Kuşaktan kuşağa aktarılan tarihi pilav

Süleyman Ağa'nın torunları, dedelerinden öğrendikleri "Tarihi Kalkanoğlu Pilavı"nı, kuşaktan kuşağa aktarılan yöntemle pişiriyor.

Trabzon'da Osmanlı ordusu için pilav pişiren pilavcı başı Süleyman Ağa'nın torunları, Tarihi Kalkanoğlu Pilavı'nı 20 yıl önce Türk Patent Enstitüsünden patentini almış.

Dedelerinden öğrendikleri yöntemle pilav pişirmeyi sürdüren Kalkanoğlu ailesinin dört ve beşinci kuşak fertleri, aynı yerdeki dükkanda Kalkanoğlu Pilavı'nı pişirip satmaya devam ediyor.

Ailenin dördüncü kuşak temsilcisi Taner Kalkanoğlu, 160 yıllık bir geleneği Trabzon'da sürdürmenin kendisini mutlu ettiğini dile getirdi. Kalkanoğlu, pilavın Türklerin geleneksel bir yemeği olduğunu, bazı zorlukların yaşansa da bugüne kadar gelmeyi başardıklarını ifade etti. Kendisinin artık yaşlandığını işin başında oğullarının bulunduğunu, oğullarının da alt yapısının olduğunu belirtti.

Gönül vermeden hiçbir işte başarılı olunamayacağını ifade eden Kalkanoğlu, çocuklarının artık usta olduğunu, eksik ya da hataları olduğunda müdahale etmek için başında durduğunu söyledi.

Kalkanoğlu, pilavdaki lezzet sırrının et ve kemik suyu olduğunu, pilavı pişirirken pirinci haşladıklarını, yağını üzerine dağladıklarını, pilavı salma denilen yöntemle pişirdiklerini ifade etti. Ölçüleri ile ilgili sırrın da kendilerinde sakladıklarını söyledi.

 

 

BİR YORUM YAPIN 0