Saç dökülmesi tedavisinde saç ektirmek caiz mi? Protez saç nedir? Protez saç gusle engel mi

Kadınlara nazaran erkeklerde daha sık görülen saç dökülmesi, çoğu zaman protez saç ya da saç ektirip bu dertten kurtulma düşüncesine itebiliyor. Peki saç dökülmesi olan kişinin tedavi amaçlı saç ektirmesi caiz mi? Protez saç nedir, protez saç gusle engel midir? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yanıtı...

Yanlış beslenme alışkanlıkları, deri problemleri, vitamin eksikliği, hormonal sıkıntılar, kozmetik ürünler ve stres gibi bazı ruhsal durumlardan dolayı görülebilen saç dökülmesi, kimilerinin psikolojisini ciddi bir şekilde etkileyebilmektedir. Estetik görünümüne önem veren kadın ve erkeklerde saç dökülmesi olduğunda, üzüntüden depresyona bile girebilmektedir. Gerek tıbbi ilaçlarla gerek de bazı bitkisel kürlerle saç dökülmesine çözüm arayan kimseler, istedikleri sonucu alamadıkları zaman son çare olarak 'Saç ektirme' fikri caiz gelebiliyor. Müslim ve Buhari'de geçen bazı rivayetlere göre, ensardan bir cariyenin evlilik sonrasında hastalanmış ve saçları dökülmüş. Ailesi ise ona takma saç bağlamak istemiş ve Efendimiz (SAV)'e sormuşlar. Bunun üzerine Efendimiz (SAV), ''Allah, saç ekleyene ve eklettirene lanet etsin'' diyerek yasaklamıştır. (Buhari, Libas 83; Müslim, Libas 117) Konuyla ilgili hadisleri değerlendiren bazı İslam âlimleri, birinin, saçına başkasının saçını ilave etmenin ya da başkasının saçından imal edilen peruğu takmasını uygun görmemişlerdir. (Mecburi hallerin dışında). Ancak insan saçı haricinde ipek, iplik, yün vb maddelerden olan peruğun takılmasını, fakihlerin çoğunluğu caiz görmektedir (Kâsânî, Bedâi’, V, 125 v.d.; İbn Kudâme, el-Muğnî, I, 107; İbn Nüceym, el-Bahr, VI, 133).

Saç ektirmek caiz mi, saç ektirmek günah mı?

Saç ektirmek caiz mi, saç ektirmek günah mı?

Bir tür cerrahi operasyon olan saç ekimi uygulaması, kişinin kendi saçının alınıp saç kaybına uğrayan yere nakledilmesi ile gerçekleştiğinden yasak olarak değerlendirilmemektedir.

SAÇ EKTİRMEK CAİZ MİDİR? SAÇ EKİMİ GUSLE ENGEL MİDİR?

Saç ektirmek gusle mani mi?

Saç ektirmek gusle mani mi?

Abdestsiz dua ve sure okunur mu? Abdestsiz tesbih çekilir mi? Başı açık iken zikir çekmek...İLİŞKİLİ HABERAbdestsiz dua ve sure okunur mu? Abdestsiz tesbih çekilir mi? Başı açık iken zikir çekmek...

Dini kaynaklara baktığımızda İslamiyet'e göre, peruk kullanmanın yasak görülmesi iki temel nedene bağlanabilir: Bunlardan ilki; İnsana ait parça olan saçın yedek parça gibi başkasına takılması ve bundan dolayı insana gösterilen saygısızlık. İkincisi; farklı birinin saçını kendi saçıymış gibi gösterip karşısındakileri aldatma.

Kıyasladığımızda peruk ile saç ektirmenin benzer ve farklı yönleri vardır. Bundan dolayı  "Saç ektirme de peruk kullanma gibi kesin haramdır" demek doğru olmaz. Saç ektirme kişinin kendi saçıyla yapılır ve tedavi amaçlı değerlendirilebilir.

Estetik açıdan farklı görünme amaçlı uygulanması da tamamen masum sayılmaz. Bu sebeple kesin bir cevap verilemez. Yasak değilse de kerahet/mekruhluk içerdiğini, yapılmaması halinde hiçbir gayrimeşruluk olmadığını, ama yapılmasının da az da olsa şüpheli bir durum olduğu söylenebilir. 

Saç ekiminin gusle ve abdeste engel olup olmadığı ile ilgili de şu ifadeler geçmektedir. Deriye işlenen saç kökleri olsa bile, temizleme görevi onların üzerinden gerçekleşir ve üstünün yıkanmasıyla abdest ya da gusül tamamlanmış olur.

TAKMA SAÇ GÜNAH MI? PROTEZ SAÇ NEDİR, PROTEZ SAÇ NEYDEN YAPILIR?

Saç ektirmek caiz mi, protez saç nedir

Saç ektirmek caiz mi, protez saç nedir

İnsan saçından yapılan takma saçı alıp satmak da takmak da haram olarak görülmüştür. Çünkü Allah (c.c)'un değer vererek yarattığı kullarının her parçası özeldir. Bu parçayı mecburi olunmadığı sürece başkasında değiştirmek yasaktır. Fakat, peruk deve tüyünden, naylondan ya da suni bir şeyden ise, takmakta sakınca görülmez.

Peruk olarak insan saçından başka bir şey kullanmasına izin verilmiştir. (bk. İbni Abidin V / 239)

PROTEZ SAÇ ABDESTE VE GUSLE MANİ Mİ?

Protez saç, kişinin kendisine ait olmayan saçı kullanması demektir. Tedavi amaçlı kendi saçını kullanması sıkıntı oluşturmaz iken başkasının saçını alıp kendi saçına eklettirmek caiz görülmemiştir. Protez saç peruk şeklinde bile olsa kalıcı yerleştirilirse doğru olmaz, bu gusle engeldir. Gusül abdesti alınacaksa o protez saç çıkmalıdır.

Protez saçı çıkarmadan başın dörtte biri mesh ediliyorsa çıkarılmasa da olur.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ FETVASI

Peygamber Efendimiz Hz Muhammed'in (SAV) saç eklemeyi ve ekletmeyi yasakladığı yönündeki rivayetler sahih kaynaklarımızda yer almaktadır (Buhârî, Müslim). İslam âlimleri verilen bu hadis sonrasında, bir kimsenin, saçına başkasının saçını eklemesini veya başkasının saçından imal edilen peruğu takmasını caiz görmemişlerdir. Kararın nedeni ise bu gibi işlemlerde saygın olan insanın bir parçası kullanılmaktadır ve zorunlu hâller dışında caiz değildir. Eğer insan saçı dışında ipek, iplik, yün ve benzeri maddelerden yapılmış peruğun takılırsa, fakihlerin çoğunluğu bu hareketi caiz görmektedir. Günümüzde cerrahi şekilde kafaya vücudun başka yerinden alınan kılların nakledilmesi söz konusu yasağın kapsamına girmez.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 3

ömer 3 yıl önce

anladığım kadarıyla dinimizin emrettiği, saç ektirmek haram

Ahmet 3 yıl önce

Benim anladigimda ke di sacinfan ekildigi zaman haram degil ki zaten enseden alinip acik boögeye kok nakli seklinde ekim yapiliyor kendi saci oldugu icinde harma olmuyor benmi yanlis anladim acaba

Ahmet 3 yıl önce

Tabi ki caiz değil. Allahın yarattığı üzerinde değişiklik yapma hakkın yok. Insan icine çıkamaz halde bir durum varsa anca.

Toplam 1 beğeni