Buzdolabının sebzelik gözü ne işe yarar, nasıl kullanılır?

Buzdolabı, mutfağın demirbaşı ve bütün yiyeceklerin saklanması da hayat kurtarıcıdır. Buzdolabının sebzelik kısmına konulması gerekenleri doğru ayarlamak gerekir. Bazı zamanlar ihmal edilen ve karıştırılan sebzelik gözü ne işe yarar, nasıl kullanılır? Gıdaların ömrünü kısalsın istemiyorsanız haberimizin içeriğine bakmayı unutmayın.

Yiyecekleri sıcağın etkisinden korumak ve bozulmalarını engellemek daha uzun ömürlü olmalarını sağlamak için buzdolabı kullanırız. Ayrıca buzdolabı sayesinde yiyeceklerimiz bozulmaz, sağlıklı şekilde tüketebilmemize sağlıyor. Mutfaklarda en çok işe yarayan elektronik aletlerin başında gelen buzdolabında yer alan bölümlerin ne işe yaradığını bilmek gerekir. Genelde iki bölümden oluşan buzdolabının bir kısmı dondurucu özellikteyken, diğer kısmı günlük kullanıma uygun ve raflı bölümler şeklinde kullanılmaktadır. Buzdolapları dışarıdaki sıcak havayı içine çekip soğutucu dolu bakır makaraların arasında dolaştırarak soğuttuktan sonra dolabın içine üfleme prensibiyle çalışmaktadır. Buzdolabına konan bütün yiyeceklerin nemini korumasını sağlamakla birlikte kapalı kaplarda da konulduğunda bütün kokuyu hapseder. İşte buzdolabı gözü hakkında tüm merak edilenler:

Buzdolabının hangi rafına hangi yiyecek konulur? Buzdolabında hangi rafta ne olmalı? İLİŞKİLİ HABERBuzdolabının hangi rafına hangi yiyecek konulur? Buzdolabında hangi rafta ne olmalı?

sebzelik gözü be işe yarar

sebzelik gözü be işe yarar

SEBZELİK GÖZÜ NE İŞE YARAR? 

Buzdolabının kuru havasının içinde nemli bir bölge oluşturmak üzere tasarlanmış olan sebzeliklerin, içine koyduğunuz ürünler doğal bir nem ortamı yapar. Sebzelikteki havanın içeri hapsedilmesiyle de nemin sürekliliği sağlanır.

Buzdolabını kullanırken dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası bulunuyor. Sebze ve meyveleri aynı bölmede saklanmaması tavsiye ediliyor. Başta marul, ıspanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler olmak üzere, havuç, karnabahar, lahana, kuşkonmaz, brokoli, kabak, salatalık, bezelye, taze fasulye, patlıcan ve biber gibi birçok sebzenin daha uzun ömürlü olması için neme ihtiyaç duyar. Bu yüzden sebzelik gözünde koymak en doğrusudur.

buzdolabı rafları nasıl yerleştirilir

buzdolabı rafları nasıl yerleştirilir

SEBZELİK GÖZÜNDEKİ AYAR DÜĞMESİ NASIL KULLANILIR?

Özellikle son dönemde çıkan yeni model buzdolaplarının yanı sıra eski modellerde de yer alan sebzelik gözündeki ayar düğmesini doğru kullanmak gerekiyor. Sebzelik gözünde bulunan bu ayar sebzeliğin hava kanallarının açıklığını ve dolayısıyla sebzeliğin içine ne kadar hava gireceğini ayarlamak için bulunuyor. Örnek verecek olursak bu ayar kısmında kanallar çok açık olursa sebzelik gözündeki nem kaçar ve içerisi kuru havayla dolar.

buzdolabına sebzeler nasıl yerleştirilir

buzdolabına sebzeler nasıl yerleştirilir

Bu yüzden sebzelik gözü iki kısımdan oluşmaktadır. Bu gözlerin bir tanesine daha fazla nem isteyen ürünlerinizi, diğerine ise daha kuru ortamda yaşayabilen ürünlerinizi koymanız gerekiyor. Kuru havadan etkilenmeyen sebze ve meyvelerinizi üst raflara da yerleştirebilirsiniz.

sebzelik gözü nasıl ayarlanır

sebzelik gözü nasıl ayarlanır

SEBZELİK GÖZÜ NASIL KULLANILIR?

Sebze ve meyveleri bu göze yerleştirmeden önce sebzelik gözüne yerleştireceğiniz sebzeleri naylon poşetlere koymamanız gerekiyor.

Direk özellikle havuç, patlıcan, salatalık gibi fazla ezilmeyen ürünleri koyabilirsiniz. Ayrıca bir diğer püf noktası da eğer sebzeliğinizin iç duvarlarında ya da tavanında su buharından kaynaklı damlacıklar görüyorsanız doğru saklama yöntemini kullanıyorsunuz demektir.

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0