Buzdolabının hangi rafına hangi yiyecek konulur? Buzdolabında hangi rafta ne olmalı?

Buzdolabına konulan yiyeceklerin doğru şekilde muhafaza edilmesi çok önemlidir. Özellikle yaz aylarında daha çok hassas olan gıdaların tazeliğini koruması için doğru raf ve bölmelere yerleştirilmesi gerekiyor. Peki buzdolabının hangi rafına hangi yiyecek konulur? Buzdolabında hangi rafta ne olmalı? Detaylar için haberimizin içeriğine göz atmayı unutmayın.

Buzdolabı elektrikli ev aletleri içinde olmazsa olmaz eşyaların başında geliyor. Buzdolabı yiyecekleri soğuk tutarak daha uzun ömürlü olmalarını sağlamaktadır. Özellikle yaz aylarında sıcak havalara karşı çabuk bozulan gıdaların israfını önlemek için çok önemlidir. Sağlık açısından yiyeceklerin taze kalmasını sağlamak için buzdolabında doğru yerleştirmek ve gıdaları nasıl konulması gerektiğini bilmek gerekiyor. Ayrıca buzdolabının belirli bir düzene göre yerleştirilmesi  tertipli görünmesini değil, daha da önemlisi yiyeceklerde bakteri ürememesini ve çabuk bozulmamalarını sağlar. 

Buzdolabının sebzelik gözü ne işe yarar, nasıl kullanılır?İLİŞKİLİ HABERBuzdolabının sebzelik gözü ne işe yarar, nasıl kullanılır?

buzdolabına yiyecekler nasıl yerleştirilir

buzdolabına yiyecekler nasıl yerleştirilir

BUZDOLABINDA NASIL YERLEŞTİRİLMELİ?

  • İlk olarak buzdolabının bölümlerinin ne olduğunu bilmek gerekiyor. Buzdolabının en soğuk bölümü en üst raftır. Bu rafa hızlı bozulan en riskli gıdaların konulması gerekiyor. En riskli sayılan gıdalar arasında et, balık tavuk, süt, yumurta ve peynir gibi hayvansal olarak bilinen yiyeceklerdir. Bu yüzden en soğuk bölüme et , tavuk, balık ve yumurta yerleştirmeniz gerekiyor.
     
  • Buzdolabına yerleştirirken özellikle çiğ etleri bakteri ürettiği için çiğ etleri bir tabakta üzerini streç filmle kapatarak veya poşetin içinde saklamak ve diğer gıdalardan ayırmak gerekiyor. 

Buzdolabının hangi rafına hangi yiyecek konulur

Buzdolabının hangi rafına hangi yiyecek konulur

  • Çiğ yumurtanın kabuğunda ve içinde çok miktarda bakteri olduğu için pişirilmeden önce tehlikeli gıdalar arasında yer alıyor. Yumurtaları diğer yiyeceklerle temas etmeyecek şekilde, kendi kutusu içinde ve en üst rafta saklamak gerekir.
     
  • Buzdolabında normal pişmiş ve yemeye hazır yemekleri ve hazırlanmış salatalar da üzeri kapalı cam kaplarda üst rafta muhafaza edilmesi gerekiyor.
     
  • İkinci rafa genellikle işlem görmüş yani pişirilmiş yemekler konulmalıdır. Streçlenmeli ve birbirlerine temas etmemelidir. Isıtıp direkt olarak tüketilecek besinler oldukları için pişmemiş çiğ besinlere göre daha risklidirler.
     
  • Yoğurt gibi besinler doğru kaplara konulmuş şekilde ağzı kapalı, birbirleriyle temas etmeden üçüncü rafta olabilir.

Buzdolabında hangi rafta ne olmalı

Buzdolabında hangi rafta ne olmalı

  • En alt rafta ise meyve sebze kısmı olmalıdır. Ancak meyve sebzeler pazar ya da market poşetleriyle buzdolabında tutulmamalıdır. Yapılan en büyük hatalardan biri de sebzeleri poşetlerinde buzdolabına yerleştirmektir. Aldığınız gıdaları mutlaka paketlerinden çıkararak yerleştirin. Eğer sebzeler ıslaksa mutlaka kurutularak buzdolabına yerleştirmeniz gerekiyor. Ayrıca eğer isterseniz bu ürünleri kese kağıtlarında saklayabilirsiniz. Ya da plastik olmayan, muhafaza için özel üretilmiş saklama kaplarına da konulabilir.

Yiyecekleri nasıl saklamalıyız, buzdolabı nasıl yerleştirilir

Yiyecekleri nasıl saklamalıyız, buzdolabı nasıl yerleştirilir

  • Meyve ve sebzelik rafına konmaması gereken besinlerin başında soğan, sarımsak ve patates gelir. Belli sıcaklıkta ve neme maruz kaldığında çok çabuk filizlenebilirler. Domates de dolaba konmadan oda sıcaklığında sebze sepetlerinde saklanmalıdır. Meyvelerden ise muz, avokado, portakal, mandalina ve elma buzdolabına konmamalıdır.
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0