Teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazının fazileti nelerdir?

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in gerek cemaatle gerek yalnız başına kıldığı nafile Teravih namazını evde de rahatlıkla kılabilirsiniz. Peki teravih namazı nasıl kılınır, teravih namazının sevabı nedir? Adım adım teravih namazının kılınışını haberimizin detaylarından öğrenebilirsiniz.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Peygamber Efendimiz (SAV)'in devamlı olarak uyguladığı ancak nadiren de olsa terk ettiği sünnetler 'Müekked sünnet' olarak adlandırılmaktadır. Müekked sünnetlere örnek vermek gerekecek olursa, Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in Ramazan ayında kıldığı 20 rekatlık teravih namazlarını öne sürebiliriz. Yatsı namazını kılıp vitir namazına başlamadan önceki arada kılınan ve sünnet olan teravih namazı, Ramazan ayına özeldir. Teravih namazının faziletleri büyüktür. Kur'an-ı Kerim'de üzerinde durulmayan ancak Kur'an'ın tamamlayıcısı niteliğinde olan çok sayıda hadislerde geçen Teravih namazını Peygamber Efendimiz (SAV), gecenin üçte birini geçene kadar kıldırdığı bilinmektedir. Sevgili Peygamberimiz (SAV) teravih namazını kılmanın faziletinden bahseden bir hadisinde "Kim Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır" buyurmuştur. Müslüman kimse, Ramazan ayına özel olarak kılınan bu namazı eda etmeye gayret göstermeli, faziletinden yararlanmalıdır. Peki teravih namazını kendi başımıza nasıl kılabiliriz? Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy sizler için yanıtladı.

Teravih namazı

Teravih namazı

"RAMAZAN'IN SONUNDA ARINMAMIŞ OLMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Ramazan ayına özel olan nafile namazı Teravih namazı yalnızca cemaatle değil evde de kılınabilir. İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy teravih namazının evde kılınışını şu sözlerle tarih etmiştir:

"Buhara'nın 'Salatu Teravih' bölümünde, teravih namazıyla ilgili mübarek Peygamberimizden (SAV) gelen hatıralar, Efendimizin mübarek dilinden ve sahabelerinin anlatımlarından karşımızda bulunuyor. Mübarek Peygamberimiz buyuruyor ki "Bir kimse ramazan gecelerini ihya ederse teravihlerini kılarsa inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek, geçmiş günahları af olunur." Demek ki Ramazanın gündüzünü oruç ile akşamını kıyam ile değerlendirirsek, daimi zikir ile her anında fikir ile kalbimizde kuran ile kulağımızda dilimizde zikir ile geçirirsek demek ki Ramazan'ın sonunda arınmamış olmak mümkün değil."

TERAVİH NAMAZININ FAZİLETLERİ NELERDİR? NASIL KILINIR?

Teravih namazı kılan kimsenin;

  • Bütün günahlarının bağışlanması,
     
  • Kendisinin ve anne-babasının günahlarının bağışlanması,
     
  • Mescid-i Haram'da namaz kılmış kadar sevap kazanması umulur.

Teravih namazını kılan kimseye melekler şöyle söyler: "Ey falan kişi! Sana müjde olsun ki, Allah (c.c) senin amelini kabul edip umduğuna nail eyledi."

Teravih namazının 4 rekatlık kılınışı:

Evde teravih namazı 4 rekat kılınışı

Evde teravih namazı 4 rekat kılınışı

Teravih namazının 2 rekatlık kılınışı:

Evde teravih namazı kılınışı tablosu

Evde teravih namazı kılınışı tablosu

PEYGAMBERİMİZ TERAVİH NAMAZINI NASIL KILARDI?

Bir rivayete göre "Peygamber Efendimiz (SAV), Ramazanda mescitte geceyken namaz kıldı. Sahabenin çoğu da onunla birlikte o namazı kıldı. 2. gece yine ayni namazı kıldı. Bu kez aynı namazı kılan cemaatin sayısı daha da arttı. 3. gece Efendimiz (SAV) mescide gitmedi. Orayı dolduran cemaat onu bekledi. Efendimiz (SAV), sabah olunca mescide gitti ve cemaate şöyle seslendi: "Sizin cemaatla teravih namazını kılmaya ne kadar arzulu olduğunuzu görüyorum. Benim çıkıp, size namazı kıldırmama engel olan bir husus da yoktu. Ancak ben size, teravih namazının farz olmasından korktuğum için çıkmadım" (Buharî, Teheccud, 57).

Ramazan ayında yapılacak ibadetler! Ramazanda okunacak en faziletli dua ve tesbih zikirleriİLİŞKİLİ HABERRamazan ayında yapılacak ibadetler! Ramazanda okunacak en faziletli dua ve tesbih zikirleri

TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?

teravih namazının faziletleri

teravih namazının faziletleri

Teravih namazının en faziletli kılınma şekli 2'şer rekatlarla beraber 10 kez selam vermekle gerçekleştirildiği bilinir. Ancak, 2 rekatta olduğu gibi 4 rekatta da selam verilebilir. Kafa karışıklığının yaşanmaması için düz 4 rekatta bir selam verenler de vardır. Ancak, iki rekatta bir selam verilmesi daha uygun görülmüştür. 2 rekatta bir selam verilerek kılınacaksa akşam namazının sünnetinde olduğu gibi kılınır. 4 rekatta bir selam verilecekse, yatsı namazının dört rekat sünneti şeklinde kılınır. (Allah'ım niyet ettim senin rızan için Teravih namazını kılmaya uydum imama, döndüm kıbleye) diyerek niyet edilir.

İmamın tekbirinden sonra cemaat ellerini bağlar ve içinden ''Sübhaneke'yi'' okur. Daha sonra imam sesli bir şekilde fatiha ve bir sure okur. Cemaatle birlikte rüku ve secde yapılarak 2. rekata geçilir. İmam içinden euzu besmele çeker ve sesli bir şekilde Fatiha ile bir sure okur. Rukü ve secdeden sonra ara oturuş yapılarak, "Ettehiyyatü, Allâhümme salli, Allâhümme bârik ile Rabbenâ" okunur ve imamın seslendirmesiyle selam verilir ve iki rekat tamamlanmış olur. 4 rekatlık kılınacaksa da yine aynı şekilde kılınarak rekat sayısı 4'e tamamlanır.

BİR YORUM YAPIN 0