Kul hakkı günahı nedir ve neler kul hakkına girer? Kul hakkı nasıl affedilir?

Allah (c.c)'un affetmeyip kulun kendi iradesine bıraktığı tek büyük günah olan kul hakkı, helalleşme yolu ile telafi edilebilen bir durumdur. Maddi manevi yapılan haksızlıklar karşısında girilen kul hakkı ile ilgili ayet ve hadisler bulunmaktadır. Çok önemli bir konu olan kul hakkının ödenmesi için kul hakkı namazı var mı? Kul hakkı nedir, kul hakkına giren davranışlar neler? Kul hakkı örnekleri...

Bilerek ya da bilmeden bir başkasının günahına girmek, Allah katındaki en büyük günahlardan sayılmaktadır. Nefsimize zulmederek işlediğimiz hata ve günahlarımızdan dolayı pişman olup tövbeye durduğumuz zaman, eğer niyetimiz temiz ise ve de gerçekten bir daha o yanlışı yapmamaya kararlıysak Allah (c.c) bizleri affedebilmektedir. Ancak kul hakkı bu günahların dışındadır. Allah (c.c) yalnızca kul hakkının affını kişinin iradesine bırakmıştır. Sadece mal mülk gibi maddi meselelerden dolayı kul hakkına girilmeyen bu günahta haksız olunmasına rağmen hakaret etme, dedikodu yapma, kuyrukta sıra kapma, trafikte diğer insanları bekletme gibi küçük görünen ama aslında çok önemli olan bu gibi davranışlar kul hakkı kapsamına girmektedir.

  • HADİS-İ ŞERİF: “Kimin üzerinde din kardeşinin ırzı, namusu veya malıyla ilgili bir zulüm varsa, altın ve gümüşün bulunmayacağı kıyâmet günü gelmeden evvel o kimseyle helâlleşsin! Yoksa kendisinin sâlih amelleri varsa, yaptığı zulüm miktarınca sevaplarından alınır, (hak sahibine verilir.) Şâyet iyilikleri yoksa, zulmettiği kardeşinin günahlarından alınarak onun üzerine yükletilir.” (Buhârî, Mezâlim 10, Rikâk 48)

 NİSA SURESİ;2  "Yetimlere mallarını verin, temizi pis olanla değişmeyin, onların mallarını kendi mallarınıza katarak (kendi malınızmış gibi) yemeyin; çünkü bu, büyük bir günahtır."

KUL HAKKI NEDİR? KUL HAKKINA NELER GİRER?

Kul hakkı nedir? Kul hakkı nasıl ödenir?

Kul hakkı nedir? Kul hakkı nasıl ödenir?

Allah (c.c) kullarına sayısızca bahşettiği nimetler gibi bazı haklar da tanımaktadır. Buradaki haklar da haksız yerine yapılan zulmün karşılıksız kalmayacağı er ya da geç cezaya icap ettirileceğidir. İnsanoğlunun birbirlerine karşı yaptıkları haksızlıklar, Allah katında toplu iğne kadar dahi olsa karşılığını bulacaktır.

Birisinin malına ya da canına zarar vermek, iftira atmak, şakasına bile olsa korkutmak ya da üzmek, aldatmak, rüşvet almak ya da vermek, borcu ödeme süresini uzatmak, lüzumsuzca vakit almak, bekletmek gibi ve benzeri davranışlar kul hakkına girmektedir.

Kul hakkına giren bir kimsenin durumu ile ilgili hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır: “Ben sadece bir beşerim. Sizler bana muhâkeme olmak üzere geliyorsunuz. Belki biriniz, delilini getirmekte diğerinden daha becerikli olabilir ve merâmını daha iyi anlatabilir. Ben de dinlediğime göre o kimsenin lehinde hüküm veririm. Kardeşinin hakkını alıp da birinin lehine hüküm verirsem, ona cehennemden bir pay ayırmış olurum.” (Buhârî, Şehâdât, 27; Müslim, Akdiye, 4)

Cennete götüren faziletli zikir ve dualar! Cennete gitmek için ne yapmalıyız?İLİŞKİLİ HABERCennete götüren faziletli zikir ve dualar! Cennete gitmek için ne yapmalıyız?

KUL HAKKI AFFEDİLİR Mİ? KUL HAKKI NASIL ÖDENİR?

Kul hakkı namazı! Kul hakkı namazı var mı?

