Ramazan orucunun sevabı! Ramazan ayında tutulan orucun faziletleri nelerdir?

Müslümanların yüzünü güldüren Ramazan Ayı geldi. On Bir Ayın Sultanı Ramazan ayında oruç tutmanın sevabını Peygamber Efendimiz (SAV) ümmeti için hadisleriyle müjdelemiştir. Peki Ramazan orucunun sevabı nedir? Sizler için Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy yanıtladı. Tüm detaylarıyla haberimizde bulabilirsiniz.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Bin aydan daha hayırlı bir ay olarak nitelendirilen On Bir Ayın Sultanı Ramazan'da Müslümanlara farz kılınmış olan oruç "Bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak" anlamlarına gelmektedir. Arapça 'savm' kelimesinin Türkçe karşılığı olan 'oruç' tan yerinin ağarmasından güneşin batmasına kadar şer'an belirlenmiş ibadeti yerine getirmek niyetiyle yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmayı ifade eder. Bu durumda mübarek Ramazan-ı Şerif ayını hakkıyla geçirebilmek için sevabını yalnızca Allah (c.c)'dan umarak bol bol ibadet etmeliyiz. Sadece bu aya özel olan teravih ve farz olan oruç ibadetlerinin dışında çevremizdeki sevdiğimiz insanları da ibadete davet etmeliyiz. Peygamber Efendimiz (SAV), çok önem verdiği ve bütün olarak Kuran-ı Kerim'in indiği Ramazan ayında tutulan oruçların sevabını ümmetine şu hadisleriyle müjdelemiştir:

"Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah’ tan bekleyerek orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır." (Buhari, İman 28, Savm 6)

Peygamber Efendimiz (SAV) bir başka hadislerinde de, "Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır." buyurmuştur. (Buhari, Savm 5)

Ramazan ayının önemi nedir

Ramazan ayının önemi nedir

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ NEDİR?

Mübarek kitabımız Kur'an-ı Kerim, Ramazan ayını en güzel şekilde açıklayan kutlu kitaptır. İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy, Ramazan ayının önemini, Kur'an-ı Kerim'de nasıl anlatıldığına değinerek sizler için aktardı.

Ramazan ayında yapılacak ibadetler! Ramazanda okunacak en faziletli dualarİLİŞKİLİ HABERRamazan ayında yapılacak ibadetler! Ramazanda okunacak en faziletli dualar

RAMAZAN ORUCUNUN SEVABI NEDİR? ORUÇ TUTMANIN FAZİLETLERİ

Oruç tutmanın faziletleri

Oruç tutmanın faziletleri

Nefsimizi terbiye etmek için çok büyük bir kalkan işlevinde olan oruç ibadetini, nafile ve farz olmak üzere 2 kısımda incelenebilir. Farzının ayrı nafilesinin ayrı sevabı olan oruç, nefsin kötü duygularından ve dünyevi meşgalelerden sırtını çevirerek yeme içmeyi terk etmesini sağlayarak insanı Allah'a yakınlaştırmaktadır. Hem ruhsal hem de bedensel sağlığa olumlu etkileri olan orucun bilinemeyen nice hikmet ve sırları da vardır. Öyle ki Peygamber Efendimiz (SAV), orucun faziletlerinden bahseden bir hadis-i şerifte: "Ramazan ayı girdiğinde göklerin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapatılır ve şeytan zincire vurulur. Orucu boşlama, çünkü onun dengi yoktur." (Müslim) buyurmaktadır.

Kusmak orucu bozar mı? Hangi kusma orucu sakatlar? Ağız dolusu kusmak...İLİŞKİLİ HABERKusmak orucu bozar mı? Hangi kusma orucu sakatlar? Ağız dolusu kusmak...

ramazan orucunun fazileti

ramazan orucunun fazileti

Allah'ın kendisinden razı olacağı bu oruç tutan kimseler için cennette kendilerini bekleyen nimetlerin olduğunu müjdeleyen hadiste Efendimiz (SAV), "Cennette bir kapı vardır ki buna reyyan derler. Kıyamet gününde buradan oruçlular girecektir. Müteakiben bu kapı kapanacak başka kimse alınmayacaktır." buyurmaktadır.(Müslim)

Bir başka hadis-i şerifte: “Allah rızâsı için bir gün oruç tutan kimseyi, Allah Teâlâ, bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar.” (Buhârî, Cihad 36)

Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayetine göre Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur:

“Allah Teâlâ: «İnsanın oruç dışındaki her ameli kendisi içindir. Oruç ise benim içindir, onun mükâfatını da ben vereceğim» buyurdu.

Sultanahmet Camii nerede, nasıl gidilir? Ramazan ayında nereye gidilir?

İLİŞKİLİ HABER

Sultanahmet Camii nerede, nasıl gidilir? Ramazan ayında nereye gidilir?

BİR YORUM YAPIN 0