Sinirlenince okunacak dua! Öfkelenince okunacak sakinleşme duası

Öfke duygusunu kalpteki bir ateş parçasına benzeten Sevgili Peygamberimiz (SAV), mümin kimselere sinir anında abdestli olunmasını öneriyor. Kalp kırmak günah olduğundan dolayı sinir anında öfke kontrolünü sağlamamız gerekir. Peki sinirlenince okunan dua nedir? Sakinleşmek için okunacak dua tavsiyeleri neler? 'Muhabbet Kapısı' programında Mustafa Karataş Hoca şöyle açıkladı...

Gündelik yaşantımız içerisinde gönül kırgınlığıyla ilgili sıklıkla duyduğumuz cümlelerden birisi de kalp kırmanın Kabe yıkmak kadar kötü bir davranış olduğudur. Aniden parlayıp öfkelenmek de tıpkı sevinmek, üzülmek, endişelenmek ve korkmak gibi tabi bir duygudur. Nedeni basit bir şey olsa bile öfkelendiğimiz anda ağzımıza geleni söylemek, istem dışı bile olsa şiddete yönelik hareketler sergilemek sonrasında ne yazık ki istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Hiç kimse bile bile kızıp sinirlenmez ancak Müslümana yakışan şey sinir anında öfkesine hakim olması gerektiğini bilmesi ve uygulamasıdır. Peygamberler dahi kızıp öfkelenebiliyor iken biz aciz kulların sinirlenmesi elbette çok doğaldır. Bu esnada önemli olan öfke kontrolünün sağlanmasıdır. Sinir anında sergilenen hiçbir davranışın bize fayda getirmeyeceği gibi çevremizdeki kişilerin kalbinin kırılmasına ya da ailenin dağılması gibi toparlanamaz durumlara soktuğunu açıkça görürüz. Öfkenin şeytandan olduğunu söyleyen Peygamber Efendimiz (SAV), sinir anında ne yapmamız gerektiği konusunda şöyle buyurmaktadır: "Öfke, şeytandandır. Şeytan, ateşten yaratılmıştır. Ateş, su ile söndürülür. Öfkelenince abdest alın!" (Ebu Davud). Sinir anında kendimizi tutmak için yapabileceğimiz birçok farklı meşguliyetlerin dışında Allah'a dua etmenin ciddi bir faydası vardır. Peki öfke anında Allah'a nasıl sığınmalıyız?

PROF. DR. İLAHİYATÇI MUSTAFA KARATAŞ'TAN SAKİNLİK İÇİN DUA...

ÖFKELENİNCE OKUNACAK DUA! SİNİRLENİNCE OKUNAN DUA NEDİR?

Öfke anında okunan dua

Öfke anında okunan dua

Hz. Lokman kimdir? Hz. LokmanİLİŞKİLİ HABERHz. Lokman kimdir? Hz. Lokman'dan oğluna ders niteliğinde öğütler

Süleyman bin Surad'ın (r.a) rivayetlerine göre olay şöyle geçmektedir:

Bir gün Peygamber Efendimiz’in yanında oturuyordum. İki kişi birbirine hakaret ettiler. Bunlardan birinin yüzü öfkeden kıpkırmızı oldu, boyun damarları şişti ve dışarı fırladı. Bunu gören Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu: "Ben bir söz biliyorum, eğer bu kişi onu söylerse, üzerindeki bu kızgınlık hâli geçer. Eğer o: 

'Euzübillahimineşşeytanirracim'  أَعُوذُ بِاللّٰهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّج۪يمِ (İlâhî rahmetten kovulmuş şeytandan Allâh’a sığınırım) derse, üzerindeki bu hâl kaybolur.'' (Buhârî, Müslim, Ebû Dâvûd).

Sevgili Peygamber Efendimiz'in (SAV) Ümmü Seleme annemize öğrettiği, "Ey Nebî olan Muhammed’in Rabbi Allahım! Günahlarımı bağışla ve kalbimin öfkesini gider" (İbn-i Hanbel) duası da gazap ateşinden kurtulmanın yollarındandır.

Öfke anında okunması tavsiye edilen dualardan birisi de Allahümmagfir li-zenbî ve ezhib gayza kalbî ve ecirnî mineşşeytân zikridir.

Duanın anlamı ise: Ya Rabbi, günahımı affeyle. Beni kalbimdeki öfkeden ve şeytanın vesvesesinden kurtar demektir.

