Hayat kurtaran ilk yardım önerileri

Gün içerisinde aniden başımıza gelen kazalar sonrası neler yapılması gerektiğini biliyor muydunuz? Sizler için bayılma, yanık, kalp krizi, zehirlenme, kan şekerinin düşmesi, havale, boğaza yabancı bir cismin kaçması gibi durumlarda neler yapılması gerektiğini araştırdık. İşte hayat kurtaran ilk yardım önerileri...

Kaza geçirmiş ya da bir hastalık sonucu yaşanan sağlık sorunlarında yapılan yanlış müdahaleler kalıcı hasarlara hatta ölüme bile neden olabilir. Ancak hızlı ve bilinçli yapılan ilk yardım ise hayat kurtarır. Bunun için uzmanlar yedi önemli ilk yardım önerisinde bulunuyor. İşte bilmeniz gereken ilk yardım önerileri...

BAYILMA

Halk arasında doğru bilinen yanlışların başında bayılan kişiye yapılan müdahale gelir. Kolonya dökmek, sarsmak, ayılması için tokat atmak hastanın hayatını riske atan uygulamalardır. Bayılan hastayı sırt üstü yere yatırın ayaklarını 30 cm yukarıya kaldırın. Solunumunun kesilip kesilmediğini kontrol edin. Kusuyorsa başını yana çevirin. Hastanın bilinci kapalıysa hemen ambulans çağırınız.

YANIK

Doğal tedavi olarak kullanılan bazı yöntemler yanığın şiddetini artırır. Uzmanlar yağ, sıcak su ve ateş yanıklarına yapılan müdahalelerin farklı olduğunu vurguluyor. Orta dereceli ve düşük yanıkları soğuk su altında tutun. Yanan bölgede herhangi bir takı varsa çıkartın. Kişinin şok yaşamasını engellemek için ensesine buz torbası koyup, varsa maden suyu yoksa tuzlu su içiriniz.

KALP KRİZİ

Kalp krizi geçiren kişiye müdahale yalnızca uzmanlar tarafından gerçekleştirilebilir. Fakat çok acil durumlarda daha önceden eğitim almış ve deneyimli kişiler tek sefere mahsus müdahale edebilir. Kalp krizi geçiren kişinin kıyafetlerini gevşetin ve hava almasını sağlayın, bilinci açık ise yarı oturur pozisyona getirin ve hareket etmemesini sağlayın.

ZEHİRLENME

Her hangi bir doğal yöntem uygulamadan zehirlenmenin neden kaynaklandığını öğrenin. Ciltte yaşanan zehirlenmelere katı sabun ve ılık su ile müdahale edebilirsiniz. Solunum yolu ve gıda zehirlenmelerinde ise müdahale edilmeden bir uzmana götürülmesi daha faydalı olacaktır.

KAN ŞEKERİNİN DÜŞMESİ

Kan şekeri düşmüş kişiler; terleme, hızlı nabız, titreme, yorgunluk, bulantı ve aniden acıkma hissi gibi belirtiler yaşar. Bu hastalara ufak bir parça çikolata bile verildiğinde şeker oranı düzelir. Ancak hastaneye götürülmesinde fayda var.

HAVALE

Havale genellikle çocuklarda görülür. Bağışıklık sistemleri zayıf olduğundan ortaya çıkan bu rahatsızlıkta çocuğun; koltuk altını, el bileklerini ve kasıklarını ılık su ile silin. Ateşlenme sonrası bu yöntem olumlu sonuç vermediğinde, oda sıcaklığında hazırlanan suyun altında 15 dakika tutun. Çocuk, vücut ısısından bir derece yüksek bir oda da dinlenmesi gerekir.

BOĞAZA YABANCI BİR CİSMİN KAÇMASI

En çok yapılan hatalardan bir diğeri de boğaza kaçan cismi el ile çıkarmak. Bu uygulama hastanın solunum yollarında ciddi hasar neden olur. Bu yüzden boğaza cisim kaçan hastaya; bir elinizi yumruk yapın ve başparmak çıkıntısını midenin üst kısmına yerleştirin diğer elinizle de sırtına vurun. Bir diğer yöntem ise hastayı öksürtmeye çalışın.

Göz rengini değiştiren şifalı bitkiler

İLİŞKİLİ HABER

Göz rengini değiştiren şifalı bitkiler
Kaybetme korkusu nasıl yenilir?

İLİŞKİLİ HABER

Kaybetme korkusu nasıl yenilir?
Suda boğulmalara karşı ilk yardım önerileri

İLİŞKİLİ HABER

Suda boğulmalara karşı ilk yardım önerileri

BİR YORUM YAPIN 0