Tunceli'nin kuru fasulyesi kadın işçilerin çalışmasıyla değerleniyor! İç pazarda satılıyor

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde çiftçilerin ürettiği tonlarca kuru fasulye, kadın işçilerin emeğiyle anlam kazınıyor. İç pazarda satışa sunulan kuru fasulyeler farklı kentlerden tüketiciyle buluşuyor.

Tarım ve hayvancılığın kalbi olan Tunceli Ovacık'ta, ilkbahar yağışlarından sonra bereketli bir sezona merhaba dedi. 205 çiftçi, 3 bin 671 dekar alanda ekimi yapılan fasulyenin hasadını tamamladı. Kadınların elinden geçen ve gelir kapısı olan fasulye hasadı, tanelerini bitkisinden ayıran çiftçiler, ürünleri perakende ya da toptan satarak kazanç sağlıyor.

Tunceli

Tunceli

İlçede 2017'de kurulan Ovacık 94 Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi de yöredeki üreticilerden satın aldığı yaklaşık 50 ton kuru fasulyenin ayıklanmasında kadınların gücünden yararlanıyor. Günün erken saatlerinde 94 Mahallesi'nde bulunan depoya gelen 15 kadın işçi, ilk olarak torbalarda muhafaza altına alınan fasulyeleri eleklerden geçiriyor. Günlük ortalama 30 ile 60 kilogram arasında fasulye ayıklayan kadınlar, ekim ayından bu yana yaklaşık 35 ton ürünün temizleme işlemini gerçekleştirdi. Kadınlar, günde kazandıkları 150-300 lirayla aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

KAZANDIĞI PARAYLA ÜNİVERSİTE OKUYAN ÇOCUĞUNA DESTEK OLUYOR

Kadın işçilerden Figen Kılınç, evine ekonomik katkıda bulunduğunu belirterek şu sözleri söyledi: Fasulyenin ekilmesi, sulanması ve biçilmesi çok zor oluyor. Bütün bu zorluklara rağmen üretmeyi ve çalışmayı seviyoruz. Fasulyeleri biçme ve temizleme aşamasında biz kadınlara büyük görev düşüyor. Harmandan çıkan fasulyeleri eleklerle eleyip tepsilere döküyoruz. Fasulyelerin içinde genellikle taş, ot ve toprak parçaları ile kırık fasulyeler oluyor. Temizleme işlemini yaptıktan sonra fasulyeleri tekrar torbalara koyup satışa hazır hale getiriyoruz. Fasulye ayıklamadan kazandığım parayla üniversite okuyan çocuğuma destek oluyorum ve evime gıda alıyorum."

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0