SİNİRLİ KİŞİLER İÇİN ESMAÜL HÜSNA ZİKİRLERİ:

sinirli kişilere okunan dua

sinirli kişilere okunan dua

Yapısı itibariyle çok sinirli olup her şeye öfkelenen kişilere sakinlik gelmesi için Esmaül Hüsna'dan Allah (c.c)'un 'Er-Rauf ismi' şerifini her gün 286 kez, veya çarşamba Utarit saati veya Cumartesi Zühal saatinde Ya Rauf c.c” diye okunması halinde Allah'ın izniyle o kişinin bu huyları düzelir. (Yumuşak huylu olmak için tesbih)

  • Allah'ın en güzel 99 isminden biri olan 'Es- Sabur' esması da çekilebilir.

KIZGINLIK ANINDA ÖFKE YATIŞTIRAN HZ. LOKMAN (A.S) DUASI

Birdenbire yaşanan ruhsal değişimlerde ve kişi sakinleşmek istediği zaman Kuran-ı Kerim’de Hazreti Lokman’ın ağzından ifade edilen şu ayet okunabilir:

Hz. Lokmanın duası

Hz. Lokmanın duası

Bismillahirrahmanirrahim. Ya büneyye ekımıs salate ve’mur bil ma’rufi venhe anil münkeri vasbir ala ma esabek inne zalike min azmil ümur (amin)

HZ. LOKMAN DUASININ ANLAMI:

“Yavrum! Namazı dosdoğru kıl. İyiliği emret. Kötülükten alıkoy. Başına gelen musibetlere karşı sabırlı ol. Çünkü bunlar kesin olarak emredilmiş işlerdendir.” (Lokman-17)

İSLAM ALİMLERİNDEN SAKİNLEŞMEK İÇİN ÖNERİLER:

Alim hocalarımızın Müslüman kimselerin öfke anında sakinleşmeleri ve iç huzura ermeleri için şu tavsiyelerde bulunmuştur:

  • Aşırı sinirlenildiğinde besmele-i şerif okunabilir ve Esmaül Hüsna okunabilir. (Özellikle ya Rahman, ya Kadir ve Ya Sabır esmaları)

  • Sakinleşmek için Peygamber Efendimiz'e (SAV) salavat getirilebilir.

  • Farklı işlerle meşgul olunmalıdır.

  • Mümkünse o ortamdan uzaklaşıp hava almaya çıkılmalıdır, ruhu ferahlatır.

  • Sadaka vermek ve kimsesizlere yardım etmek sabrı arttırır.

  • Kızgınlığını geçirmek isteyen kişi Kuran’ı Kerim okuyabilir.

  • Abdest ve namaz ruhun en büyük şifa kaynaklarıdır. Bunalım ya da iç sıkıntısı hissedilirse namaz kılarak Allah'a yönelmelidir.

Sinirlenince okunacak dua

Sinirlenince okunacak dua

Bebekleri tuzla yıkamak zararlı mı? Yeni doğan bebek tuzlama adeti nereden geliyor?

İLİŞKİLİ HABER

Bebekleri tuzla yıkamak zararlı mı? Yeni doğan bebek tuzlama adeti nereden geliyor?

BİR YORUM YAPIN 7

Hakan Göker 1 yıl önce

Allah bizleri çok sinirden ve çok öfkeden korusun her zaman kriz geçirmek yok gerçek şu ki ben sinirli ve öfkeli kızgınlık yapmayı bir kez daha görmek istemiyorum

Toplam 1 beğeni

Ayse 1 yıl önce

Şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım

Toplam 4 beğeni

Saadet 1 yıl önce

Dualardan yardım almalıyız. Başka türlü hiç bir şeyle başa cikamayiz.

Toplam 8 beğeni

Raziye 2 yıl önce

Öyle bir eşim var git desem bile lastik gibi yapışıp geri geri gelip sürekli konuşuyor kavga ediyor böyle bir kişiye nasıl tahammül edilir

Toplam 7 beğeni

Hale 3 yıl önce

Harika. Fakat sinirlerimizi sürekli zıplatan, kurtulmaya çalıştıkca daha çok yapışan, gelip gelip kendilerini zorla ağırlatan ve sizi ağırlamak istemeyen akrabalara karşı nasıl sinirlerimizi koruyabiliriz ki.

Toplam 25 beğeni

Kezban 1 yıl önce

Rabbimin rahmetinden ümit ediyoruz çok zor

Toplam 0 Beğeni

Fatoş 2 yıl önce

Al bende de o kadar kardeşim Bazı insanlar bumerang gibi fırlatıyosun geri geliyor

Toplam 0 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun