İstibra ve istinca nedir, nasıl yapılır? İdrar kabir azabına sebep olur mu? Pamuk kullanımı

Kabir azabından korunmak için büyük ve küçük abdest sonrası temizliğe çok dikkat etmeliyiz. Tuvalet yaptıktan sonra yapılan temizlikte iki önemli kavram olarak karşımıza çıkan İstibra ve İstincanın ne demek olduğunu sizler için araştırmaya çalıştık. İstinca ve istibra nedir? İstibra nasıl yapılır? İdrar ve kabir azabı ilişkisi:

İslam fıkhına baktığımızda temizlik ile ilgili geçen terimlerden biri olan İstibra ve İstinca, kulağa her ne kadar farklı bir şeymiş gibi gelse de aslında bildiğimiz şeylerdir. En anlaşılır hali ile büyük abdestimizi yaptıktan sonra yaptığımız temizlik ''İstinca'', küçük abdestimizi yani idrarımızı yaptıktan sonra yaptığımız temizliğe ''İstibra'' denir. Müslüman bir kimsenin gündelik yaşantısı içerisinde ibadetlerin kabulü ve temizliği için dikkat etmesi zorunluluk derecesinde önemli olan hususlar İstinca ve İstibrayı kapsamaktadır. İdrardan sakınmamanın kabir azabına yol açtığı konusunda biz ümmetini uyaran Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), maddi-manevi temizliği daima teşvik etmektedir. Namazını kılan bir kimse elbisesindeki ve bedenindeki pisliğini temizlemesi gerekir. Dolayısıyla hem İdrarını yapınca hem de idrarı tamamen bittikten sonra güzel bir abdest alıp ibadete öyle devam edilmelidir. Aksi takdirde namazın geçerliliği yitirilmiş olacak ve günaha girildiği için bu durum kabirde azaba sebep olabilecektir. Kabir azabında bu denli etkili olan idrar durumu için hepimizin dikkat etmesi gereken İstibra ve İstinca ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için aktarmaya çalıştık. 

TIKLA OKU: TUVALET SONRASI DETAYLI TAHARETLENME

İSTİBRA VE İSTİNCA NEDİR? İSTİBRA NASIL YAPILIR?

istibra ve istinca nedir? İstibra nasıl yapılır

istibra ve istinca nedir? İstibra nasıl yapılır

Abdest almadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli iki konu İstibra ve İstinca'dır. Küçük abdest sonrasında idrar sızıntılarının tamamen durması için kişinin biraz hareket halinde olması, yürümesi ya da öksürmesi lazımdır. Bu amaçla yapılan bekleme işlemi istibrâ olarak tanımlanır. Erkekler bu gibi eylemlerle istibrasını yaparken kadınlar için istibra yapmak gerekmez. Bir müddet bekleseler kafidir. İdrar sızıntısının bittiğinden emin olunmadan alınan abdestin kesinlikle caiz olmadığı bilinmektedir.

Çünkü abdest sırasında ya da sonrasında gelebilecek en küçük sızıntı, abdeste mani olur. İdrarı yaptıktan sonra ibadete geçilmeyecek olsa bile idrardaki sızıntı çamaşıra geçeceği için sıkıntılı bir durumdur.

Sızıntı, avuç içi kadar yayılmayı aşarsa o çamaşır ile namaz kılınamaz.

TIKLA OKU: MUSKA, DUA, AYET VE ALLAH YAZILI TAKILARLA HELAYA GİRME

İSTİBRA SONRASI PAMUK KOYMAK! TEMİZLİK İÇİN PAMUK NASIL KULLANILIR?

Pamuk kullanımı

Pamuk kullanımı

Küçük abdesti (idrarı) yaptıktan sonra beklemek için zamanı olmayan ya da şeytanın vesveselerine yenik düşmemek için pamuk kullanımı önerilmektedir. Bunun içinde organın ucuna israfa kaçmayacak şekilde bir miktar pamuk yerleştirmek oldukça gereklidir. Pamuğa sızan idrar çamaşırın çevresine bulaşmadan atılmalıdır. Sızıntılar pamukla birlikte uzvun ucunun dışına çıkarsa abdest geçersiz olur. Bu durum, ibadet bakımından taşıdığı önem kadar, sağlık açısından da büyük önem taşır.

Hazreti Enes (r.a)'ın rivayetine göre, Efendimiz (SAV), “Bevlden sakınıp uzak durun. Çünkü kabir azâbının umumu ondandır” buyurmuştur. (Darekutnî, Sünen, 1/128)

TIKLA OKU: CÜNÜP VE ADET SONRASI GUSUL ABDESTİ TARİFİ

İDRAR SIZINTISI KABİR AZABINA NEDEN OLUR MU?

Bu durumu apaçık bizlere gösteren hadis-i şerifte şöyle nakledilmektedir: İbni Abbas (r.a) anlatıyor: “Peygamber (SAV) iki kabrin yanından geçiyordu. Şöyle buyurdu: ‘Bunlar azab olunuyorlar. Azab olunmaları da bü­yük birşey için değildir. Bunların biri idrardan sakınmaz idi. Diğeri ise lâf taşır, koğuculuk ederdi.’ Sonra yaş bir hurma dalı isteyerek ikiye ayırdı, bir parçasını kabirlerinin birinin üzerine diğerini de öbürünün kabrine dikti ve ‘Bu dallar kurumadıkça onlardan azabın hafifletileceğini umarım” buyurdu. (Buhârî, Kitâbu’l-Vudû’, 60/81)

HADİS-İ ŞERİF: "Kabir azabının çoğu küçük abdesttendir." (İbn Mace, Taharet, 26)

İdrar kabir azabına neden olur mu?

İdrar kabir azabına neden olur mu?

TIKLA OKU: KABİR AZABINDAN KORUNMAK İÇİN OKUNAN DUA

Abdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa...

İLİŞKİLİ HABER

Abdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa...
Mest nedir, mesh nasıl alınır? Mest üzerine mesh yapmak...

İLİŞKİLİ HABER

Mest nedir, mesh nasıl alınır? Mest üzerine mesh yapmak...
Kadınlarda kazi nedir ve kazi gusul gerektirir mi? Kadın ne zaman gusül almalı?

İLİŞKİLİ HABER

Kadınlarda kazi nedir ve kazi gusul gerektirir mi? Kadın ne zaman gusül almalı?

BİR YORUM YAPIN 0