Namazdan sonra okunan Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahu Ekber zikrinin anlamı

Namaz kıldıktan sonra yapılan tesbihatta Subhanallah, Elhamdülillah ve Allahu Ekber zikirlerinin anlamını ve faziletini sizler için araştırdık. Namazdan sonra tesbihte çekmesi kolay ve kısa zikirleri haberin detayında bulabilirsiniz. İşte günlük tesbih zikirleri...

5 vakit farz namazların ardından yaptığımız tesbihatlar, kıldığımız namazların daha da huşu içerisinde tamamlanmasına vesiledir. Zikir dediğimizde aklımıza ilk gelen şey tesbih çekerken söylediğimiz Subhanallah, Elhamdülillah, Allah-u Ekber, Estağfirullah gibi lafızlarsa da aslında bunlar çok kapsamlı bir kavramı bünyesinde taşır. Hayvanlar da dahil olmak üzere canlı cansız tüm varlıkların kendi dillerine has zikirleri vardır. Örneğin güneşin zikri, her gün doğup bizim temel ihtiyacımızı karşılamasıdır. Bulutların zikri, rüzgarlar aracılığıyla bizlere yağmur vermesidir. Allah Azze ve celle, yarattığı tüm mahlukata bir görev vermiştir ve bu görevler de onların zikirleridir. Rabbimizin sonsuz güç ve kuvvetini anlayıp kendi acziyetimizin idrakına varmamız gerekir. Sözlük anlamına baktığımızda zikir, hatırlamak demektir. Gerek evrendeki düzenden gerekse kendi mükemmel yaratılışımızdan ders çıkarıp Rabbimizi hatırlamak gerekir. Kulluğumuzu her zaman merkezde tutabilmemizi sağlayan en büyük etken zikirdir. Biraz önce verdiğimiz örneklerden de anlaşılacağı üzere çok geniş bir kullanım sahası vardır. Bir kimse gece gündüz Allah'ı hatırlatacak işlerle meşguldür vaktini o yolda sarf etme gayreti içerisindedir ancak tesbih çekmeye vakti yoktur biz böyle bir kimse için zikir o kimsenin hayatında yoktur diyebilir miyiz? Elbette hayır. Demek ki zikir, bize Allah'ı hatırlatan her şeydir.

Peygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirlerİLİŞKİLİ HABERPeygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirler

Hakiki anlamda kılacağımız namaz da insanı kendi nefsiyle hesaplaşmaya götürür, Allah'ı her daim merkezde tutar. Gerek namazlarımızın içinde gerekse kıldıktan sonra zikrin genel anlamda anlaşıldığı tesbıh lafızlarımızla da Allah'ı zikretmiş oluruz. Namaz sonrası tesbihat yaparken de manası üzerine uzun uzun düşünerek ibadete bürünmeliyiz. Genelde birçoğumuzun namazdan sonra en sık okuduğu Elhamdülilllah, Allahu Ekber ve Subhanallah zikirlerinin kısaca anlamlarına sizler için değindik. İşte namaz sonrası tesbih zikirlerinin anlamı...

NAMAZ SONRASINDA ÇEKİLEN TESBİH ZİKİRLERİNİN ANLAMI:

namaz sonrası tesbih zikirleri

namaz sonrası tesbih zikirleri

SUBHANALLAH: "Allah noksanlardan münezzehtir" manasını taşımaktadır. Sübhanallah tesbih zikri; Allah’ın zatında, sıfatında ve fiillerinde tüm kusurlardan ve noksanlıklardan uzak demektir.

ELHAMDÜLİLLAH: "Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun, hamd Allah'adır" gibi övgü ve saygı anlamı taşıyan bir söz öbeğidir.

ALLAHU EKBER: "Allah en büyüktür" diyerek Allah'ın yüceliği belirtilir. Ezanın ve kametin de ilk cümlesi, tekbir demektir.

HADİS-İ ŞERİF: Peygamber Efendimiz (SAV), namaz sonrası tesbihat ile ilgili şu müjdeyi vermektedir: "Ben size bir şey öğreteyim mi? Onunla sizi geçenlere yetişir, sizden sonrakileri de geçersiniz. Hem hiçbir kimse sizden daha faziletli olamaz. Meğer ki, sizin yaptığınız gibi yapmış olsunlar. Her namazdan sonra ‘otuz üçer kere Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahu ekber’ derseniz, tamamı 99 eder. Yüzün tamamında da, ‘Lâilaheillallahü vahdehu lâ şerika leh, lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli şeyin kadîr’ derseniz, günahlarınız denizin köpüğü kadar da olsa, affolunur." (Müslim, Mesacid: 146; Ebû Dâvud, Vitir: 2)

Namazdan sonra çekilen tesbihler

Namazdan sonra çekilen tesbihler

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0