Deprem çadırı en kolay nasıl kurulur? Afet çadırı nereye ve nasıl kurulmalı?

Kahramanmaraş’ta üst üste meydana gelen ve 10 ili etkileyen deprem felaketinin ardından depremzedeler için çadır kentler kurulmaya başlandı. Çadırlarda yangın riskine karşı uyarıda bulunan uzmanlar, çadırların nasıl olması gerektiğini anlattılar. İşte deprem çadırı en kolay nasıl kurulur?

Kahramanmaraş’taki 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlere yakalanan vatandaşlar sokaklara döküldü. Havanın soğuk olmasıyla birlikte insanlar sığınaklara akın etmeye ya da çadır kurarak kendilerine geçici yaşam alanı oluşturmaya çalışıyor. Deprem bölgelerindeki insanlara Kızılay, AFAD ve AKUT ekipleri yardım ulaştırıyor. Özellikle can kaybının yaşandığı Maraş, Diyarbakır, Gaziantep, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya’da milyonlarca vatandaş, “Deprem bölgelerinde çadır nerelere kurulmalı?” gibi aramalar yapılıyor. 

Depremde evin güvenli odası hangisi? Depremde evin en güvenli yeri neresidir?İLİŞKİLİ HABERDepremde evin güvenli odası hangisi? Depremde evin en güvenli yeri neresidir?

PEKİ DEPREM ÇADIRI NASIL KURULUR?

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Rüştü Uçan ve Öğretim Görevlisi Abdurrahman İnce, deprem çadırlarda alınması gereken önlemlere dikkat çekerken; depremler sırasında yangın olasılığına karşı alınacak önlemlere ilişkin değerlendirmede bulundu. İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, kış mevsimi olması nedeniyle yangın riskinin olduğuna dikkat çekerek deprem çadırlarında yangına karşı alınması gereken önlemlerin önemini vurguladı.

Her deprem çadırı dışına olası bir yangın başlangıcını söndürmek için mutlaka bir kova su bulundurulması gerektiğini ifade eden Dr. Rüştü Uçan, “Pişirici ve ısıtıcılar yanıcılardan mümkün mertebe izole edilerek kullanılmalıdır. Çadır içinde ve dibinde kesinlikle sigara kullanılmamalıdır.” uyarısında bulundu.

Yaşam Üçgeni nedir, nasıl oluşturulur? Evlerinizi depreme uygun nasıl dekore edebilirsiniz?İLİŞKİLİ HABERYaşam Üçgeni nedir, nasıl oluşturulur? Evlerinizi depreme uygun nasıl dekore edebilirsiniz?

Çadırlarda çocukların başıboş bırakılmaması gerektiğini ifade eden Dr. Rüştü Uçan, “Çadır dışına kaçış yolu her zaman açık tutulmalı ve engel bulunmamalıdır. Afet çadırları yangına dayanıklı malzemelerden imal edilmelidir. Çadır içlerinde mümkün mertebe kolay yanıcı, alevlenici malzeme bulundurulmamalıdır.” dedi.

Öğretim Görevlisi Abdurrahman İnce de özellikle deprem sırasında olası yangın risklerine dikkat çekti. Depremde yangın tehlikesinin göz önünde bulundurulmasını ve bu riske karşı önlemler alınması gerektiğini vurgulayan İSG uzmanı İnce, “Soba ve benzeri ateşli aletler daha nitelikli sabitlenmelidir. Sanayi tesislerinde kullanılan yanma prosesleri deprem sarsıntısı ile otomatik durdurulacak şekilde sistem geliştirilmelidir. Deprem bölgesinde olası başlayabilecek çok sayıda yangın için itfaiyenin yetersiz kalacağı dikkate alınarak halkın kendisinin söndürebileceği imkânlar oluşturulmalıdır.” uyarısında bulundu.

İSG uzmanı Abdurrahman İnce, deprem sarsıntısı sensörü ile doğalgaz vanasını otomatik kapatan sistemin tüm kullanıcıları kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayarak “Aynı şekilde şebeke elektriği, yangınlara sebep olmaması için deprem sarsıntısı sensörü ile otomatik olarak kesilmelidir.” diye konuştu.

DEPREMZEDELER İÇİN 4 BİN 899 ÇADIR İNŞA EDİLİYOR!

Kahramanmaraş'ta Garnizon Komutanlığı askerlerince 12 Şubat Stadı'na 120, Saim Çotur Stadı'na 256, Batıpark'a 72, Atatürk Parkı'na 200, jandarma tarafından da çeşitli bölgelere 4 binin üzerinde olmak üzere toplam 4899 çadır inşa ediliyor. Malatya'da vatandaşlar Merkez Spor Salonu'nda ağırlanıyor.

Deprem çadırında kalırken dikkat edilmesi gereken bazı konular şunlardır:

Konteyner ev nedir? Konteyner ev ne işe yarar? Deprem sonrası konteyner evİLİŞKİLİ HABERKonteyner ev nedir? Konteyner ev ne işe yarar? Deprem sonrası konteyner ev

  • Hijyen: Deprem çadırında hijyen ve temizlik çok önemlidir. El, yüz ve gıdaların hijyenik şekilde yıkanmasına dikkat edilmelidir.
  • Su:Deprem çadırında yeterli miktarda su bulunması gerekir. Su kaynaklarının hijyenik olduğundan emin olunmalıdır.
  • Yemek: Deprem çadırında günlük beslenme ihtiyaçları karşılanmalıdır. Bozulma riski olan gıdalar mümkün olduğunca tüketilmemelidir.
  • Güvenlik: Deprem çadırında her zaman güvenli bir ortam sağlamaya çalışılmalıdır. Çadırın güvenli bir yerde kurulması, ateşin dikkatli kullanılması gibi konulara dikkat edilmelidir.
  • Sıcaklık: Deprem çadırında yeterli ısınma sistemi bulunması gerekir. Soğuk havalarda ısı kaybı önlenmelidir.
  • İletişim: Deprem çadırında mümkün olduğunca yakın akrabalarla veya acil durumlar için gerekli olan kişilerle iletişim kurulmasına özen gösterilmelidir.
  • Ruh hali: Depremzedelerin psikolojik durumlarına dikkat edilmelidir. Stresli ve endişeli hissetmeleri normaldir, bu nedenle onlara moral ve destek verilmelidir.
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0