En kolay saksı değişimi nasıl yapılır? Adım adım saksı değiştirme

Bitkiler zaman zaman çeşitli nedenlerle farklı saksılara ihtiyaç duyar. Bitkilerin saksısını değiştirmek onların sağlıklı olması ve büyümesi için oldukça önemlidir. Peki saksı değişimi nasıl yapılır? İşte size birkaç basit adımda saksı değişiminin püf noktalarını sizlerle paylaşacağız.

Zamanla saksı içerisindeki toprak, çiçeğinizi yeterince beslemeyebilir; saksı, çiçeğinize küçük gelmeye başlar. Yani bitkilerin/çiçeklerin saksılarının zaman zaman değiştirilmesi gerekir. Mevcut saksıdaki toprakta temizleyemediğimiz zararlı böcekler yada hastalıklar olduğunda, çiçeğiniz büyüyüp serpilip saksınıza sığmamaya başladığında, saksınızın drenajı çiçeğinize yeterli gelmediğinde yada tamamen sizin zevkiniz doğrultusunda daha dekoratif bir saksı beğendiğinizde saksı değişikliği yamanız çok önemlidir. Saksı değiştirirken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

  • Yeni saksı, eski saksıdan 1-2 boy büyük olmalıdır.
     
  • Yeni saksının su drenaj deliğinin açık olduğuna dikkat edin.
     
  • Çok da büyük olmamasına dikkat edin
     
  • Yeni saksınızı dinlendirilmiş veya kireçsiz suyun altında bir süre bekletin.

Begonvil çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır? Begonvil çiçeği özellikleri nelerdirİLİŞKİLİ HABERBegonvil çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır? Begonvil çiçeği özellikleri nelerdir

saksı değişimi nasıl yapılır

saksı değişimi nasıl yapılır

SAKSI DEĞİŞİMİ NASIL YAPILIR?

  • - Öncelikle bitki iki gün önce sulanmış olmalıdır. Bir gün öncesinden veya saksı değişimi esnasında çiçeğinizi az miktarda sulama yapın.
  • Bir elinizle bitkinin kök boğazı ve toprak kısmını tutun. Diğer elinizle de saksıyı ters çevirip hafifçe altına yavaş bir şekilde vurun.
  • Daha sonra değiştirmek istediğiniz bitkiyi saksıdan bu şekilde çıkarın. Bitkiyi saksının içinden çıkarırken toprağın dağılmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Çıkardığınız bitki veya çiçeğin kök ve gövde kısmının budaması işlemini gerçekleştirin.
  • İnce çakılla saksının alt kısmını kaplayın. İyi bir drenajla kök çürümesini önlersiniz.

Evdeki çiçekler nasıl coşturulur? Çiçek bakımı için birbirinden pratik bilgiler İLİŞKİLİ HABEREvdeki çiçekler nasıl coşturulur? Çiçek bakımı için birbirinden pratik bilgiler

saksı değişimi ne zaman yapılmalı

saksı değişimi ne zaman yapılmalı

  • Torf karışımlı yeni topraktan serpin ve bitkinizi saksının ortasına gelecek şekilde yerleştirin. Burada bitkinin yüksekliğine dikkat edin.
  • Geri kalan boş kısma yeni toprak karışımını ekleyin. Boşluk kalmaması için elinizle bastırın. Saksı üst düzeyi ile toprak yüzeyi arasında 1.5-2 santimetre bir boşluk bırakmanız çok önemlidir.
  • Bütün işlemleri tamamladıktan sonra biraz su verin. Gereken miktarda su verdikten sonra bitkiyi ışık alabilecek yerde koyun. Böylece bitkiniz gereken ışığı alarak büyümeye başlayacaktır. 

saksı toprağı nasıl olmalı

saksı toprağı nasıl olmalı

SAKSI DEĞİŞİMİ YAPARKEN BAZI DETAYLAR

Bitkinizin saksı değişimini yaparken, saksıdan çıkardığınız zaman kök bakımını da yapın.

Bu uygulamayı yaparken köklere zarar vermeden hızlı ve nazik olmayı unutmayın.

saksı nasıl seçilir

saksı nasıl seçilir

SAKSI DEĞİŞİMİ NE ZAMAN YAPILIR?

  • Bitkilerinizi saksılarını değiştirmeniz gereken en ideal zaman ilkbahar aylarıdır. Ama  saksı değişim işlemi bitkinizin türüne göre değişim gösterebilir.
  • Bitkinin uykudan çıkıp aktifleşmeye başladığı zaman saksı ve toprak değişimi için uygundur.
  • Eğer bitkinizi yeni satın aldıysanız yerine alışması için ona 2 hafta vermeli ve daha sonra saksısını değiştirmelisiniz.
  • Bu bilgiler ve talimatlar ışığında 2-3 yılda bir bitkinizin gelişimine göre saksı değişimi yapabilirsiniz.
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0