En kolay kubbe böreği nasıl yapılır? Kubbe böreği tarifi

Çay sofralarına farklı lezzetlerle süslemek, yeni tatlarla adeta tarif defterinizi yenilemek isterseniz kubbe böreğini deneyebilirsiniz. Kubbe böreği kafelerde yapılan çayla uyumu muhteşem olan bir yemek. Sizlerde evde kubbe böreği hazırlamak isterseniz mutlaka tarifimizi denemelisiniz.

Börek, Türk mutfağında bir açılmış hamurun veya yufkanın arasına çeşitli malzemeler konularak değişik biçimlerde pişirilebilen hamur işidir. Adına ister çarşaf böreği, ister tepsi böreği isterseniz de başka bir şey deyin. Börek yaparken sabırlı olmanız aslında en büyük püf noktadır. Çünkü hamurunuzu yeteri kadar bekletir, dikkatle açarsanız tadından hiçbir şüpheniz olmasın. Peki kubbe böreği nasıl yapılır?

KUBBE BÖREĞİ TARİFİ:

MALZEMELER

1 su bardağı ılık süt 
1/2 çay bardağı zeytinyağı 
1 adet yumurta 
1 yemek kaşığı kuru maya 
1 tatlı kaşığı toz şeker 
2 çay kaşığı tuz 
3-3.5 su bardağı un

Patatesli iç harcı için;

1 adet soğan 
3 yemek kaşığı zeytinyağı 
1 yemek kaşığı acı biber salçası 
4 adet orta boy patates 
4-5 dal maydanoz 

Ispanaklı iç harcı için;

1 demet ıspanak (Yıkayıp süzülmüş) 
15 adet mantar 
1 çay kaşığı karabiber 
Tuz 
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Kubbe börek üzeri için;

1 yumurtanın sarısı

YAPILIŞI

Hamuru için ılık sütü, şekeri ve kuru mayayı bir kapta karıştırın. 15 dakika bekleyin. 
Hamur yoğurma kabına mayalı suyu ve un dışındaki malzemeleri alıp karıştırın.

Azar azar un ilave ederek pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini örtüp ılık bir ortamda mayalanması için 45 dakika bekletin. 

Patatesli iç harcı için soğanı küp doğrayıp zeytinyağında yumuşayana kadar kavurun. Salçayı ekleyin ve biraz daha kavurun.

Haşlayıp çatalla ezdiğiniz patatesi ekleyin ve biraz daha karıştırın. En son tuzunu ve kıyılmış maydanozu ilave ettikten sonra karıştırıp ocaktan alın. 

Ispanaklı iç harcı için irice doğranmış ıspanağı, küp doğranmış mantarları, tuzu ve rendelenmiş kaşar peynirini karıştırın. 

Hamuru iki eşit bezeye ayırın. Bir tanesini un serpilmiş tezgahın üzerine alın. Yemek tabağı büyüklüğünde açın. Hamuru yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Kenarlarında boşluk kalacak şekilde salçalı patatesten yerleştirin.

Salçalı patatesin üzerine de ıspanaklı iç malzemeden yerleştirin. 
İkinci hamuru da un serpilmiş tezgahın üzerinde açın. Bir önceki hamurdan 2 cm daha büyük olacak şekilde kesin.

İlk katın kenarlarına yumurta akı sürün. İkinci kat hamuru malzemenin üzerine kubbe olacak şekilde kapatın ve kenarlarını da çatalla bastırarak açılmamasını sağlayın. 

En son üzerine yumurta sarısı sürün. Hamurun tepesini hafifçe sivri uçlu bir bıçakla delin. Batırdığınız noktadan başlayıp hafif yan olacak şekilde belli aralıklarla çizikler oluşturun.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Fırından alıp 10 dakika kadar dinlendirin ve kubbe böreği dilimleyerek servis yapın.

Afiyet olsun...

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0