Boğulma ve çeken akıntı tehlikesine karşı ne yapmalı?

Her yıl denizlerde çeken akıntılara karşı dikkatli olmayan birçok kişi can veriyor. Ülkemizde özellikle Karadeniz sahillerinde görülen ve tehlikeli olan çeken akıntıya karşı ne yapmalı? İşte boğulma ve çeken akıntıdan korunmanın yollarını sizlerle paylaşıyoruz...

Ülkemizde yaz mevsiminde en çok meydana gelen olaylardan biri suda boğulma hadiseleridir. Son birkaç yılda boğulma tehlikesi atlatan birçok kişi bulunuyor. Uzmanlar sıcak havalarda denize girerken çeken akıntısına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamadığı bu çeken akıntısı özellikle Türkiye'de Karadeniz bölgesinde sıklıkla görülmektedir. Peki, boğulma ve çeken akıntı tehlikesine karşı ne yapmalı? İşte çeken akıntısına karşı dikkat edilmesi gerekenler:

Arabada su şişesi bırakılır mı? Neden arabada plastik su şişesi bırakmamalısınız? İLİŞKİLİ HABERArabada su şişesi bırakılır mı? Neden arabada plastik su şişesi bırakmamalısınız?

çeken akıntı nedir

çeken akıntı nedir

AFAD, Karadeniz'de yaşanan rip akıntısına bağlı olarak boğulma vakalarına ilişkin vatandaşlara uyarılarda bulundu.

ÇEKEN AKINTI NEDİR?

Denizlerde sıklıkla meydana gelen çeken akıntılar, deniz dip yapısının topuk-dalyan-topuk (kum tepeciği-yarık-kum tepeciği) şeklinde olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya hareket eden oldukça kuvvetli görülen akıntılar olarak adlandırılır. 

Rüzgarlı havalarda topuklarda (kum tepesi) kırılan dalgaların dalyan (çukurluk) bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşan bu akıntılar, profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı güçte meydana gelmektedir.

boğulma ve çeken akıntıya karşı nasıl korunmalı

boğulma ve çeken akıntıya karşı nasıl korunmalı

ÇEKEN AKINTIYA KAPILMAMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

  • Havalardan bunalan birçok kişinin yaptığı hatalardan bir deniz dalgalı olduğu halde yüzmesidir. Uzmanlar dalgalı havalarda denize girilmemesi gerektiğini altını çizmektedir.  
     
  • Denize gireceğiniz koy veya sahil kısmının mutlaka bir cankurtarana ve sağlık ekibinin olduğundan emin olun. Denize girmek için cankurtaran ve sağlık ekibi bulunan sahil ve plajları tercih edin.
     
  • Denize çocuklarınız ile birlikte gidiyorsanız da onlar denizdeyken bir an bile gözlerinizi onlardan ayırmayın.
     
  • Kendiniz ve çocuklarınız için, denizde su yüzeyinde kalmanızı sağlayacak can yeleği, can simidi gibi can kurtarma malzemeleri bulundurun.
     
  • Tek başınıza denize girmeyin. Yanında kurtarma malzemeleri bulunan ve iyi yüzme bilen birisini gözcü olarak sahilde bırakın.
     
  • Yüzerken mutlaka denize uygun olan kıyafetler tercihe etmeye özen gösterin. 

çeken akıntıya kapılırsak ne yapmalı?

çeken akıntıya kapılırsak ne yapmalı?

ÇEKEN AKINTIYA KAPILIRSAK NELER YAPILMALI?

- Denizde olası bir çeken akıntıya kapılmanız halinde öncelikle sakin olmanız çok önemlidir.

Bilmeniz gereken en önemli şey ise akıntının sizi dibe değil sahilden açığa doğru sürükleyeceğidir. 

Bu yüzden sahile doğru yüzmeye çalışarak kendinizi yormayın, akıntıyı yenemezsiniz. Akıntının sizi götürmesine bir süre izin verin.

Bir süre sonra akıntı yavaşlayacaktır. Bu durumda sahile değil, yanlara doğru yüzerek akıntıdan kurtulmaya çalışın. 

Aynı zamanda mutlaka her zaman su üzerinde kalmaya çalışın ve elinizi kaldırarak yardım istemeye çalışın.

Denizanası sokmasında ne yapılmalıdır? Denizanası hakkında bilinmesi gerekenler...

İLİŞKİLİ HABER

Denizanası sokmasında ne yapılmalıdır? Denizanası hakkında bilinmesi gerekenler...
Evde bronzlaştırıcı yağ nasıl yapılır? Doğal bronzlaştırıcı tarifleri

İLİŞKİLİ HABER

Evde bronzlaştırıcı yağ nasıl yapılır? Doğal bronzlaştırıcı tarifleri
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0