Kusmak orucu bozar mı? Hangi kusma orucu sakatlar? Diyanetin yanıtı...

Orucu bozan ve bozmayan durumlarla ilgili en çok merak edilen sorulardan birisi de kusmanın oruca engel olup olmadığıdır. Diyanet İşleri Başkanlığından konu ile ilgili açıklama geldi. Peki istemsizce kusmak orucu bozar mı? Ağız dolusu kusmak orucu bozar mı? Bu konuyu sizler için hadis kaynaklarından araştırdık. İşte detaylar...

Sağlıklı ve buluğ çağına gelmiş her Müslümanın 30 gün boyunca tutması farz olan oruç ibadetinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Orucun bozulmaması için oldukça hassas ve dikkatli davranmaya çalışan Müslümanlar, akıllarını karıştıran bazı konuları da özel olarak araştırıyor. Her sene Ramazan ayında cevabının en çok araştırıldığı ve merak edildiği sorulardan birisi de ''Kusmak oruç bozar mı?'' İsteyerek, ya da istemeden gerçekleşen kusma eyleminde göz önünde bulundurulması gereken iki ayrı nokta var. Bunlardan birisi istem dışı gerçekleşen kusma ile bilerek kusturma davranışı sonucunda orucun riske girip girmediğidir. Kusmanın orucu bozup bozmadığına dair Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklaması geldi. Peki ağız dolusu kusmak orucu bozar mı? Kusma ile ilgili hadis-i şerifler...

Merhem ve göz damlası orucu bozar mı?İLİŞKİLİ HABERMerhem ve göz damlası orucu bozar mı?

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI AÇIKLADI: KUSMAK ORUÇ BOZAR MI? 

Ağız dolusu kusmak orucu bozar mı? Kusmak orucu sakatlar mı? Diyanetten açıklama

Ağız dolusu kusmak orucu bozar mı? Kusmak orucu sakatlar mı? Diyanetten açıklama

Oruç tutarken gargara yapmak orucu bozar mı?İLİŞKİLİ HABEROruç tutarken gargara yapmak orucu bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamalarına göre; eğer kişinin kendisi istemeden yani bilinçsiz bir şekilde kusarsa orucu bozulmaz. Fakat, parmağını ağzına götürerek ya da bilinçli bir şekilde kendini kusturursa oruç bozulur. Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusma oruca engel değildir. Mideden bir anda ağza kadar gelip yeniden mideye inen şeyler de orucu sakatlamaz.

Ağız dolusu kusmak orucu bozar mı? Orucu bozan durumlar

Ağız dolusu kusmak orucu bozar mı? Orucu bozan durumlar

Peygamber Efendimiz (SAV), oruç tutan kimsenin durumuyla ilgili kusma konusunda şöyle buyurmuştur: "Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin." (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.

Bununla beraber, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 332; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 226).

Evdeki tozlar en kolay nasıl yok edilir? Tozları tamamen yok etmenin 7 kolay yolu

İLİŞKİLİ HABER

Evdeki tozlar en kolay nasıl yok edilir? Tozları tamamen yok etmenin 7 kolay yolu
Hamile ve emziren anneler hem kaza orucu tutup hem de fidye verebilir mi?

İLİŞKİLİ HABER

Hamile ve emziren anneler hem kaza orucu tutup hem de fidye verebilir mi?

BİR YORUM YAPIN 1

Hak 1 yıl önce

Allah Kuranda orucun nasıl tutulacağını açıkca belirtmiş..Kuranda eksik bırakmadım.Buyuruyor..Bu eksikleri kim bulup tamamlıyor..Şirk değil mi..

Toplam 1 beğeni