KOAH hastası eşi için 30 kavanozla başlamıştı şimdi 5 bin kavanoza yetişemiyor!

Bartın'da yaşayan Gülten Özsoy eşinin KOAH hastalığı için ürettiği kozalak pekmezini satışa sunmaya başladı. Özsoy, 30 kavanozla başladığı pekmez üretimine şimdilerde yetişemiyor.

Bartın'ın Ulus ilçesine bağlı Kumluca beldesinde yaşayan Gülten Özsoy eşinin KOAH hastalığına iyi gelmesi için kozalak pekmezi üretmeye başladı. Daha sonra kozalak pekmezinin eşinin hastalığına iyi geldiğini fark eden Özsoy, çevresinde benzer hastalıkla mücadele eden akraba ve komşuları için de kozalak pekmezi yapmaya başladı. Gelen talepler doğrultusunda yurt içi ve yurt dışına üretim yapmaya başlayan kadın girişimci, şuan yıllık 5 bin kavanoz kozalak pekmezi üretmesine rağmen siparişlere yetişmekte zorlanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığının ORKÖY projesiyle aynı beldede yaşayan ve ev hanımı olan toplam 9 kişiye mikrokredi uygulamasıyla %20 si hibe, geri kalanı 3 yıl geri ödemeli olmak şartıyla toplamda 108.000 TL destek verildiğini söyleyen Özsoy şu ifadeleri kullandı:

"5 yıl önce eşim için yapmaya başladım. Eşim KOAH hastası. Çamın iyi geleceğini düşündüm. Verem hastaneleri hep çamlıklarda. Ciğerlere faydası olsun dedim ve yapmaya başladım. Araştırdık, KOAH hastalığına, öksürüğe, akciğerlere çok iyi geldiğini fark ettik. Sonra üretmeye başladım. Eşim için 30 kavanoz yaptım. Eşim faydasını gördü ve arkadaşlarına tavsiye etti. Arkadaşları da faydasını gördü başkalarına tavsiye etti. Komşularımız akrabalarımız hepsi fayda gördü. İlk başladığımda 30 kavanoz yaptım ben bunu. Sonra talepler arttıkça yılda bin kavanoz oluyor zaten. Şu anda siparişlere yetişemiyoruz. 5 bin kavanoz siparişimiz var şimdilik. İnşallah daha da artacak gibi. Türkiye'nin tüm illerinden ve yurt dışından siparişler geliyor."

Korona virüs salgını döneminde hastaların kozalak pekmezinden fayda gördüğünü vurgulayan Özsoy, "Pandemi atlatan hastalara doktorlar tavsiye ediyor. Çam kozalağı pekmezi yiyeceksiniz diyorlar. Ciğerleri beslememiz lazım diyorlar. Pandemi atlatan arkadaşlarımız vatandaşlar geliyor alıyor ve bir süre sonra sağlıklı bir şekilde karşımıza çıkıyor."

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0