi kokabilir.  Aynı zamanda renksiz görünebilir.

Ek olarak, ununuz su veya nem ile temas ederse, büyük kalıp kümeleri ortaya çıkabilir. Bu durumda, hemen tüm torbayı atmalısınız.

Unun bozuk olup olmadığını elekten geçirerek anlayabilirsiniz. Eğer çok uzun süre bekletilmemişse ve kelebeklenmişse israf etmek istemezseniz elekle eleyip temiz halini kullanabilirsiniz. 

Karnabahar nasıl temizlenir? Karnabahar buzlukta nasıl saklanır?İLİŞKİLİ HABERKarnabahar nasıl temizlenir? Karnabahar buzlukta nasıl saklanır?

Unun bozuk olduğu nasıl anlaşılır

Unun bozuk olduğu nasıl anlaşılır

UN BÖCEKLENMEDEN NASIL MUHAFAZA EDİLİR?

Kuru baklagillerde genelde yaşanan en büyük sorunlardan biri böceklenme bir diğer adıyla kelebeklenmedir. Un da meydana gelen kelebeklenmenin önüne geçebilmek içinse birden fazla yol bulunuyor.

  • Bunlardan biri un paketinin içine birkaç defne yaprağı atmaktır. Defne yaprağı hem unu taze tutar hem de böceklenmesine engeller. 
  • Unun böceklenmesine neden olan sebeplerden biri de plastik kaplar kullanmaktır. Unu, plastik kap içinde muhafaza ediyorsanız kapalı bir dolapta ağzını açık bırakmalısınız. Böylece ununuz hava alarak rutubet oluşumunu engelleyecektir.

Unun böceklenmemesi için nasıl saklamalıyız?

Unun böceklenmemesi için nasıl saklamalıyız?

  • Bu noktada önemli olan koyduğunuz dolabın içidir. Böcek almayacak, temiz ve rutubetsiz dolaplar un saklamak için çok daha uygun alanlardır.

un bayatlar mı

un bayatlar mı

  • Unu saklamak için en ideal kap, camdır. Çünkü cam kap, plastik gibi terleme yapmaz. Bu yüzden tüm unu, cam kavanoz içine doldurabilirsiniz.
  • Kap içinde un alırken ıslak ve demir kaşık kullanmamaya özen göstermelisiniz. Un, tahta kaşık ile alınırsa çok daha sağlıklı olacaktır.
Ata yadigarı 5 milyonluk kilim merak uyandırdı!

İLİŞKİLİ HABER

Ata yadigarı 5 milyonluk kilim merak uyandırdı!
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 2

cabbar 1 yıl önce

ben en guzel lezzetli ekmegi bayat undan yapiyorum

Toplam 2 beğeni

KADİR 1 yıl önce

Bayat demeyelim dinlenmiş un diyelim. Dinlenen unun kalite değerleri ekmeklik açısından olumlu yönde artış gösterir. Doğal olarak ozonlanmış olur rengi ağrır ve olgunlaşır.

Toplam 0 Beğeni