Spiral ilk takıldığında nelere dikkat edilmeli? Spiral takıldıktan sonra ağrı olur mu?

Halk arasında "spiral" olarak adlandırılan rahim içi araç kontraseptif aracı, "T" şeklindeki bir doğum kontrol cihazıdır. Dünya genelinde kadınlar arasında sıkça tercih edilen bir yöntemdir. İstenmeyen gebeliklerden korunmak amaçlı kullanılan uzun etkili ve geri dönüşümlü bir doğum kontrol şeklidir. Peki, Spiral ilk takıldığında nelere dikkat edilmeli? Spiral takıldıktan sonra ağrı olur mu?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de popüler olan rahim içi araç (RİA), istenmeyen gebelikleri önlemek için rahim içine yerleştirilen "T" şeklindeki esnek bir gövdeye sahip doğum kontrol ekipmanıdır. İlk zamanlarda "S" şeklinde olan rahim içi araçlar 'spiral' olarak adlandırıldığından, halk arasında da "spiral" olarak bilinmektedir. Zamanla şekli değişen spiral, modern ve etkili korunma yöntemlerinden biridir. Hormonlu ve hormonsuz seçeneklerinin bulunduğu bu yöntem istenmeyen gebeliklere karşı %99 daha etkilidir. Merak konusu olan ve sıkça tercih edilen bu yöntem ile istenmeyen gebelikten korunmak ya da aklınızdaki soru işaretlerine yanıt bulmak isterseniz detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Spiral ilk takıldığında nelere dikkat edilmeli

Spiral ilk takıldığında nelere dikkat edilmeli

SPİRAL KULLANANLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

  • Spiral takıldıktan sonra yüksek ateş, halsizlik, kötü kokulu akıntı gibi durumlar yaşarsanız doktorunuza acil başvurmanız gerekmektedir.
  • Yıllık rutin kontrolleri aksatmayın ve smear testinizi mutlaka yaptırın
  • Eğer spiral takıldıktan sonra adet gecikmeniz olduysa %2 gebelik riski taşıdığınızı unutmayın
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı önleminizi alınız
  • Spiral ipini kullanım aşamasında hissedemediğiniz zaman acil olarak doktorunuzla görüşün

Spiral

Spiral

SPİRAL TAKILIRKEN AĞRI OLUR MU?

Spiralin takılması çoğu kadın için rahatsız edici bir durum olmakla birlikte dayanılmayacak kadar da ağrılı değildir. İşlemin hemen ardından hafif bir kramp olabilir. Kadınlar nadiren de olsa işlem tamamlandıktan sonra baş dönmesi ya da bayılma yaşayabilir.

Spiral takımı

Spiral takımı

SPİRAL TAKILDIKTAN SONRA KORUNMAYA GEREK VAR MI?

Spiral kullanma diğer korunma yöntemleri ile karşılaştırıldığında en korunaklı yöntemdir. Bu yöntem kullanılmaya başlandıktan sonra her hangi bir korunma yöntemine ihtiyaç duyulmaz. İşlem uygulanmaya başlandığı andan itibaren doğum kontrolü sağlanır. Zamanla içerisinde bulunan maddelerin azalacağı için her 5 yılda bir spiralin değiştirilmesi önerilir.

Spiral takıldıktan sonra korunmaya gerek var mı?

Spiral takıldıktan sonra korunmaya gerek var mı?

ETİKETLER

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0