Mest nedir, mesh nasıl alınır? Mest üzerine mesh yapmak...

''Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız...'' hadisi şerifinden anlaşılacağı üzere kolaylık dini olan İslamiyette özellikle de yaşlılık gibi bazı durumlardan dolayı abdest alırken sorunlar yaşanabiliyor. Böyle durumlarda abdesti kolaylaştıran muhteşem bir yöntem var: mest üzerine mesh yapmak! Peki mest üzerine mesh nasıl yapılır? Peygamberimiz mesh almış mıdır? İşte cevabı yazımızda...

Fıkıhta hükmi bir temizlikten ibaret olan mesh, abdest alırken elin ıslaklığıyla bir organ, mest ya da sargı üstüne yapılmasıyla gerçekleştirilir. Normalde abdest alırken geçen başın üçte birini mesh etme ifadesinde olduğu gibi buradaki ıslaklık elin başa sürülmesidir. Mest üzerine mesh almanın delili Efendimiz (SAV)'in birçok rivayetinde sabittir. (Buhârî, Vudu, 35). Dinimiz kolaylık dini üzerine olduğu için yaşlılığından ötürü abdest alırken zorlanan ileri yaştaki teyze ve amcaların ayağına giydiği mest üzerine mesh yaptığınız görürüz.

  • Mesh ıslak el ile üzerinde gezdirmek iken Mest ise ayakları bilekleriyle beraber kapatan bir nevi ayakkabı görevi gören bir kılıftır.
     
  • Abdestli bir şekilde ayağına mest giyen kimse, mest giydikten sonra abdestinin bozulmasından sonra, mukim ise 1 gün, yolcu ise 3 gün mestleri üzerine mesh edebilir.

MEST ÜZERİNE ALINAN MESHİN GEÇERLİ OLMA ŞARTLARI:

Mest üzerine mesh almak

Mest üzerine mesh almak

Mest üzerine mesh alındığında bunun geçerli olması için abdest sonrasında mestlerin ayağa giyilmiş şekilde olması lazımdır. Böylece abdest alırken ayakların yıkanmasına ihtiyaç duyulmaz, mestin üzerine mesh alınabilir. Mest üzerine mesh alırken bir elin üç parmağı kadar olacak yerler 1 kez elin ıslaklığı ile mesh edilse yeterlidir. Normal zamanlarda abdesti bozan her şey mesh yapılarak alınan abdesti de bozar.

Üzerine mesh edilmiş olan mestin ayaktan çıkarılması ya da çıkması, mest içine giren su miktarının ayağın yarısını ıslatması ve mesh süresinin bitmesi ile mesh bozulur.

MADDE MADDE MESH ALMANIN TEMEL ŞARTLARI:

Ayakların yıkanmış bir şekilde alındığı abdestten sonra giyilmiş olması,
Ayağa giyilmiş şekilde günlük normal bir yürüyüşle ortalama 5 km. ya da daha çok yürünecek kadar dayanıklı, sağlam ve kalın olması,
Mestlerin hepsinde, en küçük ayak parmağının üç katı genişlikte delik olmaması,
Suyu emerek hemen ayağa geçirmemesi lazımdır.

mesh nasıl alınır

mesh nasıl alınır

MEST ÜZERİNE MESH NASIL ALINIR?

Güzel bir abdest aldıktan sonra, abdesti bozmadan mestleri ayağa geçirin. Giydiğiniz mest fermuarlı ya da düğmeliyse ayak topukları kapanacak gibi fermuarı çekilir, düğmeleri iliklenir. Aradan vakit geçip, abdest bozulduktan sonra, yeni abdest alınıp ayakları yıkamaya sıra gelince, ilk önce her iki elin avucuna su alınıp, yere dökülür. Ardından damlar şekilde olan ellerin en az üç parmaklarıyla mestin ayak uçlarından yukarı bacaklara doğru meshedilir.

Sağ el, sağ ayaktaki mestin, sol el ise, sol ayaktaki mestin üzerine yatık şekilde mestin koncuna doğru yukarı çekilir. Böylelikle mesh alınmış olur. Parmaklar konçlara doğru çekilirken kapatılmaz. Mesti, mesh yerine su ile yıkamak mekruh olur.

Mest nedir, mest üzere mesh nasıl alınır?

Mest nedir, mest üzere mesh nasıl alınır?

İstibra ve istinca nedir, nasıl yapılır? İdrar kabir azabına sebep olur mu? Pamuk kullanımı

İLİŞKİLİ HABER

İstibra ve istinca nedir, nasıl yapılır? İdrar kabir azabına sebep olur mu? Pamuk kullanımı

BİR YORUM YAPIN 0