Zeytinyağı nasıl ve nerede muhafaza edilir? Zeytinyağı uzun süre nasıl saklanır

Anne sütüne eş değer olarak bilinen zeytinyağını uzun süre kullanmak ve lezzetini korumak için doğru koşullarda muhafaza etmek çok önemlidir. Her derde deva zeytinyağı nasıl muhafaza edilir ve kaliteli bir zeytinyağının nasıl anlaşılacağı ile ilgili merak edilenleri Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, Aykan Zeytincilik'ten Erkan Aykan anlattı.

İnsan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağı ekim-kasım aylarında zeytinlerin hasadıyla birlikte başlar. Zeytinler bahçelerden toplanılarak zeytinyağı fabrikalarına götürülür. Aşamalardan geçirilerek zeytinyağına dönüştürülür. Sofraların olmazsa olmazı ve mucizevi faydaları bulunan zeytinyağı doğru şekilde muhafaza edilmediği takdirde insan sağlığını olumsuz etkilediği biliniyor. Bu yüzden zeytinyağını doğru koşullarda saklamak gerekiyor. Zeytinyağını nasıl muhafaza edilmesi gerektiğini ve zeytinyağı ile ilgili tüm merak edilenleri  Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak Aykan Zeytincilik'ten Erkan Aykan'a sordu. İşte cevaplar: 

Zeytinyağının üç düşmanı bulunuyor.

- sıcaklık

- ışık

- hava

zeytinyağı buzdolabında saklanır mı

zeytinyağı buzdolabında saklanır mı

ZEYTİNYAĞI NASIL SAKLANIR?

  • Zeytinyağı güneş almayan  karanlık yerlerde saklanmalı,
  • Rutubetsiz ortamlarda, 
  • Cam şişelerde,
  • Kokusuz,
  • Serin ortamlarda saklanmalıdır. Plastik şişelere konulmamalıdır. 

Zeytin nasıl toplanır? Zeytin toplarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?İLİŞKİLİ HABERZeytin nasıl toplanır? Zeytin toplarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

ZEYTİNYAĞI BUZDOLABINDA SAKLANIR MI?

Zeytinyağı buzdolabına ağzı kapalı hava almayacak şekilde koyabilirsiniz. Ancak unutmayın doğal yapısında bulunan mumsa maddelerden dolayı zeytinyağı donabilir. 

zeytinyağı nasıl saklanır

zeytinyağı nasıl saklanır

ZEYTİNYAĞININ ÖMRÜ NE KADAR?

Zeytinyağı doğru şekilde muhafaza edilirse 2 yıl ömrü bulunur. Saklanılan odanın sıcaklığı 14 derece olmalıdır. 

Anne sütünden sonra ikinci olarak mucizevi olarak bilinen zeytinyağının yaprağından çekirdeğinde de yararlanabilirsiniz. 

Zeytin hasadı yapıldıktan sonra zeytinyağını daha lezzetli ve acımsı bir tat oluşturmasını istemiyorsanız yağın içine birkaç dilim limon atabilirsiniz. 

HAKİKİ ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR?

Koku ve tat çok önemlidir. Tadarken, ağzınızda belli bir acılık oluşur ve boğazı yakar. Eğer boğazı yakmaz ise kaliteli bir zeytinyağı değildir.

 Ayrıca zeytinyağının rengi turuncuya dönük bir renkteyse bu zeytinyağında katkı maddesi olduğuna işaret ediyor. Bu yüzden mutlaka saf yeşil renkte olan zeytinyağı alımına dikkat etmeniz gerekiyor. 

Dünya kurabiye günü için yapılacak enfes lezzetli tarifler!

İLİŞKİLİ HABER

Dünya kurabiye günü için yapılacak enfes lezzetli tarifler!
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 7

Mehmet 1 yıl önce

Dip yerden toplanan zeytinde yağda asit yüksek olduğu için boğazda yanma hissi veriyor

Hasan Okutgen 1 yıl önce

Anne sütüne nasıl eşdeğer olur, mümkün mü? Bazı bilgileri gereğinden çok fazla abartıyorsunuz. Tam besin olarak zeytini önermek gerekir. Zira lifi minerali vitamini açısından kat kat zengindir

Toplam 1 beğeni

Ramazan 1 yıl önce

Rengi turuncuya dönüşüyorsa ne olur? Metinde veya cevabını bulan var mı? Neye dikkat edeceğiz?

Toplam 1 beğeni

Ramazan 1 yıl önce

Rengi turuncuya dönüşüyorsa ne olur? Metinde veya cevabını bulan var mı?

Toplam 1 beğeni

Nedret Topçam 2 yıl önce

Bilen bilmiyen konuşuyor zeytinyağı buzdolabinda mumsu (ne demekse) maddeden dolayı donar diyor donmasınin nedeni yağda bulunan serbest yağ asitlerinden dolayidir

Toplam 4 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun