Kuran-ı Kerim'de kadınlardan bahseden ayetler

"Cennet annelerin ayakları altındadır." (Nesâî, Cihad, 6) hadisi şerifini göz önünde bulundurduğumuzda, dinimizin kadına ne kadar önem verdiği net bir şekilde anlaşılmaktadır. İslamiyetin gelmesiyle beraber kadınlara pek çok haklar tanınmış ve bu haklarının teminatı Kuran-ı Kerim ayetlerinde de geçmektedir. Dinimizin kadına verdiği önemi apaçık gösteren ayet ve hadisler ise şu şekilde geçmektedir:

Cahiliye dönemindeki toplumda, erkekler eşlerinin doğumunu sabırsızlıkla bekler ve onlardan 'erkek çocuk' dünyaya getirmelerini isterlerdi. Çünkü onlara göre erkek çocuğun doğması demek; nesillerinin devamı için şan ve şöhret arttıran gurur verici bir şeydi. Bu nedenle o dönemdeki kadınlar da kız çocuk doğuracaklarını öğrendiklerinde eşlerine söylemeye çekinirler, hatta bebek doğana kadar gizleme yoluna giderlerdi. Çünkü eşlerinin kız bebek dünyaya getireceklerini öğrendiğinde diri diri toprağa gömeceklerini biliyorlardı. Ne zaman ki hak din olan İslamiyet geldi işte o zaman bunlara 'Dur!' denildi. Öyle ki Kuran-ı Kerim'deki ayette o dönemlerdeki durum şöyle zikredilmektedir:

İslamiyetİLİŞKİLİ HABERİslamiyet'te kadın hakları nelerdir? Kur'an-ı Kerim'de kadınlarla ilgili ayetler

“Onlardan birine kız(ının doğduğu) müjdelendiği zaman, öfkeden yüzü kapkara kesilir. Kendisine verilen müjdenin kötülüğünden dolayı kavminden gizlenir. Onu, aşağılanmaya katlanıp yanında mı tutsun, yoksa toprağa mı gömsün! Bakın ki, verdikleri hüküm ne kadar kötüdür!” (en-Nahl, 58-59) Dinimizde ise kadınlara çok kıymet verilmiş ve erkeklere çeşitli sorumluluklar yüklenmiştir. Ev işlerinde ya da dışarıda çalışmak kadınlara mecburiyet kılınmamıştır ancak, erkeklere ailesini geçindirme zorunluluğu kılınmıştır. ''En-Nisâ: Kadınlar'' suresi başta olmak üzere diğer  birçok surede kadının nikâh, mehir, mîras, talâk ve nafaka gibi medenî hakları teminat altına alınmıştır.

Adetli kadın hangi ibadetleri yapabilir? Adetliyken okunacak dualar ve zikirlerİLİŞKİLİ HABERAdetli kadın hangi ibadetleri yapabilir? Adetliyken okunacak dualar ve zikirler

islamda kadının önemi

islamda kadının önemi

Adetli kadın namazları ve oruçları kaza etmeli mi? Kadınların özel halleriİLİŞKİLİ HABERAdetli kadın namazları ve oruçları kaza etmeli mi? Kadınların özel halleri

Kuran-ı Kerim'de kadından bahseden ayetler ve Peygamber Efendimizden hadis-i şerifler şöyledir;

İslamda kadının önemi

İslamda kadının önemi

İSLAMDA KADININ ÖNEMİNİ BELİRTEN HADİS VE AYETLER

  • “Sizin dünyanızdan bana üç şey sevdirildi: Güzel koku, kadın ve gözbebeğim kılınan namaz.”[572] Müslim, Talâk 31, 34
  • “Cennet annelerin ayakları altındadır.” (Nesâî, Cihâd, 6)
  • “Kadınları dövmeyiniz!.. Kadınlarını döven kimseler, sizin hayırlınız değildir.” (Ebû Dâvûd, Nikâh, 42; İbn-i Mâce, Nikâh, 51)

kadın hakları

kadın hakları

  • “Her kim üç kız çocuğunu veya kız kardeşlerini himâye edip büyütür, güzelce terbiye eder, evlendirir ve onlara lütuf ve iyiliklerini devam ettirirse, o kimse cennetliktir.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 120-121/5147; Tirmizî, Birr, 13/1912)
  • “Sizin hayırlınız, kadınlarına hayırlı olan (iyi davranan)dır.” [560] Müslim, Birr 149
  • “Kadınlara hayırhah olun, onlara karşı hayır tavsiye ediyorum... Onlara hayırlı şekilde davranın.” (Buhârî, Nikâh 79, Enbiyâ 1, Edeb 31, 85, Rikak 23; Müslim, Radâ 65, hadis no: 1468; Tirmizî, Talâk 12)
2024 En güzel 8 Mart Kadınlar Günü Mesajları

İLİŞKİLİ HABER

2024 En güzel 8 Mart Kadınlar Günü Mesajları
8 Mart Kadınlar Günü ne zaman, nasıl ortaya çıktı? Dünya Kadınlar Günü'nün tarihi

İLİŞKİLİ HABER

8 Mart Kadınlar Günü ne zaman, nasıl ortaya çıktı? Dünya Kadınlar Günü'nün tarihi

BİR YORUM YAPIN 40

Kayyum 1 ay önce

Nisa 34 de kadin erkegin insafina terkediliyor. Yani seriatin degil erkeginin insafina terkediliyor. Ayette erkegin suphesi uzerine eyleme gecebilecegini soyluyor ve hatta ve hatta bu surecte erkegin suphesi giderilmesse kadini dovebilecegi de yaziyor. Kisacasi Islam kadini erkegin (suphesine) emanet ediyor. Erkeklerin coguda zaten basit olduklarindan, kadin basit erkegegin olmayan vicdanina birakiliyor. Bu kadin icin bir hak degil aksine bu kadina yapilan bir haksizlikdir.

Mesut 11 ay önce

Nur suresi ayetini Okusaniza .. Kuranı Kerim'de geçen ayeti inkar etmek dinden çıkmaya neden olur

sedat bey 1 yıl önce

allah kuranda direkt olarak kadınlara seslendiği tek bir ayet göndermemiştir. kuranda kadına mesaj yoktur. erkekler aracılığıyla kadınlardan bahsedilmiştir. eşlerinize kızlarınıza kadınlarınıza falan diye.

Toplam 2 beğeni

nuri 2 yıl önce

cahiliye dönemin de kadınlar kız çocuk doğuracaklarını nasıl öğreniyoru acaba :))))))))))))) kocalarına söyemeye çekiniyor du

Toplam 9 beğeni

Mümin 2 yıl önce

Yav bir tanecik olsa da kur an dan bir söz yazmaz mı insan?

Toplam 16 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun