Topomoni nedir, neyi inceler? Topomoni biliminin sağladığı faydalar nelerdir?

Son dönemde ülkemizde gelişmeye başlayan dallardan biri olan topomonin bir diğer adı toponimi olarak geçiyor. İnternette merak edilen toponomi nedir, toponomi neyi inceler? Topomoni biliminin sağladığı faydalar nelerdir Detaylar haberimizde:

Topomoni bilimi coğrafya ve tarih başta olmak üzere birçok alanda yardımcı bir bilim dalıdır. Topomoni bilimi yer isimlerinin oluşturulması ve sınıflandırılması ile uğraşır. Topomoni biliminin bir diğer adı toponimi olarak geçer. Bu bilim eski insanların düşünce şekli ile ilgili bizlere pek çok bilgi aktarmaktadır. Toponomi bilimi bir yerin isminin kökenini bilmek, o yer hakkında insana oldukça fikir veren bilim adıdır. Bu anlamda topomoni bilimi çok önemli sayılmaktadır. İşte toponomi hakkında tüm merak edilenler:

Toponomi nedir

Toponomi nedir

TOPOMONİ NEDİR?

Topomoni yahut diğer adı ile toponimi, yer isimlerinin adlandırılması ve onların kullanımlarının ve orijinlerinin araştırılıp, sınıflandırılmasını sağlayan, tarihe ve coğrafyaya yardımcı bilim dalına denir. Topomoni kelimesinin kökeni Eski Yunancaya dayanıyor.

Topomoni, Eski Yunancada yer anlamına gelen tópos ve isim anlamına gelen ónoma kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. 

Yer ismi olan topomoni kelimesine Türk dil kurumu yer adı bilimi olarak tanımlamaktadır. Topomoni aslında her türlü ismin bilimi olan onomastik biliminin bir alt dalıdır. Bu açıdan etimoloji ile farklılaşmaktadır. Topomoni ile uğraşan kişilere topomonist yahut toponimist adı verilir. 

Morfoloji nedir ve neyi inceler? Morfoloji TDK anlamı nedir? Morfoloji hakkında kısaca bilgilerİLİŞKİLİ HABERMorfoloji nedir ve neyi inceler? Morfoloji TDK anlamı nedir? Morfoloji hakkında kısaca bilgiler

TOPOMONİ NEYİ İNCELER?

Topomoni biliminin konusu, coğrafi adlar yani yeni toponimlerdir. Topomoni bilimi, yerlere isim vererek, onların kullanım amaçlarını belirlemektedir. Bu açıdan da bir yerin kültürünü korumakla görevlidir. Topomoni bilimi, coğrafi bir veri tabanı oluşturarak, o yerle alakalı bilgileri bilimsel olarak yayımlamaktadır. Bu coğrafi veri tabanında fiziki haritalar önemli rol oynar.

toponomi bilimi neyi inceler

toponomi bilimi neyi inceler

TOPOMONİ BİLİMİNİN SAĞLADIĞI FAYDALAR

Topomoni bilimi hiç görülmeyen veya hakkında hiçbir bilgiye sahip olunmayan ortamları anlamlandırarak, onları görünür kılmak ve böylece de insanın doğayla anlaşmasını, bütünleşmesini sağlamaktır. Topomoni; insanın yaşadığı ortam ile bir bütün olmasına yardımcı olmaktadır.

Yeşilçam filmlerinde en çok kullanılan mekan ve yerler

İLİŞKİLİ HABER

Yeşilçam filmlerinde en çok kullanılan mekan ve yerler
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0