Dinimizde boşanmanın yeri! Boşanmak günah mı? İslamiyette boşanmanın hükmü

Dinimize göre boşanma, çiftlerin anlaşamamaları durumunda en son başvurması gerektiği önerilen bir çözüm yöntemidir. Herhangi bir zorunluluk söz konusu olmadığında teşvik edilmeyen boşanma durumunun İslam'a göre bakış açısı her evli çift tarafından bilinmelidir. Günümüzde artan boşanmanın sebeplerini size derledik. Peki boşanmak günah mı? İslamiyette boşanma evresinde dikkat edilmesi gerekenler:

Evliliğin sonlanmasıyla beraber çiftlerin hayatında görülecek olan değişiklikler, hem psikolojik anlamda yıkıcı tesir gösterebilmekte hem de toplumun aileye olan bakışını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Dinimiz ise aile bütünlüğüne ve saadetine büyük önem vermiştir. Dolayısıyla aile içerisinde yaşanabilecek anlaşmazlık durumunda en son başvurulacak yöntem boşanmadır. Bir yuvanın dağılmasına neden olan kişinin bu yaptığı şey yüzünden büyük günah işlediği belirtilmektedir. Peygamber Efendimiz (SAV), ''Allah nezdinde helali en sevimsiz olanı boşamadır.'' (Ebu Davud, Talak, 3) buyurmuştur. Kur'an-ı Kerim'e bakıldığı zaman da boşanma ile ilgili ayetlerin olduğu görülüyor. Bu durum bize boşanmanın yalnızca dünyadaki eşlerin özel hayatına ilişkin karar olmadığını aynı zamanda Allah'a karşı mesuliyetin olduğunu gösteriyor. Dinimiz eşler arasında yaşanan anlaşmazlıkların çözüme kavuşması için sabrı önermekte ve iyiliğe teşvik etmektedir.

TIKLA OKU: BOŞANMA ÇOCUKLARI NASIL ETKİLER, NASIL VE KİM ANLATMALI?

BOŞANMA EN FAZLA...

Yapılan araştırmalara göre, boşanma davalarına en çok rastlanan bölgenin Ege, en az görüldüğü bölge ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dur. Batı'ya doğru ilerledikçe boşanmanın arttığını bu verilerden anlaşılıyor.

İslamiyetin getirmiş olduğu emir ve yasaklar ailenin iç huzurunu korumaya yöneliktir. Örneğin kadınlar üzerine farz kılınan tesettür emri, kadın ve eşlerin kendilerinden başkasına bakmayıp huzuru kendi ailesinde aramasına teşvik eder.

"Erkeğin en hayırlısı, kadına en iyi davranandır." (bk. Buhâri, Nikâh 43; Müslim, Fedâil 68)

BİTMEK ÜZERE OLAN EVLİLİK NASIL KURTARILIR?

Evlilikteki eşler arasında çıkan ufak tefek sorunların çözümü çoğunlukla kadın tarafında son bulur. Önemsenmeyecek bir durummuş gibi görünen ama çözülmediği zamanda giderek büyüyen iletişim problemlerinde bir tarafın muhakkak altın alması gerekir.

'Yuvayı dişi kuş yapar' sözü düşünülürse kadın kısmına biraz daha büyük iş düşmektedir. Erkekler daha düz bir bakış açısına sahip oldukları için kadınlar gibi çok boyutlu düşünemez ve sorunları çözemezler.

Bu yüzden de tartışma esnasında bir tarafın mutlaka sakinliğini koruyup, eşini yatıştırması gerekiyor. Evlilikte görülen sorunların çözüme kavuşması için sabır, anlayış ev fedakarlık olmazsa olmazdır.

EVLİLİKTE GÖRÜLEN SORUNLAR NELER?

Evlilikte görülen sorunlar

Evlilikte görülen sorunlar

Eşler arasında yaygın olarak görülen sorunlardan bir tanesi de kişinin kendisinin 'Ben böyleyim' kalıbına sokup kendisinin dokunulmazlığını ilan etmesinden kaynaklanır.

'Ben böyleyim' kalıbı ise başlı başına bir kavga sebebidir. Böyle durumlarda probleme problemle karşılık vermek, ilişkiyi yıpratmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

KADIN VE ERKEKLERİN BOŞANMA SEBEPLERİ:

- Eşi tarafından değiştirilmeye çalışıldığını hissettiğinde,

- Çalışan ve başarılı olan eşinin altında kendisini yetersiz hissettiğinde,

- Olaylar karşısında sürekli eleştirildiğinde,

- Sevildiğini hissetmediğinde,

- Diğer erkeklerle kıyaslandığında,

- Özgürlüğü kısıtlanmaya başlandığında erkek sıkılır ve boşanma durumunu aklından geçirebilir.

- Eşi için önceliğinin kendisinin olmadığını düşündüğünde,

- Yaşadığı kötü olaylarda ve ihtiyacının olduğu zamanlarda yanında olmadığında,

- Yeteri kadar sahiplenilmediğinde,

- Diğer kadınlarla kıyaslandığında,

- Sürekli olarak kendisinin baskı altında olduğunu hissettiğinde,

- Anlaşılmadığını hissettiğinde kadınlar sevseler bile yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle bir süre sonra bu durumdan sıkılıp boşanmak isteyebilir.

Evlilikte görülen problemler! Kadınların ve erkeklerin boşanma nedenleri

İLİŞKİLİ HABER

Evlilikte görülen problemler! Kadınların ve erkeklerin boşanma nedenleri
Peygamberimizin kızı Hz. Fatma'nın çeyiz bohçasında neler vardı? Evlilik çeyiz seti

İLİŞKİLİ HABER

Peygamberimizin kızı Hz. Fatma'nın çeyiz bohçasında neler vardı? Evlilik çeyiz seti
İslam ve Kadınla ilgili en çok merak edilen sorular! Necmettin Nursaçan tek tek cevapladı

İLİŞKİLİ HABER

İslam ve Kadınla ilgili en çok merak edilen sorular! Necmettin Nursaçan tek tek cevapladı
Seferi olma şartları neler? Yolculuk namazı nasıl kılınmalı?

İLİŞKİLİ HABER

Seferi olma şartları neler? Yolculuk namazı nasıl kılınmalı?

BİR YORUM YAPIN 0