Kul hakkı namazı! Kul hakkı namazı var mı?

Kişi kul hakkına girmişse bunun telafisi yalnızca kula aittir. Ahiretini düşünen akıllı bir Müslüman dünyadan göçüp gitmedikçe kul hakkını telafi etmeninin yollarını arar. Eğer telafi yolları bulunamazsa iş ahirete kalır bu çok daha ciddi ve tehlikeli bir durumdur. Günahından dolayı tövbe eden kişi kul hakkına girdiği kimseyle helalleşmek istiyor da ulaşamıyorsa, en azından o kişinin adına hayır yapmalı, sadaka çıkarmalı ya da onlar için duada bulunabilir.

Kişi hakkını helal etmeyecek kadar zor biriyse birisinin aracılığıyla ona hakkını vermeye çalışılmalıdır. Kişi kul hakkına girdiğini düşünüyorsa kuldan ziyade yapılabilecek bazı ibadetlerle bu durumun telafisi olduğunu düşünebilir.

Namaz tesbihatı nasıl yapılır? Namazdan sonra okunacak dua ve zikirlerİLİŞKİLİ HABERNamaz tesbihatı nasıl yapılır? Namazdan sonra okunacak dua ve zikirler

KUL HAKKI NAMAZI VAR MI? KUL HAKKI NAMAZ KILARAK ÖDENİR Mİ?

Kul hakkından kurtulmak için ne yapılmalı? Kul hakkında giren durumlar

Kul hakkından kurtulmak için ne yapılmalı? Kul hakkında giren durumlar

Örneğin halk arasında yaygın olarak bilinenlerden biri de kul hakkından kurtulmak için kılınan kul hakkı namazıdır. Peki kul hakkı namazı var mı? İşte Diyanete göre ayrıntıları...

Dinimize göre ibadetler yalnızca Allah (c.c) ile Peygamberimiz (SAV) tarafından belirlenmektedir. Kuran-ı Kerim'de ya da Peygamberimizin sünnetlerinde ''kul hakkı namazı'' ibaresine rastlanmamaktadır. Kişi kul hakkından kurtulmak istiyorsa neredeyse tek çözümü hak sahibine hakkını teslim etmesi ve onunla helalleşmesidir.

Dolayısıyla buradan çıkan sonuç ise kul hakkının namazla telafi edilmeyeceğidir. Ancak kul hakkından kurtulan bir kimse, şükür amaçlı 2 rekat namaz kılabilir.

 En faziletli ve güzel şükür duaları! Şükür namazı nedir? Şükür namazı kılınışıİLİŞKİLİ HABER En faziletli ve güzel şükür duaları! Şükür namazı nedir? Şükür namazı kılınışı

BİR YORUM YAPIN 6

Cagri 2 ay önce

Ben hem iyiyim hem kotuyum babaannem vefat etmeden önce babaannemi bicaklayacaktim

Berk 11 ay önce

Benimle çok dalga geçiyorlar arkadaş yerine saymıyorlar bana sırlarını paylaşmıyorlar bu kul hakkı mı kul hakkıysa hakkımı hiçbirzaman helal etmiyorum

Türkan 1 yıl önce

2ki kul bana hakini helal etmemiş fakat 2side hakklarini helal etmiyollar ne yapmam gerekiyor?

Toplam 1 beğeni

Abdullah 2 yıl önce

Hocam kitapçıdan kitap çalmak kul hakkına girermi

Toplam 1 beğeni

gdfgdfgdfgdfg 1 yıl önce

çalmak kul hakkı tabikide

Toplam 0 Beğeni

Sude Zülal Aydın 3 yıl önce

Peki ,birine ait bir şeyi ondan izin alma fırsatımız olmadan kullanırsak(sonradan o kişinin haberi olursa) ama ona ait şey ile ürettiğimiz yeni şeyden elde edilen gelirleri o kişiye versek, yine de hakkı üzerimizde kalır mı? Ben Youtubeda çizgi filmler için klipler vs yapıyorum da orada videoları kullanmadan önce sahiplerinde izin alma şansım olmuyo ama onlar bunu fark ettikleri zaman telif hakkı sayesinde videodan elde edilen gelirleri alabiliyorlar. Benim de yaptığım videolarda onların da hakkı olduğu için ve zaten en başında onlardan izin almamanın vicdan azabıyla kendim para talep etmiyorum Onların hakkını yemiş olur muyum?

Toplam 3 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun