Depremde çadır nasıl ısıtılır? Çadırı sıcak tutmak için ne yapılması gerekir? Kışın çadırı...

Geçtiğimiz günlerde yaşanan ve asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş ve ve çevre illerini etkileyen deprem tüm Türkiye'yi yasa boğdu. Enkaz altında kalan insanları canla başla çıkarmaya çalışan Afad kurtarma ekipleri evsiz kalan depremzedeleri çadırlara yerleştirdi. Peki, zorlu kış şartlarında üşümemek için çadır nasıl ısıtılır? Çadırda kalırken hangi ısınma yöntemlerini kullanmak gerekir? İşte yanıtlar;

Kahramanmaraş başta olmak üzere; Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Adana, Osmaniye ve Şanlıurfa'da yaşanan depremin ardından binlerce kişi enkaz altında kaldı. Yıkılan binalar sonrası enkazdan çıkarılan insanlar ve evsiz kalanlar için çadır kentler kuruldu. Soğuk havalarında etkili olduğu bu bölgelerde kurulan çadırlarda kalan kişiler için gece oluşan don olaylarına karşı çadırı doğru ve tehlikesiz bir şekilde ısıtmak gerekiyor. Ayrıca, uzmanlar çadırların içini ısıtmak için güvenli yöntemleri uygulamak gerektiğini altını çiziyor. Peki, çadır içi nasıl ısıtılır? Yasemin.com ekibi olarak ilk defa çadırda kalacak olan kişiler için en kolay ve güvenli ısınma yöntemlerini sizler için sıraladık.

Deprem çadırı en kolay nasıl kurulur? Afet çadırı nereye ve nasıl kurulmalı?İLİŞKİLİ HABERDeprem çadırı en kolay nasıl kurulur? Afet çadırı nereye ve nasıl kurulmalı?

DEPREM ÇADIRI NASIL ISITILIR?

Kamp halısı ile ısıtma

Afetlere karşı Afad tarafından dağıtılan ve soğuğa karşı çok etkili olan çadır halıları ile ısınabilirsiniz. Zorlu hava koşullarına karşı dayanıklı olan bu çadır halılarını çadırınızın içine serdikten sonra yöntemle kolayca ısınabilirsiniz. Kamp halısı doğal afetlerde en risksiz ve en güvenli bulunan yöntemlerin başında geliyor.

deprem çadırı nasıl ısıtılır

deprem çadırı nasıl ısıtılır

Kıyafet ile ısınma

Deprem felaketi yaşayan onlarca vatandaş için kurulan çadırlarda henüz ısınacak bir şey bulamayan birçok vatandaş çadırın içinde ısınmak için kat kat kıyafet ve içlik giyerek hayatta kalmaya çalışıyor. Özellikle çocukların gece don olaylarına karşı ara ara kontrol edip üşümemeleri için yanınızda uyutmak gerekiyor. Ayrıca kıyafetlerinizin nemli olmamasına dikkat edin. Aksi halde ısınmaktan çok çok kısa sürede üşüyebilirsiniz.

deprem çadırı nasıl ısıtılır

deprem çadırı nasıl ısıtılır

Toprak ile ısıtma( Köz ile ısıtma)

Geleneksel ve yıllardır kullanılan bu yöntem ile bir nebzede olsa bu zor günde sevdiklerinizi ve kendinizi ısıtabilirsiniz. Bu ısıtma yöntemi kamp kurduğumuz dönemde sıklıkla kullandığımız bir yöntemdir. Bunu uygulamak için toprak olan bir yerde büyük bir ateş yakın. Daha sonra oluşan közleri dikkatli bir şekilde alın. Ardından çadır kuracağınız her yere yayın ve üzerini toprak ile kapatın. Sonrasında üzerine yapraklar varsa çalılık gibi kapatıp çadırını üzerine kurun. Bu yöntem sayesinde en az 7-8 saat boyunca ısınabilirsiniz.

deprem çadırı nasıl ısıtılır

deprem çadırı nasıl ısıtılır

Soba ile ısıtma

Çadırı ısıtmak için zor bulunan bir yöntem olsa da en etkili ama dikkat edilmesi gereken ısınma yöntemi odun sobasıdır. Çadırı doğru yerinde kuracağınız odun ve kömür sobasıyla çadırı ısıtabilirsiniz. Ancak uzmanlar en ufak bir hatayla riske dönüşecek bu yöntemi dikkatli uygulamak gerektiğini ifade ediyor. 

Diş taşı(tartar) olmaması için ne yapılmalı? Diş taşı temizliğinin faydaları nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Diş taşı(tartar) olmaması için ne yapılmalı? Diş taşı temizliğinin faydaları nelerdir?
Hac aşısı yaptırmak zorunlu mu? Suudi Arabistan 2023 Hac planını açıkladı! İşte detaylar...

İLİŞKİLİ HABER

Hac aşısı yaptırmak zorunlu mu? Suudi Arabistan 2023 Hac planını açıkladı! İşte detaylar...
Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

fatih 1 yıl önce

bakın millet. biraz tecrübeye inanın. bilime inanın. bir mum arab içini sabaha kadar ısıtır. iki mum çadırı ısıtır. yaşadık geldi başımıza. rahatça uyursun . hamam gibi yapmaz ama öldürmez.

Toplam 1 beğeni