En kolay içli köfte nasıl yapılır? Dağılmayan haşlama ve kızartma içli köfte tarifi

Aslen Arap mutfağına ait olan içli köftenin tarifi Türkiye’nin farklı yörelerine göre farklılık gösteriyor. Kimileri kızartmayı tercih ederken; kimileri suda haşlayıp, sarımsaklı yoğurt ile servis ediyor. Gözünüz korkmasın, biraz el becerisi ve birkaç temel malzeme içli köfte hazırlamak için yeterli. Peki içli Köfte nasıl yapılır, tarifi ve malzemeleri nelerdir? İşte tarifi:

İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan Türk mutfağında bir yemektir. Aslen Levant mutfağına ait olan bu yemeğe kibbe ve bazı yörelerde dolgulu köfte de deniliyor. İçli köfte, iki türlü hazırlanır. Bunlardan birincisi haşlama usulüdür.  1700’lü yıllardan bu yana Ortadoğu’nun önemli yemeklerinden birisi olan içli köfte, patatesli çeşitleri ile de denenmiştir. Kolay yapılabilen bir yemek olmadığından dolayı günlük yapılan yemeklerden ziyade özel gün ve gecelerde hazırlanan bir yemek olarak bilinmektedir. Birden farklı çeşitlerde hazırlanan içli köfte tarifi, dağılmadan ve açılmadan nasıl hazırlanır diyorsanız bu tarifi uygulayabilirsiniz. Üstelik bu reçete ile içli köfteye şekil vermek çok kolay!

  • İçli köftenizi hazırlarken veya pişirirken çatlamaması için köftenizin dış harcına bayat ekmek veya galeta unu koyun. Bu sayede içli köftenizin dışı bütün kalacak ve kolay şekil verilebilir olacaktır. 
  • İçli köfte yapmaya çalışanlarda en sık görülen hata olan dış harcı yemeklik bulgurdan yapma hatasına düşmeyin, köftelik bulgurdan yapın. 
  • Piştiğinde hem renkli gözükmesi hem de lezzet katması için, köftenizin dış harcına bir miktar salça ve salça miktarına göre toz kırmızıbiber katın.

Yöresel içli köfte tarifleri! En farklı içli köfte nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERYöresel içli köfte tarifleri! En farklı içli köfte nasıl yapılır?

İÇLİ KÖFTE TARİFİ:

MALZEMELER

1,5 su bardağı köftelik bulgur
1 çay bardağı irmik
2 su bardağı sıcak su
1 adet yumurta
1 çay bardağı un
1 tatlı kaşığı salça
1 çay kaşığı toz biber
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
Köftenin iç harcı için:
300 gram orta yağlı dana kıyma
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
4-5 dal maydanoz
1 çay bardağı ceviz içi

Oruk nedir ve oruk nasıl yapılır? En kolay oruk yapımının püf noktalarıİLİŞKİLİ HABEROruk nedir ve oruk nasıl yapılır? En kolay oruk yapımının püf noktaları

YAPILIŞI

Yağları tencereye alıp eritin.

Erimiş yağın üstüne kıymayı ekleyip kısık ateşte kıyma suyunu salıp çekene kadar pişirin.

Tencereye iri iri doğranmış soğanları ilave edin. Devamında soğanlar da birazcık kavrulunca salça ve tuz hariç baharatları da ekleyerek kıymayı kavurun.

Kıyma kavrulup ocağın altı kapanınca tencereye kıyılmış maydanoz, tuz ve doğranmış ceviz ekleyin ve hepsini harmanlayın.

En kolay analı kızlı nasıl yapılır? Analı kızlı yapmanın püf noktasıİLİŞKİLİ HABEREn kolay analı kızlı nasıl yapılır? Analı kızlı yapmanın püf noktası

Arada sırada karıştırmayı unutmadan iç malzemeyi iyice soğutun, buzdolabına kaldırın.

Tencereye bulguru, irmiği ve baharatları koyup üstüne de 2 bardak sıcak su ekleyip malzemeyi şöyle bir karıştırıp tencerenin kapağını hemen kapatın (su bulgurla aynı seviyede olmalı). 10-15 dakika bulgurun kabarmasını bekleyin.

Devamında köfte dış malzemesi yazan un, salça ve yumurtayı da kabarmış bulgura ekleyerek harcı iyice yoğurun.

Harcı 10 dakika daha yoğurun; harcı yoğururken, ellerinizi arada sırada ıslatmayı ya da arada sırada harcın üstüne su serpmeyi unutmayın ki harç kolay yoğurulsun. Harç macun kıvamında bir hamur olmalı ve yoğurma kabından kolay ayrılmalı. 

Yağladığınız elinizle köfte dış hamurundan küçük parçalar kopartarak hamuru poğaça yapar gibi parçalara ayırın. Avuç içinde hamurları yuvarlayın sonra yanınıza bir tabak içinde su alın, elinizi suya batırın.

Baş parmağınızı hamurun tam ortasına batırın diğer kalan 4 parmak hamurun dışında olacak diğer el de hamuru alttan tutarak bunlara destek verecek. Kısaca baş parmak hamurun tam ortasında olacak siz dışta kalan parmaklarınız ile hamuru hafiften tutup bastıra bastıra çevirerek nazikçe inceltin. Hamura bardak şekli verin.

Daha önceden hazırlanan soğuyan köfte iç harcından ikişer tatlı kaşığı kadarını hamurların içine doldurun ve yine ıslattığınız ellerinizle köftelerin ağızlarını büzerek kapatın. Avuç içinde yuvarlayarak köfte şekli verin.

Haşlama suyu kaynayana kadar siz hazır olan köftelerinizi 10-15 dakika kadar buzdolabında dinlendirin...

Su kaynayınca içine 1 çay kaşığı limon tuzu ve biraz da tuz atın. Köfteleri üst üste gelmeyecek sıkışık olmayacak şekilde kaynayan suya bırakın.

Köfteler tuzlu suda su yüzeyine çıkınca en fazla 4-5 dakika daha haşlayın. Sıcak servis edin.

Afiyet olsun...

İÇLİ KÖFTE PÜF NOKTALARI:

  • İçli köftenizi hazırlarken veya pişirirken çatlamaması için köftenizin dış harcına bayat ekmek veya galeta unu koyun. 
  • İçli köfte yapmaya çalışanlarda en sık görülen hata olan dış harcı yemeklik bulgurdan yapma hatasına düşmeyin, köftelik bulgurdan yapın. 
  • Piştiğinde hem renkli gözükmesi hem de lezzet katması için, köftenizin dış harcına bir miktar salça ve salça miktarına göre toz kırmızıbiber katın.
Yöresel içli köfte tarifleri! En farklı içli köfte nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Yöresel içli köfte tarifleri! En farklı içli köfte nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0